Vrijeme je da se Zagreb izglanca i postane metropola

Sandra Šimunović/PIXSELL
INTERVJU Mirando Mrsić jedan je od kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika. Za Express govori o velikom licemjerju, lažnim obećanjima, uhljebima...
Vidi originalni članak

Mirando Mrsić, dugogodišnji liječnik, bivši ministar rada i mirovinskog sustava u vladi SDP-a, danas predsjednik Demokrata, jedan je od kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika. Građani, kaže, imaju izbor u kakve će ruke povjeriti Zagreb, neiskusne, plagijatorske, bezidejne ruke, a on im nudi odgovornost, iskustvo i Zagreb u sigurnim rukama.

Express: Gužva je na zagrebačkoj sceni kad je u pitanju ‘bitka’ za mjesto gradonačelnika. Bojite li se da vam se svakom novom najavljenom kandidaturom smanjuju šanse u ovoj utrci?
Dobro je da imamo što više kandidata, građanima se nudi šarolik izbor i svatko će za sebe tražiti najbolje rješenje. Svjestan sam anketa, ali isto tako sam svjestan da su favoriti u Zagrebu lijeve orijentacije, kojoj i sam pripadam. Zagrepčanima nudim Zagreb u sigurnim rukama i siguran sam da će građani to prepoznati. Mislim da neće biti presudna stranačka infrastruktura, nego osoba, a mnogo lijevo orijentiranih, pa ako baš hoćete - i mnogih SDP-ovaca jako dobro poznaje moj rad i moje vrijednosti, a prava kampanja nam tek predstoji.

Express: Imate respektabilnu liječničku karijeru, bili ste ministar, saborski zastupnik. Zašto sad želite biti gradonačelnik Zagreba?
Živim desetljećima u Zagrebu i nisam zadovoljan dosadašnjim razvojem grada. Vrijeme je da se Zagreb temeljito izglanca i postane stvarna metropola Hrvatske. Zato sam se uključio - da umjesto vodenih tramvaja, plagijatorskih programa i tvornica za liječenje raka ponudim Zagrepčanima realna rješenja, kao što su sigurna, brza i učinkovita obnova Zagreba i obnova Imunološkog zavoda. Građanima možemo omogućiti jeftinije režije - od 10% niže cijene vode, komunalne naknade i parkinga pa do poreznog rasterećenja i smanjivanja prireza za najmanje četiri posto. To su osjetna, brza i realna rješenja. Kao liječnik znam što znači biti odgovoran, tako radim i kao direktor Zaklade Ana Rukavina i takav ću biti kao gradonačelnik Zagreba.

Express: U anketi koja je rađena nakon smrti Milana Bandića, kako sad stvari stoje, imate potporu tek 1,4 posto ispitanih. Kako planirate nadoknaditi razliku i nametnuti se?
Svašta se do izbora još može desiti, moj program ‘Zagreb u sigurnim rukama’ ne vrvi populističkim ispadima ili suludim predizbornim obećanjima, kao što to rade, primjerice, kandidat HDZ-a ili neki kandidati desnog centra. Pred nama je još više od mjesec dana za predstavljanje biračima, dižemo u završnici u petu brzinu. Građani imaju izbor u kakve će ruke povjeriti Zagreb - neiskusne ruke, plagijatorske ruke, bezidejne ruke, a ja im nudim odgovornost, iskustvo i Zagreb u sigurnim rukama.

Express: Što nudite Zagrepčanima postanete li gradonačelnik? Kakav Zagreb vidite nakon vašeg eventualnog mandata?
Nudim obnovu i razvoj grada, nudim Zagreb u sigurnim rukama. To znači da će se gradskim financijama gospodariti na transparentan i racionalan način. Svaki građanin će znati na što se troši svaka kuna. To je novac građana koji treba ostaviti u Zagrebu i uložiti za razvoj socijalne skrbi, infrastrukturnih objekata i kulture. Zagreb treba nuditi više svojim građanima. Top prioritet će biti hitna obnova Zagreba u maksimalno osam godina, a ne 15, koliko neki predviđaju. Drugo, obnova Imunološkog zavoda za borbu s budućim pandemijama, kao liječnik znam o čemu govorim i što treba napraviti. Novi Zagreb nema bolnicu i da je potres srušio mostove, najbliže bolnice bi bile Karlovac i Sisak. Zato predlažem gradnju bolnice u istočnom dijelu na području vojarne Croatia, koja ionako nema neku vojnu svrhu. Bolnicu u Blatu treba zaboraviti i to betonsko zdanje prenamijeniti. Kratkoročno, među prvim potezima bit će mi stvaranje preduvjeta za četiri uštede - 10 posto niže cijene vode, 10 posto niža cijena komunalne naknade, 10 posto niža cijena parkinga i 4 posto manji prirez. Zašto, recimo, tamo ne bi bila ministarstva i vlada. Znam da će mnogi to tumačiti kao lijepi popis želja s napomenom ‘tko će to platiti’. Dakle, umjesto da trošimo na preplaćene žičare i fontane, stvarat ćemo preduvjete za štednju. Uključujući i smanjenje broja zaposlenih za najmanje 30 posto u gradskoj upravi. Obnova sustava vrijednosti u gradu koji više od 20 godina nagrizaju nepotizam i korupcija. Ja otvoreno govorim da je najmanje 30 posto uhljeba višak i to će mi biti jedan od prioriteta u prvome mandatu. Naravno, sve po zakonu i kolektivnom ugovoru.

