Visoko društvo i bogataši bili su zaljubljeni u Hitlera

Wikipedia
Istina je da kraljica uistinu nema nikakvih simpatija prema nacizmu, ali je isto tako i istina da je visoko društvo Velike Britanije u to doba bilo jako naklonjeno nacistima i nacističkoj ideji
Vidi originalni članak

Buckinghamska palača pokušala je umanjiti štetu nakon što je u javnost procurio privatni film u kojem se vidi kako kraljica, koja je tada imala sedam ili osam godina diže desnu ruku u znak nacističkog pozdrava. Snimka je napravljena oko 1933. godine, a iz palače su objavili kako se kraljica i obitelj samo šale.

Istina je da kraljica uistinu nema nikakvih simpatija prema nacizmu, ali je isto tako i istina da je visoko društvo Velike Britanije u to doba bilo jako naklonjeno nacistima i nacističkoj ideji.

"Žmirili" su zbog velikog ekonomskog rasta

Mnogi su naravno bili zgroženi Hitlerovim antisemitizmom, ali sve do 1939. godine, uoči samog rata, pripadnice engleskog visokog društva provodile su odmore u Njemačkoj, odlazile na plesne zabave koje su organizirali njemački aristokrati, učile o umjetnosti, ali i bile u lovu na bogate muževe.

Među engleskim bogatašima čak je i bila popularna teza da su brakovi između Nijemaca i Engleskinja jedan od načina kako bi se sačuvao mir. Sve do osamdesetih godina su pripadnici konzervativne više klase u Londonu na privatnim druženjima razgovarali na njemačkom.

Tridesetih godina prošlog stoljeća u Engleskoj se možda samo rijetkima moglo vjerovati da nisu bili svjesni službene njemačke politike i antižidovske atmosfere. No, i nakon skandaloznih Olimpijskih igara 1936. godine kada su Nijemci iz svog tima izbacili sve sportaše koji su bili Židovi, mnogi su bili spremni "zažmiriti", a sve zbog spektakularnog ekonomskog rasta u državi i općenitog "revivala" domovine koja je bila ponižena i bijedna kroz cijele 1920-e.

Utjecajan prijatelj nacista bio je i vlasnik Daily Maila

Do 1938. godine nezaposlenost je bila praktički na nuli i Englezi su bili van sebe od sreće. Kćeri najvećih i najuglednijih britanskih obitelji školovale su se u Njemačkoj i tamo su ostajale i nakon završetka škole kako bi što više naučile o visokom društvu, uklopile se u njihov stil života i, kako smo već spomenuli – da bi našle bogate muževe.

Čak i kasne 1939. se ta praksa nastavila. Lady Elizabeth Montagu Douglas Scott, kći vojvode od Buccleucha provela je dva mjeseca neposredno prije rata u Minhenu.

Učila je njemački i pripremala se da bude predstavljena visokom društvu kod svojih u Škotskoj. U razgovoru s Rachel Johnson, sestrom londonskog gradonačelnika Borisa rekla je:

"Bojim se da zapravo nisam ni razmišljala što se događa. Spavala sam, plesala, večerala i vodila razgovore. To je sve što sam radila."

Nacisti su imali puno prijatelja među moćnicima, a jedan od najutjecajnijih prijatelja bio im je Harold Harmsworth, odnosno Lord Rothermere, vlasnik Daily Maila u tridesetim godinama.

FBI je sumnjao da je Wallis Simpson u vezi s nacistima

Osobno je čestitao Hitleru na njegovoj invaziji na Sudetenland, a tajni dokumenti koji su pušteni u javnost 2005. godine otkrili su da je čestitao Hitleru i na pripajanju Češkoslovačke. I ne samo to, već ga je nagovarao da krene na Rumunjsku.

Među simpatizere nacista u to vrijeme bili su kralj Edward VIII i njegova ljubavnica Wallis Simpson. Posjetili su Njemačku 1937. godine gdje su se zabavljali i fotografirali s Hitlerom i visokim pripadnicima nacističke stranke.

Godinu dana nakon što je počeo rat, FBI je poslao pismo predsjedniku Rooseveltu u kojem su izrazili sumnje u Edwarda i njegovu Wallis. Među ostalim su napisali:

"Britanska vlada već neko vrijeme zna da Wallis ima izrazite pronjemačke stavove ali i veze s Nijemcima. Sumnjamo da je to razlog zbog kojeg joj nije dozvoljena udaja za kralja Edwarda."

Nakon što je Velika Britanija objavila rat Njemačkoj u rujnu 1939. godine i kada je prilično jasna postala njemačka genocidna politika, pitanje je kako su se osjećali svi oni koji su godinama 'flertovali' s Hitlerovim i po svojim zabavama se pozdravljali uzdignutom desnicom. 

Kako navodi Daily Beast, nije neki šok što je kraljica koja diže ruku u znak pozdrava "Heil Hitler" snimljena na video vrpci, već zašto tu snimku nakon 1939. godine nitko nije uništio.

Posjeti Express