Za zlatnik danskog kralja Hansa iz 1496. netko je dao pravo bogatstvo - 1,2 milijuna eura

JACOB GRONHOLT-PEDERSEN/REUTERS
Danski bogataš zabranio je prodaju svoje zbirke novčića 100 godina nakon što umre. Najvrednija zbirka svjetskih novčića koja je ikada izašla na tržište završila je na aukciji.
Vidi originalni članak

Nakon smrti danskog magnata maslaca Larsa Emila Bruuna 1923. godine, njegova je oporuka imala neobičnu naredbu: njegova golema zbirka novčića, novčanica i medalja, skupljana tijekom više od šest desetljeća, trebala se čuvati kao hitna rezerva za dansku nacionalnu zbirku. Nakon jednog stoljeća, ako sve bude u redu, zbirka bi konačno mogla prodati u korist njegovih potomaka.

U utorak, nešto manje od godinu dana od isteka moratorija od 100 godina, prvi set kovanica iz Bruunove osobne kolekcije od 20.000 komada išao je na aukciju u Kopenhagenu. Nakon gotovo osam sati nadmetanja, početnih 286 lotova prodano je za ukupnih 14,82 milijuna eura, objavio je CNN.

Bit će potrebno još nekoliko prodaja, ali kada budu dovršene, to će biti najskuplja međunarodna zbirka novčića ikad prodana. Prema Stack's Bowersu, trgovcu rijetkim novčićima i aukcijskoj kući koja je domaćin prodaje, L.E. Bruun Collection bila je osigurana na 500 milijuna danskih kruna, odnosno oko 65,5 milijuna eura.

Aukcijska kuća opisala ju je kao najvredniju zbirku svjetskih novčića koja je ikada izašla na tržište. U priopćenju za javnost nakon aukcije, predsjednik Stack's Bowers Galleries, Brian Kendrella, opisao je prvu prodaju kao "doista značajan događaj za svjetsko tržište novčića".

Gdje je numizmatičareva kolekcija boravila tijekom prošlog stoljeća bila je neka vrsta misterija, a njezina lokacija bila je poznata nekolicini. Bruun je vjerovao da je skrivanje njegova blaga bilo iz plemenite svrhe. Nakon razaranja koje je vidio u Prvom svjetskom ratu, bojao se da bi Kraljevska danska zbirka novčića i medalja jednog dana mogla biti suočena s bombardiranjem ili pljačkom.

Bruun je počeo skupljati novac kao dijete 1859. godine, kada mu je ujak umro i naveo ga među primateljima nekih svojih novčića. Sin gostioničara i zemljoposjednika, u svojim 20-ima saznao je da je njegova obiteljska ostavština protraćena i grcao je u dugovima.

Zajmom je započeo vlastiti posao s maslacem, a na kraju je zaradio bogatstvo od njegove prodaje i izvoza. Sa svojim bogatstvom postao je plodan kolekcionar novčića i bio je jedan od utemeljitelja Danskog numizmatičkog društva 1885. godine.

"Dobra stvar kod skupljanja novčića je ta što kada ste uznemireni zbog nečega ili se osjećate nemirno, tada odete i pogledate svoje novčiće, a zatim se smirite proučavajući ih ponovno i ponovno razmišljajući o mnogim neriješenim problemima koje predstavljaju", rekao je, po katalogu,  jednom danskom časopisu

 “Ljudi koji su isključivo posvećeni svom poslu čine veliku grešku. Ja, na primjer, nikad nisam mogao zamisliti da ću do smrti razmišljati samo o maslacu.”

Rasprodaja je uključivala zlatnike i srebrnjake iz Danske, Norveške i Švedske, koji datiraju od kasnog 15. stoljeća do kasnijih godina Bruunova života. Novčić je srušio procjene aukcijske kuće i postigao 1,2 milijuna eura (1,34 milijuna dolara), postavljajući novi svjetski rekord za skandinavski novčić na aukciji, rekla je Stack's Bowers Galleries.

"Ipak, moj omiljeni komad u prodaji je zlatnik iz 1496. godine kralja Hansa, koji je bio kralj Danske i Norveške pod Kalmarskom unijom, kao i Švedske nakratko", rekao je Matt Orsini, direktor World and Ancient numizmatike u Stack's Bowers Galleries, u izjavi za tisak prije prve aukcije.

"Važan je na toliko razina - to je prvi zlatnik koji je iskovala Danska, to je prvi datirani novčić koji je iskovala Danska kraljevina i jedinstven je u privatnim rukama."  Novčić kovan za danskog kralja Hansa 1496. godine bio je procijenjen na 300.000-600.000 eura.

Posjeti Express