Trumpa izdao i odvjetnik: "On laže kad zine, ne vjerujte mu"

JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Nekadašnja desna ruka Donalda Trumpa, Michael Cohen odlučio je progovoriti o potplaćivanju porno diva te koliko je o tome svemu znao Donald Trump
Vidi originalni članak

Donald Trump znao je da je krivo i nezakonito mitom plaćati "tišinu" tijekom kampanje 2016. rekao je Trumpov nekadašnji odvjetnik Michael Cohen za ABC News, no svejedno mu je naredio da to čini.

U svom prvom javnom istupu, piše Vice, otkada je osuđen na tri godine zatvora radi devet instanci kršenja zakona, među kojima su laganje kongresu i nepoštivanje pravila o financiranju kampanje, Cohen kaže kako su Trumpove tvrdnje da mu "nikada nije rekao da učini nešto nezakonito potpuna glupost".

"Mislim da ne postoji više nitko tko vjeruje u to. Za početak ništa se u Trump organizaciji ne radi, a da ne prođe kroz prste gospodina Trumpa. On mi je rekao da uplatim, i da se involviram u sve to", rekao je novinaru Georgeu Stephanopoulosu.

"Naravno da je bio svjestan da je to krivo, i jako ga je brinulo kako će to utjecati na izbore. Narode SAD-a, a obraćam se i svijetu, ne vjerujte ničemu što on govori. Čovjek stalno laže", rekao je.

Njujorški su tužioci rekli kako je Cohen radio "u koordinaciji s Trumpom i pod njegovim uputama", a u dokumentima se predsjednik navodi kao "Osoba 1" koja je potplatila Stormy Daniels i Karen McDougal da ne pričaju kako su spavale s tadašnjim biznismenom, budućim predsjednikom.

Tužitelji tvrde kako su te isplate efektivno u službi Trumpove kampanje, što znači da krše stroga pravila o financiranju.

Cohen je priznao krivnju u studenom.

Trump, koji i dalje negira afere sa ženama, dao je više različitih komentara i iznio više priča o tome kako je saznao za isplate, kako je za to kriv samo i isključivo njegov bivši odvjetnik te kako to nema nikakve veze s kampanjom.

Predsjednik aferaš 85 istraga protiv Trumpa, pod istragom čak i inauguracija

"Nikada nisam uputio Michaela Cohena da prekrši zakon. On je odvjetnik koji bi, u teoriji, trebao znati zakone", tvitao je Trump.

"Nisam ništa pogriješio kada su u pitanju zakoni o financiranju kampanja", tvrdi.

Cohen je to pobio, rekavši da ga je Trump uputio da plati jer nije htio da te priče izađu na vidjelo tijekom kampanje.

Cohenovi komentari u intervjuu uslijedili su nakon što su CNN i NBC izvijestili kako je Trump bio treći čovjek na sastanku u kolovozu 2015. godine na kojem su Cohen i izdavač National Enquirera David Pecker razgovarali o tome kako "uništiti" navode žena - što, kažu tužioci, se može smatrati nezakonitim i urotom.

National Enquirer je dobio "imunitet" u zamjenu za suradnju, a Pecker je priznao kako je bio spreman asistirati u "gušenju" potencijalnih priča koje štete o Trumpu tako da "otkupi" njihove priče i "zakopa ih".

Trump je prvi put spomenut kao sudionik sastanka od strane The Wall Street Journala prošli mjesec.

Cohena su novinari pitali koliko je vjerodostojan s obzirom na to da je osuđen radi laganja, na što je ovaj odgovorio da njegova suradnja s Muellerom pokazuje da govori istinu.

Bježe od njega Otpilio ga još jedan, nitko više ne želi raditi za Trumpa

"Specijalni je istražitelj rekao kako su informacije koje sam im dao kredibilne i od velike pomoći. Postoji supstancijalna količina informacija koja potvrđuje činjenicu da govorim istinu", rekao je.

"Gotov sam s laganjem, i gotov sam s time da sam odan Donaldu Trumpu".

O tome govor li Trump istinu Muelleru, Cohen je bio vrlo jasan - ne.

Posjeti Express