Utjecajni kardinal protjeran zbog zlostavljanja dječaka

REUTERS
Njegova kazna smatra se najgorom i najstrožom kaznom koju Katolička Crkva može izreći, gora čak i od izopćenja, koje, traje samo dok osoba ustraje u grijehu
Vidi originalni članak

Vatikan je u subotu objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika. Povijesna je ovo odluka Vatikana protiv nekad crkvenog moćnika, jednog od najutjecajnijih čelnika američke Katoličke Crkve i bivšeg nadbiskupa Washingtona.

Kongregacija za nauk vjere proglasila ga je "krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći", i zaključak je to 'suđenja' iza zatvorenih vrata. Odluka je objavljena samo nekoliko dana prije nego se papa Franjo sastaje s biskupima iz cijelog svijeta na summitu o zlostavljanjima u Crkvi, piše Washington Post.

Ovo je ujedno i konačni pad biskupa koji je u crkveni red ušao prije šest desetljeća, prošao sve razine i usput sticao ugled i moć, sve do trenutka kad je postao 'simbol' zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi. Do prije samo nekoliko dana bio je kardinal McCarrick, a danas je je samo Theodore McCarrick. 

Nikad, pa ni tad Kad će Plenki pitati papu da makne pedofile iz crkve?

Optužbe protiv njega za zlostavljanje stare su i do deset godina, a prošle godine su dospjele u javnost. Ovom presudom McCarrick je ostao bez apsolutno svih svećeničkih prava, a njegova kazna smatra se najgorom i najstrožom kaznom koju Katolička Crkva može izreći, gora čak i od izopćenja, koje, prema vjerskoj dogmi, traje samo dok osoba ustraje u grijehu.

Papa Franjo je odluku o razrješenju pozdravio te ju je nazvao "konačnom" bez mogućnosti novih žalbi.

McCarrick, koji ima 88 godina, optužen je za seksualno zlostavljanje tri maloljetnika i uznemiravanje starijih sjemeništaraca. Vrlo vjerojatno neće krivično odgovarati zbog američkih zakona i protoka vremena.

James Grein, jedan od onih koji je optužio kardinala za višegodišnje zlostavljanje, koje je počelo kada je imao samo 11 godina, izjavio je u subotu da mu ništa ne može vratiti djetinjstvo i da mu nije bilo ugodno pričati o tome što mu se sve dogodilo.

"Sretan sam što mi je Papa vjerovao", rekao je Grein.

Upravo su optužbe protiv McCarricka bile u središtu globalne crkvene krize oko seksualnih zlostavljanja, a kritičari Crkve su njegov slučaj stalno isticali kao primjer crkvene kulture i tradicije prikrivanja vlastitih zločina.

Nikad kažnjen Štitio je svećenike pedofile i bio sramota Vatikana

McCarrick je bio crkveni diplomat, predstavljao je Vatikan u inozemstvu, zauzimao se za ljudska prava i vjerske slobode. Bio je de facto glasnogovornik američkih kardinala kada je prvi put buknula afera o zlostavljanjima u crkvenim redovima početkom dvijetisućitih i sudjelovao u kreiranju pravila kako će se Crkva u Americi nositi s optužbama, među kojima je posebno bilo naglašeno da će Crkva imati nultu toleranciju prema optužbenim svećenicima i biskupima, ali je otada napravio vrlo malo kako bi se kler stavio pod nadzor da se ti slučajevi više ne bi ponovili.

McCarrick je bio washingtonski nadbiskup od 2001. do 2006. godine, te je bio redoviti gost američkog Kongresa, a nekoliko puta je posjetio i Bijelu kuću. Optužbe protiv njega pojavile su se prošlog ljeta, kao i informacije da su neki u crkvenoj hijerarhiji godinama znali za njegova zlostavljanja. Suspendiran je u lipnju, nakon što je Crkva ustanovila da je zlostavljao maloljetnika dok je bio svećenik u New Yorku prije 50 godina. Tada se branio da se ne sjeća da se tako nešto dogodilo i da vjeruje u svoju nevinost. 

Nije javno komentirao optužbe na svoj račun, kao ni dva slučaja nagodbe biskupije New Jersey s muškarcima koji su rekli da ih je McCarrick zlostavljao dok su bili u sjemeništu, a nije se oglasio ni oko slučaja već navedenog Jamesa Greina. 

U srpnju je, nakon vrlo intenzivnih pritisaka, postao prvi kardinal u gotovo sto godina koji je bio prisiljen odstupiti sa svoje pozicije. Papa Franjo mu je odredio doživotne molitve i pokoru i tada se preselio u samostan u Kanzasu.

Razbijene iluzije Iza tzv. hrvatske Crkve kriju se grabež, pedofilija...

Međutim, McCarrickov slučaj, kao i još dodatnih skandala u Americi, Europi, Južnoj Americi i Australiji do tada su već dobrano narušili ugled Crkve, ako i imidž pape Franje. Žrtve zlostavljanja ponavljaju kako je Papa shvatio ozbiljnost optužbi i njihovu raširenost, ali da nije napravio dovoljno kako bi se zlostavljače dovelo pred lice pravde.

Tu spada i činjenica da Vatikan ne govori ništa o onima koji su desetljećima sve znali i štitili McCarricka. Prošlo ljeto nadbiskup Carlo Maria Viganò, bivši ambasador Svete Stolice optužio je Franju i Vatikan za brojne propuste u McCarrickovom slučaju. Papa Franjo nije odgovorio na optužbe, a Vatikan do danas nije objavio rezultate istrage o pomagačima diskreditiranog kardinala McCarricka.

Franjo je prošle godine razotkrio nekoliko svećenika u Čileu, kao nadbiskupa Guama, Anthonyja Apurona, koji je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Posjeti Express