Tim ide u korporaciju, a gdje će njegovi suradnici

Accredo Centar/Facebook
Dužnosnici ne smiju godinu dana biti na čelnim pozicijama u privatnim tvrtkama. No, ako to ne poštuju, kazne je gotovo nemoguće naplatiti
Vidi originalni članak

Još aktualni premijer Tihomir Orešković uskoro će svoju fotelju u Banskim dvorima prepustiti trenutačnom mandataru Andreju Plenkoviću. Tihomiru Oreškoviću dosta je politike pa će se vratiti u privatni sektor. Najvjerojatnije odlazi u inozemstvo u veliku međunarodnu tvrtku, piše Večernji list.

Morat će paziti da ne upadne u klinč Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji mu znatno smanjuje manevarski prostor pri zapošljavanju. Kako nam je rekla Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, bivši premijer u idućih godinu dana ne može biti član uprave ili nadzornog odbora jer to zakon izričito zabranjuje.

Premijer mora paziti i na to je li njegova buduća tvrtka sklapala poslove s tijelom vlasti kojem je bio na čelu, što je u ovom slučaju Vlada RH. U tom slučaju premijer se mora obratiti Povjerenstvu da bi doznao smije li uopće raditi za takvu tvrtku. Međutim, kako su hrvatski zakoni nedorečeni, nema nekih ozbiljnih sankcija ako se državni dužnosnik ogluši na upozorenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Doduše, domaća tvrtka može biti kažnjena s milijun kuna kazne, ali to se dosad nikad nije dogodilo.

Što je još gore, tvrtku koja nema sjedište u Hrvatskoj ne može se ni pokušati kazniti. Tihomir Orešković imao je petero suradnika u Vladi koji će, ako drukčije ne odluči budući premijer Plenković, morati napustiti Banske dvore. No nemaju svi jednake statuse. Državni su dužnosnici Neven Zelić, šef kabineta, njegov zamjenik Tomislav Pokaz i glasnogovornica Sunčana Glavak.

Nakon što im završi mandat, imaju pravo šest mjeseci primati punu plaću, a drugih šest mjeseci pola plaće. Zelić je došao u Banske dvore jer je želio pomoći prijatelju Oreškoviću. Ima svoj odvjetnički ured u koji bi se želio vratiti, ali ne može jer bi bio u sukobu interesa. Zelić kaže da je praktično prisiljen godinu dana primati plaću iz proračuna.

Tomislav Pokaz vraća se u Ministarstvo gospodarstva u kojem je prije dolaska u Banske dvore radio kao načelnik sektora, a Sunčana Glavak nije nam se javljala na telefonske pozive.

Savjetnik za unutarnju politiku Davor Huić kaže da se vraća u svoju tvrtku, ali i angažmanu u udruzi Lipa koja se zalaže za smanjenje poreza i racionalniju državnu upravu. Jakša Puljiz i Stjepo Bartulica, savjetnici za europske fondove i vanjsku politiku, imaju status državnih službenika pa bi i nakon odlaska Tihomira Oreškovića imali pravo zarađivati kruh u nekoj državnoj službi. Međutim, obojica kažu da će raditi nešto drugo.

Jakša Puljiz vraća se na Institut za razvoj i međunarodne odnose u kojem će se baviti znanstvenim radom. Stjepo Bartulica, pak, vraća se na Katoličko sveučilište na kojemu predaje političku filozofiju. Ponovno će se angažirati u civilnom sektoru gdje je prepoznat kao jedan od najaktivnijih predstavnika novih hrvatskih konzervativaca.

"Odlazim s jako dobrim iskustvima. Mogu reći sve pohvalno o šefu. Bio je dosljedan i čvrst u svojim ciljevima i znao je voditi tim", kaže Bartulica dodajući da se Orešković kao politički autsajder vrlo brzo snašao na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni.

O Tihomiru Oreškoviću sve najbolje govore i ostali njegovi najbliži suradnici s kojima smo razgovarali. Drže da su napravili dosta s obzirom na to da je Vlada trajala samo pet mjeseci.

Neki su prisiljeni ostati na trošku države

Sunčana Glavak

Nije izabrana u Sabor pa će, kako stvari stoje, koristiti pogodnosti na koje ima pravo  kao državna dužnosnica. Možda je Plenković zbrine 

Neven Zelić

Ima svoj odvjetnički ured u koji se želi vratiti, no zbog Zakona o sprečavanju sukoba interesa mora biti godinu dana na tzv. hlađenju

Stjepo Bartulica

Vraća se na Katoličko sveučilište gdje predaje političku filozofiju. Jače će se angažirati u nevladinu sektoru gdje je bio aktivan i prije dolaska u Banske dvore  

Jakša Puljiz

Vraća se na Institut za razvoj i međunarodne odnose te znanstvenom radu. Nema pravo na naknadu jer je u Vladi zaposlen kao državni službenik

Davor Huić

Vraća se u svoju tvrtku u kojoj je radio prije priključenja Oreškovićevu timu. Posvetit će se ponovno radu u udruzi Lipa koja se zalaže za smanjenje poreza

Posjeti Express