Trump napravio glupost, koja je previše čak i za njega

JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Dio medija na Zapadu zaletio se proglasiti incident s "fake" predsjedničkim grbom trolanjem, ispalo je da je Trump dovoljan za to
Vidi originalni članak

Tijekom govora od skoro sat i pol nazivao je četiri progresivne članice Kongresa iz redova Demokratske stranke "odredom", čak i "luđakinjama". Dvorana je bila puna tinejdžera, oduševljenog podmlatka konzervativnog krila Republikanske stranke.

Bila je riječ o skupu "Turning Point USA" u Washingtonu, predsjednik SAD-a mislio je da trijumfira, a zapravo je se opet napravio osramotio u javnosti, ovaj put nadmašivši sve svoje ranije ispade. Niti on niti itko od mase tinejdžera u publici nisu primijetili da nešto nije u redu s prikazom velikog predsjedničkog grba na panou iza Donalda Trumpa.

Rođena Škotkinja Trumpova majka imigrantica: Bila je sobarica u New Yorku

To zapravo i nije bio predsjednički grb. Umjesto bjeloglavog orla, ptice koju je SAD još davno odabrao za svoj simbol, u sredini je bio očito ruski carski orao, dakle dvoglavi orao.

Bilo je to ciljanje na Trumpove probleme s optužbama i ozbiljnim istragama pravosuđa da je 2016. godine na izborima pobijedio na prevaru, odnosno uz pomoć sveopćeg uplitanja Kremlja i u izborni proces i u kampanju, na što je ispalo da SAD uopće nije bio spreman. Umjesto svežnja strijela koje orao u originalnom predsjedničkom grbu drži svojom desnom nogom, sada je bio svežanj palica za golf.

A umjesto maslinove grančice, lijevom nogom ovaj je orao držao pregršt dolarskih novčanica. Bilo je toga još. Umjesto natpisa na latinskom "e pluribus unum", odnosno "jedan od mnogih", iznad orla je stajao natpis na španjolskom "45 es un titere", što bi značilo "45. je lutak" ili "pajac". Donald Trump je, naime, 45. američki predsjednik po redu.

Niti to nije bio kraj. U originalnoj verziji predsjedničkog grba, onaj bjeloglavi orao ispred sebe drži štit u uzorcima američke zastave, pri čemu se preko gornjeg ruba štita pruža plava traka poput plavog polja na zastavi na kojem se nalaze zvijezde. Nepoznati autor to plavo polje ukrasio je s pet malih bijelih srpova s čekićima.

Nightwatch Najveća Trumpova tajna: Avion sudnjeg dana

Ovo posljednje je potpuno nejasno, jer ako itko na svijetu nema nikakve veze s ičim što bi se ticalo ljevice i općeg dobra, Donald Trump bi svakako spadao u taj uski krug. Zbog svega toga mnogi su Zapadni mediji objavili da je Trump te večeri uradio budalu od sebe kao nikada ranije i da je bio žrtva maštovitog trolanja. Ali nije.

Ispalo je da si je na neki način to napravio sam sebi, točnije, njegovi ljudi. Odmah po objavi urnebesnih članaka, analiziranja po nacionalnim televizijskim kućama, gdje u pravilu nitko nije skrivao da se jako dobro zabavlja posljednjim Trumpovim ispadom, čak niti CNN, predsjednik je, kako se navodi agencijskim vijestima, "otpustio svog savjetnika".

Washington Post je došao najbliže uzroku besprimjernog Trumpovog sramoćenja. Prvo je uopće ušao u trag "fake" predsjedničkom grbu. Među komentarima svojih čitatelja pronašao je da je tako prekrojen grb prije nekog vremena prodan online. Post je, bilo bi za očekivati, to i provjerio.

Rub civilizacije Američki mediji: Pali smo na dno kao Hrvatska

Dalje, za Post je predstavnik tinejdžera koji su pripremali Trumpu oduševljeni doček, rekao da nema pojma niti odakle grb niti kako je tamo dospio. Navodi se dalje da je glasnogovornik rekao: "Bila je to audio-vizualna pogreška u posljednjem trenutku i sada ne mogu utvrditi kako je do toga došlo. Ali, bilo je ubacivanje u posljednjem trenutku i to je bilo to."

Drugim riječima, odnekud su tinejdžeri iz organizacije pokupili ono što im je izgledalo kao grb, vjerojatno s interneta, i u posljednji trenutak ubacili to u sustav, pritom ne opazivši da su razlike u odnosu na pravi grb ogromne. A onda to tijekom skoro sat i pol nije opazio niti sam Trump, iako je grb bio baš pozamašnih dimenzija.

Posjeti Express