Top News
1615 prikaza

Utjecajni kardinal protjeran zbog zlostavljanja dječaka

Theodore McCarrick
REUTERS
Njegova kazna smatra se najgorom i najstrožom kaznom koju Katolička Crkva može izreći, gora čak i od izopćenja, koje, traje samo dok osoba ustraje u grijehu

Vatikan je u subotu objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika. Povijesna je ovo odluka Vatikana protiv nekad crkvenog moćnika, jednog od najutjecajnijih čelnika američke Katoličke Crkve i bivšeg nadbiskupa Washingtona.

Kongregacija za nauk vjere proglasila ga je "krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći", i zaključak je to 'suđenja' iza zatvorenih vrata. Odluka je objavljena samo nekoliko dana prije nego se papa Franjo sastaje s biskupima iz cijelog svijeta na summitu o zlostavljanjima u Crkvi, piše Washington Post.

Ovo je ujedno i konačni pad biskupa koji je u crkveni red ušao prije šest desetljeća, prošao sve razine i usput sticao ugled i moć, sve do trenutka kad je postao 'simbol' zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi. Do prije samo nekoliko dana bio je kardinal McCarrick, a danas je je samo Theodore McCarrick. 

Papa Franjo i Andrej Plenković Nikad, pa ni tad Top News Kad će Plenki pitati papu da makne pedofile iz crkve?

Optužbe protiv njega za zlostavljanje stare su i do deset godina, a prošle godine su dospjele u javnost. Ovom presudom McCarrick je ostao bez apsolutno svih svećeničkih prava, a njegova kazna smatra se najgorom i najstrožom kaznom koju Katolička Crkva može izreći, gora čak i od izopćenja, koje, prema vjerskoj dogmi, traje samo dok osoba ustraje u grijehu.

Papa Franjo je odluku o razrješenju pozdravio te ju je nazvao "konačnom" bez mogućnosti novih žalbi.

McCarrick, koji ima 88 godina, optužen je za seksualno zlostavljanje tri maloljetnika i uznemiravanje starijih sjemeništaraca. Vrlo vjerojatno neće krivično odgovarati zbog američkih zakona i protoka vremena.

James Grein, jedan od onih koji je optužio kardinala za višegodišnje zlostavljanje, koje je počelo kada je imao samo 11 godina, izjavio je u subotu da mu ništa ne može vratiti djetinjstvo i da mu nije bilo ugodno pričati o tome što mu se sve dogodilo.

"Sretan sam što mi je Papa vjerovao", rekao je Grein.

Upravo su optužbe protiv McCarricka bile u središtu globalne crkvene krize oko seksualnih zlostavljanja, a kritičari Crkve su njegov slučaj stalno isticali kao primjer crkvene kulture i tradicije prikrivanja vlastitih zločina.

Bernard Law Nikad kažnjen Top News Štitio je svećenike pedofile i bio sramota Vatikana

McCarrick je bio crkveni diplomat, predstavljao je Vatikan u inozemstvu, zauzimao se za ljudska prava i vjerske slobode. Bio je de facto glasnogovornik američkih kardinala kada je prvi put buknula afera o zlostavljanjima u crkvenim redovima početkom dvijetisućitih i sudjelovao u kreiranju pravila kako će se Crkva u Americi nositi s optužbama, među kojima je posebno bilo naglašeno da će Crkva imati nultu toleranciju prema optužbenim svećenicima i biskupima, ali je otada napravio vrlo malo kako bi se kler stavio pod nadzor da se ti slučajevi više ne bi ponovili.

Theodore McCarrick | Author: REUTERS REUTERS
McCarrick je bio washingtonski nadbiskup od 2001. do 2006. godine, te je bio redoviti gost američkog Kongresa, a nekoliko puta je posjetio i Bijelu kuću. Optužbe protiv njega pojavile su se prošlog ljeta, kao i informacije da su neki u crkvenoj hijerarhiji godinama znali za njegova zlostavljanja. Suspendiran je u lipnju, nakon što je Crkva ustanovila da je zlostavljao maloljetnika dok je bio svećenik u New Yorku prije 50 godina. Tada se branio da se ne sjeća da se tako nešto dogodilo i da vjeruje u svoju nevinost. 

Nije javno komentirao optužbe na svoj račun, kao ni dva slučaja nagodbe biskupije New Jersey s muškarcima koji su rekli da ih je McCarrick zlostavljao dok su bili u sjemeništu, a nije se oglasio ni oko slučaja već navedenog Jamesa Greina. 

U srpnju je, nakon vrlo intenzivnih pritisaka, postao prvi kardinal u gotovo sto godina koji je bio prisiljen odstupiti sa svoje pozicije. Papa Franjo mu je odredio doživotne molitve i pokoru i tada se preselio u samostan u Kanzasu.

Crkva Razbijene iluzije Top News Iza tzv. hrvatske Crkve kriju se grabež, pedofilija...

Međutim, McCarrickov slučaj, kao i još dodatnih skandala u Americi, Europi, Južnoj Americi i Australiji do tada su već dobrano narušili ugled Crkve, ako i imidž pape Franje. Žrtve zlostavljanja ponavljaju kako je Papa shvatio ozbiljnost optužbi i njihovu raširenost, ali da nije napravio dovoljno kako bi se zlostavljače dovelo pred lice pravde.

Tu spada i činjenica da Vatikan ne govori ništa o onima koji su desetljećima sve znali i štitili McCarricka. Prošlo ljeto nadbiskup Carlo Maria Viganò, bivši ambasador Svete Stolice optužio je Franju i Vatikan za brojne propuste u McCarrickovom slučaju. Papa Franjo nije odgovorio na optužbe, a Vatikan do danas nije objavio rezultate istrage o pomagačima diskreditiranog kardinala McCarricka.

Franjo je prošle godine razotkrio nekoliko svećenika u Čileu, kao nadbiskupa Guama, Anthonyja Apurona, koji je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.