Zabrana pobačaja dnevno ubije 192 žene, za što oni hodaju?

Josip Regović/ Pixsell
Političarima koji su se odazvali povorci na dan izborne šutnje, zacrnili smo likove na fotografijama
Vidi originalni članak

Danas je u Hrvatskoj dan izborne šutnje uoči izbora za 11 zastupnika iz naše zemlje za Europski parlament, a unatoč tome „Hod za život“ koji se baš danas održava u Zagrebu, Zadru i Splitu, pojavilo se nekoliko političara, čak i kandidata s lista za izbore za Europski parlament. Express.hr sa svoje strane zacrnio je dotične političare na fotografijama s „Hoda za život“.

HINA navodi da su konzervativni aktivist okupljeni pod geslom "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj - nerođenu djecu!" U izvještajima s događanja koja su počela u 11 satu na Zrinjevcu, na Rivi u Splitu i u Zadru, ne navodi se koliko je okupljenih, ali se zna da je povorci u Zagrebu predviđeno da joj cilj bude na Markovom trgu, gdje ne stane više od 1500 ljudi.

I uz zločinca Vjerski radikali, ne hodate za slavu života, nego za lopove

„Hod za život“ u Osijeku i Rijeci održan je prošlog vikenda. Iz Državnog izbornog povjerenstva navode da su kazne za kršenje izborne šutnje do 30.000 kuna, ali da ovdje kršenja izborne šutnje nema. Konzervativnu povorku u Zagrebu nakratko je zaustavila skupina aktivistkinja koje su upozoravale na opasnosti zabrane pobačaja u društvu. Njih je, nakon kraćeg performansa, jednu po jednu uklonila interventna policija.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), godišnje se u svijetu obavi oko 25 milijuna „nesigurnih“ pobačaja, koji se mahom obavljaju u izrazito siromašnim i u zemljama gdje je pobačaj zakonom zabranjen, odnosno tamo gdje ne postoje načini kontracepcije i kontrole rađanja. U pravilu je riječ o zemljama koje spadaju u obje kategorije. Takvi pobačaji uzrokuju zdravstvene probleme, veće ili manje, kod 7 milijuna žena godišnje, koje idu sve do smrti.

Nesigurni pobačaji uzrokuju između 5 i 13 posto svih smrti trudnica u svijetu. Prema podacima WHO-a, godišnje od posljedica takvih pobačaja umre najmanje 22.800 žena, pri čemu je stvarna brojka skoro sigurno puno viša, jer se procjenjuje da s trajnim posljedicama po zdravlje preživljava između dva i sedam milijuna žena koje su se podvrgnule tome. The British Medical Bulletin navodi da godišnje od posljedica ilegalnog pobačaja umre 70.000 žena u svijetu.

Jedan od mnogih kontraargumenata protivnika zabrane pobačaja, osim prava žene na to da raspolaže svojim tijelom i opominjanja na gubitke života žena u slučaju zabrana, jest i navodno licemjerje zalaganja za zabranu pobačaja pod egidom da je „i nerođena osoba osoba“.

Ukoliko je netko osoba u nekoj zemlji, onda treba imati građanska prava, slažu se i jedni i drugi. Međutim, nitko od pro-life aktivista ne zalaže se za pravo državljanstva nerođenih, prema čemu bi, isto kao i s rađanjem u određenoj zemlji kada se na osnovu toga mogu tražiti prava poput državljanstva, samo začeće u određenoj zemlji moglo povlačiti isto takvo pravo.

U slučaju Poljske i Hrvatske vidi se da su u pravilu političke i aktivističke skupine koje se zalažu za zabranu pobačaja, iste one koje se izrazito opiru useljavanju stranaca koji nisu katoličke vjere.

Tradicionalne vrijednosti Mračne tajne skrivenih pobačaja u Hrvatskoj

Imena organizacija i pojedinaca na današnjem „Hodu za život“ ne objavljujemo zbog izborne šutnje. U Splitu su se organizatori pohvalili s 10.000 ljudi, što je očito pretjerivanje. U Zadru je nekoliko stotina okupljenih koji pjevaju „Zovi, samo zovi“, bez pretjerane povezanosti s temom povorke.

Na ulazima zgrada u Zagrebu u Praškoj ulici mogu se vidjeti 'osmrtnice' s natpisom "Vječna uspomena i sjećanje na žene preminule zbog liječničkog priziva savjesti i obavljanja pobačaja u nesigurnim uvjetima. Za njih nitko ne hoda". U Zagrebu je povorka oko 12 sati stigla na Trg Sv. Marka i okupljeni su ispunili trg.

Posjeti Express