Top News
6330 prikaza

Štitio je svećenike pedofile i bio sramota Vatikana

Bernard Law
1/4
REUTERS
Bernard Law bio je biskup kojeg nikada nije stigla ruka pravde zbog seksualnih zlostavljanja u Crkvi - papa Ivan Pavao II ga je unaprijedio

Vatikan je potvrdio: nakon duge i teške bolesti, umro je kardinal Bernard Law

Bivši bostonski nadbiskup poznat je po tome što je morao podnijeti nečasnu ostavku zbog skandala sa zlostavljanjem u crkvi.

Law je umro u Rimu, gdje je služio kao biskup u papinskoj  bazilici Svete Marije Maggiore nakon što je bio prisiljen podnijeti ostavku kao nadbiskup u Bostonu 2002. godine.

Skandal je puknuo kada je istraživački tim novinara Boston Globea Spotlighta otkrio da su Law i drugi biskupi štitili i prikrivali svećenika pedofile u Bostonskoj nadbiskupiji.

Na konferenciji za novinare, Law se ispričao žrtvama zlostavljanja od strane svećenika Johna Geoghana, koji je bio premještan iz župe u župu, unatoč tome što je Law znao da zlostavlja dječake. Law je tvrdio da je Geoghanovo zlostavljanje stvar prošlosti.

Bernard Law na misi u Rimu | Author: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL

Geoghan je na kraju osuđen zbog nedoličnog napada i fizičko kontakta s desetogodišnjakom.

Istraživački tim koji je otkrio brojna zlostavljanja djece od strane katoličkog svećenstva u Bostonskoj nadbiskupiji osvojio je Pulitzerovu nagradu, a prema njihovoj priči snimljen je i film 'Spotlight', koji je osvojio nagradu za fotografiju 2016. godine, pa je priča dospjela i do mnogo šire publike. 

Law se nikada nije suočio s kaznenim sankcijama zbog uloge u prikrivanju zlostavljanja u župama pod njegovom nadležnošću. Skandal je odjeknuo potaknuvši slične optužbe širom svijeta koji su ugrozili moralni autoritet katoličke crkve i koštali ju višemilijunskih zahtjeva za odštetama. 

Umjesto kazne - nagrada

Novom karijerom u Vatikanu Law je udario još jednu pljusku žrtvama zlostavljanja, što je dodatno potkopalo legitimitet Crkve. 

- Oni koji su proživjeli seksualno zlostavljanje, prvi su put iznevjereni Lowovim prikrivanjem ovog zločina pred zakonom, a zatim su i drugi put izdani kad je promoviran u Rimu na novo radno mjesto i novu funkciju. Ni jedna riječ ne može opisati svu bol koju su pretrpjeli i oni kao žrtve, i njihove obitelji, piše u priopćenju udruge zlostavljanih, nakon što su saznali za smrt biskupa Lawa.

Skupina je pozvala Vatikana da se prilikom sahrane Lawa svakako sjete i žrtava zlostavljanja.  

- Pitanje je: "Zašto je njegov život bio toliko slavljen i hvaljen kad su patnje zlostavljanih bile tako velike? Zašto je Law promoviran dok su bostonska katolička djeca seksualno zlostavljana, izigrana i ponovno zaboravljena?

Law je rođen u Torreonu u Meksiku, 4. studenog 1931. u obitelji Helen i Bernarda Lawa, pukovnika Ratnog zrakoplovstva. Zaređen je kao svećenik u biskupiji Natchez-Jackson, Mississippi, 21. svibnja 1961. godine i postao generalni vikar iz Natchez-Jackson biskupije 1971. godine.

Bernard Law daje hostiju mladom svećeniku u Rimu | Author: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL

Godine 1973. postao je biskup biskupije Springfield-Cape Girardeau na južnom Missouriju. Bio je predsjedatelj Biskupskog odbora za ekumenske i međurasne poslove, a 1976. godine imenovan je u Vatikansku komisiju za vjerske odnose sa Židovima.

Postao je duhovni vođa velike i utjecajne katoličke zajednice u Bostonu. Godine 1984. papa Ivan Pavao II. Imenovao ga je nadbiskupom bostonske nadbiskupije, koja se sastoji od 362 župe i koja broji 2,1 milijun članova

Iste godine, Law je primio pismo od biskupa koji je izrazio zabrinutost zbog ponašanja Johna Geoghana. Law je dodijelio Geoghana drugoj župi unatoč optužbama.

Godine 1985. papa Ivan Pavao II. unaprijedio je Lawa u kardinala, čime je postao jedan od ukupno 13 Amerikanaca koji su u to vrijeme imali tu titulu.

Papa odbio ostavku

Law je pokušao podnijeti ostavku na mjesto nadbiskupa u travnju 2002. godine, ali je papa Ivan Pavao II odbio prihvatiti njegovu ostavku. 

Law je svjedočio o nadzoru Geoghanu 2002. godine, tvrdeći da se oslonio na svoje pomoćnike da istraže optužbe za zlostavljanje. U svibnju 2002. ispričao se zbog svoje uloge u skandalu zlostavljanja, ali je rekao da nije imao nikakvih saznanja o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv biskupa Shanleya sve do 1993. godine.

U kolovozu 2002. godine, Law se pojavio na sudu kako bi svjedočio u nagodbi postignutoj između bostonske nadbiskupije i žrtava zlostavljanja. Ubrzo nakon toga nadbiskupija je povukla novčane nagodbe.

U prosincu iste godine, kako je jačao pritisak na njega da podnese ostavku, morao se pojaviti pred velikom porotom koja je istraživala 'moguće kriminalne radnje crkvenih dužnosnika koji su nadgledali svećenike optužene za seksualno zlostavljanje djece'. 

Bernard Law pozdravlja se s papom Benediktom XVI | Author: AlessiaPierdomenico/REUTERS/PIXSELL AlessiaPierdomenico/REUTERS/PIXSELL

Nekoliko dana kasnije, Law je podnio ostavku na mjesto predsjednika Odbora Povjerenika Katoličkog sveučilišta u Americi, nakon čega je uslijedila i ostavka na mjesto bostonskog nadbiskupa.

Događaji iz 2002. godine u Bostonu, i gubljenje ugleda Katoličke crkve i dalje imaju odjek diljem svijeta.

Početkom ovog mjeseca i Australska kraljevska komisija donijela je ukupno 189 novih preporuka zbog, kako je rečeno, 'ozbiljnog neuspjeha australskih institucija da zaštite od seksualnog zlostavljanja djecu kao najranjiviju skupinu građana.

Od preživjelih koji su prijavili zlostavljanje u vjerskoj ustanovi, više od 60% ih je reklo da se ono dogodilo u katoličkoj crkvi, navodi se u izvješću, javlja CNN

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 13:03 14.Veljača 2018.

    dosta je stvari koji bi se Vatikan kroz svoju povijest trebao sramiti ali uz casne izuzetke (rijetke) izgleda da su operirani od srama

  • nelson 17:35 20.Prosinac 2017.

    vaikan ga se treba sramit