Umro je jedan od najluđih ubojica svih vremena

California Department of Corrections and Rehabilitation/public domain
Molba za uvjetni otpust odbijena mu je 12 puta, a bio je odgovoran za brutalno ubojstvo šestero ljudi
Vidi originalni članak

Ozloglašeni ubojica i vođa sumanutog kulta Charles Manson umro je u bolnici u Kaliforniji u 83. godini života. Iz kalifornijskog zatvora samo su objavili kratku informaciju da je Manson nakon 40 godina provedenih u zatvoru umro u nedjelju navečer u 8.13 sati prirodnom smrću.

Manson je zajedno sa svojim sljedbenicima optužen i osuđen za planiranje i izvršenje ubojstava 1969. godine u kojima je ubijena glumica Sharon Tate, te još šest drugih osoba u dva napada. 

Bio je vođa kulta poznatog samo kao “obitelj Manson”, koji se sastojao od mahom nesretnih mladih žena  od kojih su mnoge pod njegovom palicom postale ubojice. Petorka je dobila smrtnu kaznu, ali pošteđeni su nakon odluke vrhovnog suda 1972. godine.

Helter Skelter Zamalo ubila najluđeg ubojicu u povijesti

Manson i njegov kult postali su ozloglašeni zbog brutalnog načina na koji su ubili Sharon Tate i šest drugih žrtava.

Tate, koja je bila supruga redatelja Romana Polanskog koji je u noći ubojstva bio na putu izvan SAD-a, bila je u osmom mjesecu trudnoće kada su Mansonovi sljedbenici provalili u njezin dom u Los Angelesu, izboli je nožem, te upucali nju i njene goste – Jay Sebring, Voytek Frykowski, Abigail Folger i Steven Parent. Na vratima kuće krvlju su ispisali riječ “Svinja” (Pig).

Sljedeće večeri grupa je ubila još dvoje ljudi, par Leno i Rosemary LaBianca.

Manson i tri sljedbenice, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel i Leslie Van Houten optuženi su za ubojstvo, te su osuđeni na smrt, a još jedan iz Mansonovog kulta, Charles Tex Watson, osuđen je kasnije.

Iako su svi osuđeni za ubojstvo, Manson je bio taj koji je svojim sljedbenicima naredio ubojstva, u kući para LaBianca osobno je za stolicu vezao Lena i Rosemary prije nego je izašao i iz kuće i svoje sljedbenike ostavio da izvrše ubojstvo.

Aileen Wuornos Krvava osveta: Ubila sedmoricu koji su je silovali

Mansonov branitelj je do 2014. tvrdio da je njegov klijent nevin, ali Manson je 2012. godine, kada je dobio pravo na saslušanje o uvjetnom puštanju na slobodu, koje mu je odbijeno, rekao zatvorskom psihologu: “Ja sam poseban. Nisam poput prosječnih zatvorenika. Ja sam cijeli život proveo u zatvoru. Pet ljudi sam smjestio u grob. Ja sam jako opasan čovjek.”

Mansonu je inače 12 puta odbijena molba za uvjetni otpust, a sljedeće saslušanje bilo mu je zakazano za 2027. godinu.

U lipnju ove godine molba za uvjetni otpust odbijena je i Patriciji Krenwinkel, koja je u međuvremenu postala žena s najdužim “stažem” u zatvoru u Kaliforniji u povijesti. Njezin odvjetnik je rekao kako je Krenwinkelovu Manson zlostavljao, ali ni to mu nije pomoglo da mu klijenticu puste na slobodu, a i njoj je, kao i Mansonu, molba za uvjetni otpust bila više puta odbijena u posljednjih nekoliko desetljeća.

Posjeti Express