Top News
713 prikaza

Vrijeme je da se Zagreb izglanca i postane metropola

1/7
Sandra Šimunović/PIXSELL
INTERVJU Mirando Mrsić jedan je od kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika. Za Express govori o velikom licemjerju, lažnim obećanjima, uhljebima...

Mirando Mrsić, dugogodišnji liječnik, bivši ministar rada i mirovinskog sustava u vladi SDP-a, danas predsjednik Demokrata, jedan je od kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika. Građani, kaže, imaju izbor u kakve će ruke povjeriti Zagreb, neiskusne, plagijatorske, bezidejne ruke, a on im nudi odgovornost, iskustvo i Zagreb u sigurnim rukama.

Express: Gužva je na zagrebačkoj sceni kad je u pitanju ‘bitka’ za mjesto gradonačelnika. Bojite li se da vam se svakom novom najavljenom kandidaturom smanjuju šanse u ovoj utrci?
Dobro je da imamo što više kandidata, građanima se nudi šarolik izbor i svatko će za sebe tražiti najbolje rješenje. Svjestan sam anketa, ali isto tako sam svjestan da su favoriti u Zagrebu lijeve orijentacije, kojoj i sam pripadam. Zagrepčanima nudim Zagreb u sigurnim rukama i siguran sam da će građani to prepoznati. Mislim da neće biti presudna stranačka infrastruktura, nego osoba, a mnogo lijevo orijentiranih, pa ako baš hoćete - i mnogih SDP-ovaca jako dobro poznaje moj rad i moje vrijednosti, a prava kampanja nam tek predstoji.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Express: Imate respektabilnu liječničku karijeru, bili ste ministar, saborski zastupnik. Zašto sad želite biti gradonačelnik Zagreba?
Živim desetljećima u Zagrebu i nisam zadovoljan dosadašnjim razvojem grada. Vrijeme je da se Zagreb temeljito izglanca i postane stvarna metropola Hrvatske. Zato sam se uključio - da umjesto vodenih tramvaja, plagijatorskih programa i tvornica za liječenje raka ponudim Zagrepčanima realna rješenja, kao što su sigurna, brza i učinkovita obnova Zagreba i obnova Imunološkog zavoda. Građanima možemo omogućiti jeftinije režije - od 10% niže cijene vode, komunalne naknade i parkinga pa do poreznog rasterećenja i smanjivanja prireza za najmanje četiri posto. To su osjetna, brza i realna rješenja. Kao liječnik znam što znači biti odgovoran, tako radim i kao direktor Zaklade Ana Rukavina i takav ću biti kao gradonačelnik Zagreba.

Express: U anketi koja je rađena nakon smrti Milana Bandića, kako sad stvari stoje, imate potporu tek 1,4 posto ispitanih. Kako planirate nadoknaditi razliku i nametnuti se?
Svašta se do izbora još može desiti, moj program ‘Zagreb u sigurnim rukama’ ne vrvi populističkim ispadima ili suludim predizbornim obećanjima, kao što to rade, primjerice, kandidat HDZ-a ili neki kandidati desnog centra. Pred nama je još više od mjesec dana za predstavljanje biračima, dižemo u završnici u petu brzinu. Građani imaju izbor u kakve će ruke povjeriti Zagreb - neiskusne ruke, plagijatorske ruke, bezidejne ruke, a ja im nudim odgovornost, iskustvo i Zagreb u sigurnim rukama.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Express: Što nudite Zagrepčanima postanete li gradonačelnik? Kakav Zagreb vidite nakon vašeg eventualnog mandata?
Nudim obnovu i razvoj grada, nudim Zagreb u sigurnim rukama. To znači da će se gradskim financijama gospodariti na transparentan i racionalan način. Svaki građanin će znati na što se troši svaka kuna. To je novac građana koji treba ostaviti u Zagrebu i uložiti za razvoj socijalne skrbi, infrastrukturnih objekata i kulture. Zagreb treba nuditi više svojim građanima. Top prioritet će biti hitna obnova Zagreba u maksimalno osam godina, a ne 15, koliko neki predviđaju. Drugo, obnova Imunološkog zavoda za borbu s budućim pandemijama, kao liječnik znam o čemu govorim i što treba napraviti. Novi Zagreb nema bolnicu i da je potres srušio mostove, najbliže bolnice bi bile Karlovac i Sisak. Zato predlažem gradnju bolnice u istočnom dijelu na području vojarne Croatia, koja ionako nema neku vojnu svrhu. Bolnicu u Blatu treba zaboraviti i to betonsko zdanje prenamijeniti. Kratkoročno, među prvim potezima bit će mi stvaranje preduvjeta za četiri uštede - 10 posto niže cijene vode, 10 posto niža cijena komunalne naknade, 10 posto niža cijena parkinga i 4 posto manji prirez. Zašto, recimo, tamo ne bi bila ministarstva i vlada. Znam da će mnogi to tumačiti kao lijepi popis želja s napomenom ‘tko će to platiti’. Dakle, umjesto da trošimo na preplaćene žičare i fontane, stvarat ćemo preduvjete za štednju. Uključujući i smanjenje broja zaposlenih za najmanje 30 posto u gradskoj upravi. Obnova sustava vrijednosti u gradu koji više od 20 godina nagrizaju nepotizam i korupcija. Ja otvoreno govorim da je najmanje 30 posto uhljeba višak i to će mi biti jedan od prioriteta u prvome mandatu. Naravno, sve po zakonu i kolektivnom ugovoru.

Express: Zagovarali ste ranije ujedinjeni izlazak ljevice na izbore. Može li se ova rascjepkanost zapravo svima ‘obiti’ o glavu?
Puno je lakše biti destruktivan, nego konstruktivan, ali teži put uvijek je ispravniji. Da, ja sam za ujedinjenje i okupljanje te smatram da rascjepkanost mnogima, uključujući i velikima, ne ide u prilog. Problem su često taštine i borba za fotelje i pozicije na listama, umjesto onoga što je doista važno u politici - da promijenimo i poboljšamo sustav te podignemo kvalitetu života građanima. Treba raditi za opće dobro, a ne za sebe. Kako se vrijeme izbora bude primicalo, to će biti jasnija potreba udruživanja. Na tome radim i još intenzivnije ću raditi sljedećih tjedana.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Express: Za razliku od vas, protukandidati su odavno na terenu. Zašto vi ne idete tim putem? 
Moj terenski rad se razlikuje od onih kandidata, kojima je doseg prošetati se zagrebačkom tržnicom jednom u četiri godine uz pratnju kamera. Ja sam stalno među ljudima, recimo na Dolcu najmanje dvaput na tjedan proteklih deset godina. Moji susreti s građanima su individualniji i time smatram puno kvalitetniji. S druge strane, kao liječnik i kao odgovoran političar želim voditi i odgovornu kampanju. Usred smo trećeg vala pandemije - dobrim dijelim zahvaljujući ovoj nesposobnoj Vladi i lošoj procijepljenosti građana - pa i terenske aktivnosti moramo provoditi u skladu s epidemiološkim uvjetima.  

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:51 14.Travanj 2021.

    mrsicu tesko da ces ista napraviti , drzava je veci problem treba hdz potjerati s vlasti koga briga za zg