Vojnik, špijun... Otkrili nove detalje iz Putinove prošlosti

Screenshot
Polako se popunjavaju goleme rupe u Putinovoj biografiji iako se istinitost svega toga ne može provjeriti
Vidi originalni članak

Njegova je biografija ionako prepuna rupa, nepoznanica i tajni, ali ruski predsjednik Vladimir Putin upravo je otkrio nešto o sebi što, čini se, nitko nije znao i nigdje se, zapravo, ne može provjeriti.

Tijekom posjete Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Petersburgu, gdje je povukao ručicu topa koji tradicionalno puca svaki dan u podne otkrio je kako je "dobio titulu poručnika kao komandant artiljerijskog bataljuna", vidi se u videu koji je pustio Kremlj. 

The Guardian kaže kako nije dodatno pojasnio kada i za što je to bilo. Njegova službena biografija, naime, nigdje to ne spominje - niti da je postao poručnik, niti da je komandirao artiljerijskim bataljunom.

Davljenje i pucanje U okolici Züricha otkrili tajni kamp Putinovih komandosa

Putin je, ako je suditi po njegovoj formalnoj biografiji, prešao u KGB odmah po diplomiranju prava na Lenjingradskom sveučilištu 1975. godine. Tamo je proveo 16 godina i "popeo" se do titule potporučnika prije kolapsa Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Međutim, svi sposobni studenti na Sovjetskim sveučilištima trebali su proći vojnu obuku, nakon koje bi dobili titulu rezervista, i to je vjerojatno ono na što se Putin referirao.

Otkriće ruskog predsjednika dolazi nedugo nakon što je njegova iskaznica istočnonjemačke tajne policije otkrivena u arhivima Stasija. Bild je prvi medij koji je prenio fotografiju i priču o iskaznici.

Putin je osamdesetih u Dresdenu radio kao KGB-ov oficir. Službeni Kremlj nije htio komentirati (demantirati niti potvrditi) da je Putinu izdana takva iskaznica, ali su rekli kako su u to doba "KGB i Stasi bili partneri u poslu". Jako se malo zna o tome što je radio u Dresdenu. Jedna je mogućnost da je regrutirao strance koji su studirali ili radili u gradu, piše Guardian, ili da je nadzirao sovjetske političke disidente, no ništa od toga nikada nije potvrđeno.

Iskaznica bi mu, piše Bild, omogućila da regrutira agente bez da spominje svoju povezanost s KGB-om, no nije jasno je li predsjednik radio direktno za Stasi.

Posjeti Express