Uništenje Juge pretvorilo je NATO u pravu noćnu moru

Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
Prošla su već dva desetljeća otkako je vojnom intervencijom režim Slobodana Miloševića prisiljen na smirivanje teritorijalnih ambicija
Vidi originalni članak

Vojna operacija NATO-a protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije je pretvorila Alijansu u glavnu opasnost za sigurnost u svijetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, izvijestio je Savjet federacije Rusije. 

Kako se navodi u dokumentu koji je Gornji dom ruskog parlamenta usvojio povodom predstojeće 20. godišnjice NATO intervencije u SRJ,  ta vojna operacija, smatraju Rusi, odrazila se negativno na dalji razvoj uzajamnih odnosa europskih država i njihovo međusobno povjerenje.

U istom dokumentu piše da je NATO nastavio koristiti vojnu silu na druge suverene države poput Iraka, Libije, Sirije, a danas također prijeti Venezueli, Kubi i Nikaragvi, piše srpski portal Novosti, prenoseći pisanje Sputnika. Ruski senatori podsjećaju da je NATO u bombardiranju Jugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijem, što je posljedično imalo brojne žrtve među civilima.

"Pored toga, priznanje nezavisnosti Kosova, koje je uslijedilo 2008. godine od čitavog niza zemalja Zapada, predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO – podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije", piše u zaključku Savjeta Federacije Rusije. Oni dalje navode da je otcjepljenje Kosova i Metohije presedan u međunarodnim odnosima koji je krajnje zakomplicirao rješavanje postojećih konflikata po pitanju nepriznatih država, naročito ako se u obzir uzme činjenica da se uslučaju Moldavije, Gruzije i Ukrajine zapad ponaša drugačije.

Operaciju NATO-a smatraju agresijom protiv suverene države, pa bi shodno tome, inicijatore napada trebalo pozvati na odgovornost. Stoga je Federalna skupština Ruske Federacije  pozvala parlamente država širom svijeta, ali i međunarodne organizacije poput UN-a, i drugih, kao i Europski parlament da osude napad NATO-a protiv SRJ i poduzmu sve korake da bi se sanirale posljedice. 

Posjeti Express