Express: Zagovarali ste ranije ujedinjeni izlazak ljevice na izbore. Može li se ova rascjepkanost zapravo svima ‘obiti’ o glavu?
Puno je lakše biti destruktivan, nego konstruktivan, ali teži put uvijek je ispravniji. Da, ja sam za ujedinjenje i okupljanje te smatram da rascjepkanost mnogima, uključujući i velikima, ne ide u prilog. Problem su često taštine i borba za fotelje i pozicije na listama, umjesto onoga što je doista važno u politici - da promijenimo i poboljšamo sustav te podignemo kvalitetu života građanima. Treba raditi za opće dobro, a ne za sebe. Kako se vrijeme izbora bude primicalo, to će biti jasnija potreba udruživanja. Na tome radim i još intenzivnije ću raditi sljedećih tjedana.

Express: Za razliku od vas, protukandidati su odavno na terenu. Zašto vi ne idete tim putem? 
Moj terenski rad se razlikuje od onih kandidata, kojima je doseg prošetati se zagrebačkom tržnicom jednom u četiri godine uz pratnju kamera. Ja sam stalno među ljudima, recimo na Dolcu najmanje dvaput na tjedan proteklih deset godina. Moji susreti s građanima su individualniji i time smatram puno kvalitetniji. S druge strane, kao liječnik i kao odgovoran političar želim voditi i odgovornu kampanju. Usred smo trećeg vala pandemije - dobrim dijelim zahvaljujući ovoj nesposobnoj Vladi i lošoj procijepljenosti građana - pa i terenske aktivnosti moramo provoditi u skladu s epidemiološkim uvjetima.  

Express: Postoji li od aktualne ekipe koja vodi Zagreb koga biste mogli zadržati?
Ne.

Express: Najavili ste smanjenje prireza s 18 na 14 posto, ali i smanjenje cijene vode i parkinga za 10 posto. Kako to planirate provesti jer Zagreb, prema posljednjim informacijama, ima 617 milijuna kuna nepodmirenih obveza, a neslužbeno dug ide i do dvije milijarde?

Ukupni proračun Zagreba iznosi oko 13 milijardi kuna i važno je kako njime upravljamo. Najmanje jedna trećina proračuna grada troši se nenamjenski podilazeći određenim interesnim skupinama. Trošimo na preskupe žičare koje istražuje DORH, fontane, nepostojeće stadione i vojske uhljeba!  Svaki novčić možeš samo jednom potrošiti i zato treba upravljati na pametan i odgovoran način. Dakle, revizija svih troškova, maksimalna racionalizacija i smanjenje rashodovne strane proračuna, a istodobno snažno povlačenje novca iz EU za kapitalne projekte poput obnove Zagreba. Nova bolnica preko Save mogla bi se graditi sredstvima iz EU. Uštede su moguće ako Zagrebom upravljaju iskusne, poštene i sigurne ruke.

Express: Najavili ste reviziju loših ugovora, ali i uštede na broju zaposlenih. Stava ste da ih je 30 posto viška u gradskoj upravi. No kako to raščistiti, ne strahujete li da biste penalima i eventualnim sudskim tužbama doveli zagrebački proračun u još nezavidniju poziciju?
Jedna stvar je kristalno jasna, budućem gradonačelniku neće biti lako. London ima 10 puta više stanovnika nego Zagreb, a tri puta manje zaposlenih u gradskoj upravi. Pametnom dosta. Za razliku od većine kandidata koji su najavili da neće revidirati broj zaposlenih - smatram da gdje postoji volje, ima i načina. To uključuje ponude za odlazak u mirovinu, preraspodjelu kadrova na adekvatne pozicije, zabranu novih  zapošljavanja, otpremnine i uvođenje varijabilnog dijela plaće u skladu s učinkom zaposlenika. Kao što sam već rekao, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorima. 

Express: Dugo ste na političkoj sceni, što vam se gadi i čega se najviše bojite u politici?
Gade mi se licemjeri, lažna obećanja, dvostruka mjerila, trgovina utjecajem, povlaštenost i ocrnjivanja. Najsvježiji primjeri su cijepljenja preko reda. Potrebna je obnova sustava vrijednosti u gradu koji više od 20 godina nagrizaju upravo ta vrsta nepotizma i korupcije.

Express: Je li pravi odgovor na kritike loše politike: nas je izabrao narod... Pa i neke od najgorih svjetskih državnika, recimo onoga u Njemačkoj 1933., izabrao je narod?
Apsolutno nije! Daj čovjeku malo moći i vidjet ćeš tko je. Narodu treba služiti - to je ozbiljan i odgovoran zadatak. Nema spasitelja, treba mudro birati, sagledati realne mogućnosti, kvalifikacije i iskustvo. Moderni pokreti dođu i odu, zato nudim u svojem programu obnovu društvenih vrijednosti, stabilnost, zajedništvo i Zagreb u sigurnim rukama. 

Express: Tko vam je najbliži uzor u politici?
U životu sam uvijek bio svoj te imao svoj put u politici i u medicini. Držim do svojih principa i vrijednosti te ne trgujem njima, pa makar to imalo posljedice isključenja iz stranke. Ušao sam u politiku jer vjerujem da se, ako želiš da se nešto promijeni, a to želim, trebaš angažirati. Stoga ne bih rekao da mi je netko uzor u politici, nego da sam baštinio ideje od Vlade Gotovca i Ivice Račana, ali i od drugih. 

Express: Postoji li okolnost zbog koje biste dali ostavku?
Da, sigurno postoji i definitivno mislim da je u Hrvatskoj prenizak standard po tom pitanju i da naši političari imaju obraz od đona kad zgriješe. Toga smo se posebno nagledali u Plenkovićevoj Vladi, iz koje je otišlo mnogo ministara. Teško mi je hipotetski govoriti, ali sigurno bih znao preuzeti odgovornost kad bi za to bilo potrebe.

Posjeti Express