Vlada HDZ-Most imat će čak četiri potpredsjednika Vlade

Petar Glebov (PIXSELL)
DIP donosi predsjednici konačne izbore, počinju konzultacije, 30 dana za dokazivanje većine
Vidi originalni članak

Šesnaest dana nakon parlamentarnih izbora Državno izborno povjerenstvo koje predvodi Branko Hrvatin, predat će danas konačne službene rezultate predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Predsjednica sada ima 30 dana za utvrditi tko ima dovoljno potpisa saborskih zastupnika za sastavljanje saborske većine i posljedično i vlade. Odnosno za produženje tog roka za još 30 dana, što je predsjednica ranije već rekla da ovaj put neće činiti, ili pak za odluku o novim izvanrednim izborima.

Sutra zato predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kod predsjednice republike ide na inicijalnte konzultacije, kako je izjavljivao prethodnih dana, ne zato da bi predao potpise, jer definitivno zajamčenu većinu još uvijek nema. No, po svemu sudeći uskoro bi je trebao imati. Za N1 je otkrio da će buduća koalicijska vlada s okosnicom oko HDZ-a i Mosta imati četiri potpredsjednika, i to Božu Petrova, Zdravka Marića, Ivanu Maletić i Davora Ivu Stiera. Prethodna vlada, prije nego što joj je Sabor izglasao nepovjerenje i prije nego što je Tomislav Karamarko otpao, imala je dva potpredsjednika, jednako kao i vlada premijera Zorana Milanovića.

Usporedbe radi, zemlje izrazite parlamentarne demokracije poput Njemačke ili Austrije, običavaju imati samo jednog zamjenika premijera, odnosno kancelara. Na pitanje novinara, Plenković nije htio odgovoriti hoće li njegova vlada razdvojiti resor energetike od ministarstva gospodarstva. "Nema odmora dok se ne dogovorimo. Sve ide dobro, radne skupine i danas nastavljaju konzultacije", kazao je i opet podsjetio da sutra ide kod predsjednice s potpisima.

I dok Milijan Brkić tvrdi da će već tada Plenković imati potpise, što je u suprotnosti s najavljenim ritmom kojim misli ići Plenković, Božo Petrov je rekao da je on pun optimizma. "Drago mi je da smo se uguglasili oko sedam Mostovih jamstava. Otvorili smo i temu za glavne programske smjernice. Nastavit ćemo razgovore narednih dana i ja se nadam da ćemo vrlo brzo završiti", kazao je. On je, inače, rekao da je sedam Mostovih preduvjeta za podršku za sastavljanje vlade i dalje na snazi.

Posjeti Express