Top News
674 prikaza

Visoko društvo i bogataši bili su zaljubljeni u Hitlera

Hitler i Goering
Wikipedia
Istina je da kraljica uistinu nema nikakvih simpatija prema nacizmu, ali je isto tako i istina da je visoko društvo Velike Britanije u to doba bilo jako naklonjeno nacistima i nacističkoj ideji

Buckinghamska palača pokušala je umanjiti štetu nakon što je u javnost procurio privatni film u kojem se vidi kako kraljica, koja je tada imala sedam ili osam godina diže desnu ruku u znak nacističkog pozdrava. Snimka je napravljena oko 1933. godine, a iz palače su objavili kako se kraljica i obitelj samo šale.

Istina je da kraljica uistinu nema nikakvih simpatija prema nacizmu, ali je isto tako i istina da je visoko društvo Velike Britanije u to doba bilo jako naklonjeno nacistima i nacističkoj ideji.

"Žmirili" su zbog velikog ekonomskog rasta

Mnogi su naravno bili zgroženi Hitlerovim antisemitizmom, ali sve do 1939. godine, uoči samog rata, pripadnice engleskog visokog društva provodile su odmore u Njemačkoj, odlazile na plesne zabave koje su organizirali njemački aristokrati, učile o umjetnosti, ali i bile u lovu na bogate muževe.

Među engleskim bogatašima čak je i bila popularna teza da su brakovi između Nijemaca i Engleskinja jedan od načina kako bi se sačuvao mir. Sve do osamdesetih godina su pripadnici konzervativne više klase u Londonu na privatnim druženjima razgovarali na njemačkom.

Tridesetih godina prošlog stoljeća u Engleskoj se možda samo rijetkima moglo vjerovati da nisu bili svjesni službene njemačke politike i antižidovske atmosfere. No, i nakon skandaloznih Olimpijskih igara 1936. godine kada su Nijemci iz svog tima izbacili sve sportaše koji su bili Židovi, mnogi su bili spremni "zažmiriti", a sve zbog spektakularnog ekonomskog rasta u državi i općenitog "revivala" domovine koja je bila ponižena i bijedna kroz cijele 1920-e.

Utjecajan prijatelj nacista bio je i vlasnik Daily Maila

Do 1938. godine nezaposlenost je bila praktički na nuli i Englezi su bili van sebe od sreće. Kćeri najvećih i najuglednijih britanskih obitelji školovale su se u Njemačkoj i tamo su ostajale i nakon završetka škole kako bi što više naučile o visokom društvu, uklopile se u njihov stil života i, kako smo već spomenuli – da bi našle bogate muževe.

Čak i kasne 1939. se ta praksa nastavila. Lady Elizabeth Montagu Douglas Scott, kći vojvode od Buccleucha provela je dva mjeseca neposredno prije rata u Minhenu.

Učila je njemački i pripremala se da bude predstavljena visokom društvu kod svojih u Škotskoj. U razgovoru s Rachel Johnson, sestrom londonskog gradonačelnika Borisa rekla je:

"Bojim se da zapravo nisam ni razmišljala što se događa. Spavala sam, plesala, večerala i vodila razgovore. To je sve što sam radila."

Nacisti su imali puno prijatelja među moćnicima, a jedan od najutjecajnijih prijatelja bio im je Harold Harmsworth, odnosno Lord Rothermere, vlasnik Daily Maila u tridesetim godinama.

FBI je sumnjao da je Wallis Simpson u vezi s nacistima

Osobno je čestitao Hitleru na njegovoj invaziji na Sudetenland, a tajni dokumenti koji su pušteni u javnost 2005. godine otkrili su da je čestitao Hitleru i na pripajanju Češkoslovačke. I ne samo to, već ga je nagovarao da krene na Rumunjsku.

Među simpatizere nacista u to vrijeme bili su kralj Edward VIII i njegova ljubavnica Wallis Simpson. Posjetili su Njemačku 1937. godine gdje su se zabavljali i fotografirali s Hitlerom i visokim pripadnicima nacističke stranke.

Godinu dana nakon što je počeo rat, FBI je poslao pismo predsjedniku Rooseveltu u kojem su izrazili sumnje u Edwarda i njegovu Wallis. Među ostalim su napisali:

"Britanska vlada već neko vrijeme zna da Wallis ima izrazite pronjemačke stavove ali i veze s Nijemcima. Sumnjamo da je to razlog zbog kojeg joj nije dozvoljena udaja za kralja Edwarda."

Nakon što je Velika Britanija objavila rat Njemačkoj u rujnu 1939. godine i kada je prilično jasna postala njemačka genocidna politika, pitanje je kako su se osjećali svi oni koji su godinama 'flertovali' s Hitlerovim i po svojim zabavama se pozdravljali uzdignutom desnicom. 

Kako navodi Daily Beast, nije neki šok što je kraljica koja diže ruku u znak pozdrava "Heil Hitler" snimljena na video vrpci, već zašto tu snimku nakon 1939. godine nitko nije uništio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.