Top News
791 prikaza

85 istraga protiv Trumpa, pod istragom čak i inauguracija

Donald Trump
REUTERS
Najnovija istraga pokrenuta je zbog sumnji da su donacije za inauguraciju došle od pojedinaca koji su zbog toga očekivali protuusluge Bijele kuće

Inauguracija predsjednika Donalda Trumpa našla se pod istragom zbog mogućih financijskih malverzacija koje se odnose na 100 milijuna dolara prikupljenih u donacijama za inauguraciju.

Kako je objavio Wall Street Journal, tužitelji imaju informacije da je inauguracijsko vijeće primilo donacije od pojedinaca koji su na taj način htjeli pridobiti utjecaj u novoj administraciji Bijele kuće. Odnosno, dali su novac kako bi u budućnosti mogli tražiti političke usluge.

Istraga se posebno odnosi na donacije koje su vrlo vjerojatno plaćene u ime pojedinaca iz inozemstva, a New York Times navodi kako je riječ o osobama iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirataa i Katara. Federalni zakoni ne dozvoljavaju političke donacije. 

Washington: Donald i Melania Trump u društvu Baracka i Michelle Obame uoči inauguracije | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Iz Bijele kuće su reagirali na istragu priopćenjem u kojem su naveli kako Trump ni njegova obitelj nisu imali nikakve veze s organizacijom inauguracije, te da jedina stvar koju je Trump napravio u vezi inauguracije je da je dao zakletvu, digao ruku i rekao "prisežem".

Ova istraga prilično je nezgodna za Trumpa, koji si je u skoro dvije godine mandata na leđa natovario popriličan broj istraga i afera.

Za početak, Donald Trump i njegove kompanije su do 2016., prije nego je postao predsjednik bile upletene u 3.500 sudskih i sličnih legalnih procesa. od toga je u 1900 slučajeva Trump bio tužitelj, u 1450 slučajeva on je bio tužen, a 150 slučajeva odnosilo se na proglašavanje bankrota ili je Trump bio treća strana u procesu.

Njegov mandat počeo je eksplozivno pa su se nedugo nakon inauguracije pojavile prve optužbe i to vezane uz uplitanje Rusije u američke predsjedničke izbore. FBI je pokrenuo istragu, a tadašnji direktor FBI-ja James Comey je rekao da nema nikakve sumnje da su se Rusi miješali u američke izbore.

Trumpove veze s Rusijom postale su glavna tema svih svjetskih medija, a njegov voditelj kampanje Paul Manafort godinama je radio za proruskog političara Viktora Janukoviča i pokušavao mu pomoći da osvoji vlast u Ukrajini.

Vladimir Putin i Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS
Još neki Trumpovi suradnici dovedeni su u vezu sa Rusima, prije svih njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael T. Flynn i savjetnik Roger Stone. Istraga je završila tako da je Trump smijenio Comeya, a kasnije se otkrilo da je Trump tražio da se obustavi istraga protiv Michaela Flynna.

Jedna od afera bila je i ona s porno glumicom Stormy Daniels, koja je tvrdila da su joj platili da šuti i da ne govori o svom odnosu s Trumpom s kojim je navodno imala aferu 2006. godine. Više puta se govorilo i o 'impeachmentu", a prvi put nakon što je smijenio Comeya.

U listopadu ove godine porezna služba države New York otvorila je istragu nakon što je New York Times (NYT) objavio informacije prema kojima je Donald Trump primio više od 400 milijuna dolara od svojih roditelja, djelomično zahvaljujući manevrima oko porezne utaje.

Stormy Daniels | Author: REUTERS REUTERS
Više puta do sada se cijela obitelj Trump dovodila u kontekst sukoba interesa. Ivanka Trump je nastavila voditi privatne biznise i nakon što je postala zaposlenica Bijele kuće, a iste optužbe pojavile su se i protiv njegovog zeta Jareda Kushnera. 

Tu treba nadodati i činjenicu da je gomila savjetnika i suradnika napustila Trumpa, a izbila je i afera nakon što se doznalo da Trump o povjerljivim državničkim stvarima raspravlja u svom privatnom resortu Mar-a-Lago. Kada se govori o sigurnosti, Ivanka Trump je za državničke dužnosti koristila svoj privatni e-mail, što je Trump u kampanji predbacivao Hillary Clinton i tražio da je zbog toga zatvore.

Američki demokrati vode preciznu listu svih procesa protiv Trumpa, kao i listu afera. Do sada su ih nabrojali 85.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 20:52 15.Prosinac 2018.

    moćna pederoliberalna amerika nikako se ne može pomiriti s činjenicom da je umjesto njihove favorizirane hillary u predsjednički ovalni ured ušla pripravnica monica lewinsky i p...šila billyju, a nesretna hillary popušila od trumpa