Top News
2323 prikaza

Zabrana pobačaja dnevno ubije 192 žene, za što oni hodaju?

"Hod za život" 2019., povorka i protuprotest
Josip Regović/ Pixsell
Političarima koji su se odazvali povorci na dan izborne šutnje, zacrnili smo likove na fotografijama

Danas je u Hrvatskoj dan izborne šutnje uoči izbora za 11 zastupnika iz naše zemlje za Europski parlament, a unatoč tome „Hod za život“ koji se baš danas održava u Zagrebu, Zadru i Splitu, pojavilo se nekoliko političara, čak i kandidata s lista za izbore za Europski parlament. Express.hr sa svoje strane zacrnio je dotične političare na fotografijama s „Hoda za život“.

HINA navodi da su konzervativni aktivist okupljeni pod geslom "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj - nerođenu djecu!" U izvještajima s događanja koja su počela u 11 satu na Zrinjevcu, na Rivi u Splitu i u Zadru, ne navodi se koliko je okupljenih, ali se zna da je povorci u Zagrebu predviđeno da joj cilj bude na Markovom trgu, gdje ne stane više od 1500 ljudi.

Hod za život I uz zločinca Top News Vjerski radikali, ne hodate za slavu života, nego za lopove

„Hod za život“ u Osijeku i Rijeci održan je prošlog vikenda. Iz Državnog izbornog povjerenstva navode da su kazne za kršenje izborne šutnje do 30.000 kuna, ali da ovdje kršenja izborne šutnje nema. Konzervativnu povorku u Zagrebu nakratko je zaustavila skupina aktivistkinja koje su upozoravale na opasnosti zabrane pobačaja u društvu. Njih je, nakon kraćeg performansa, jednu po jednu uklonila interventna policija.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), godišnje se u svijetu obavi oko 25 milijuna „nesigurnih“ pobačaja, koji se mahom obavljaju u izrazito siromašnim i u zemljama gdje je pobačaj zakonom zabranjen, odnosno tamo gdje ne postoje načini kontracepcije i kontrole rađanja. U pravilu je riječ o zemljama koje spadaju u obje kategorije. Takvi pobačaji uzrokuju zdravstvene probleme, veće ili manje, kod 7 milijuna žena godišnje, koje idu sve do smrti.

Nesigurni pobačaji uzrokuju između 5 i 13 posto svih smrti trudnica u svijetu. Prema podacima WHO-a, godišnje od posljedica takvih pobačaja umre najmanje 22.800 žena, pri čemu je stvarna brojka skoro sigurno puno viša, jer se procjenjuje da s trajnim posljedicama po zdravlje preživljava između dva i sedam milijuna žena koje su se podvrgnule tome. The British Medical Bulletin navodi da godišnje od posljedica ilegalnog pobačaja umre 70.000 žena u svijetu.

1/8

Jedan od mnogih kontraargumenata protivnika zabrane pobačaja, osim prava žene na to da raspolaže svojim tijelom i opominjanja na gubitke života žena u slučaju zabrana, jest i navodno licemjerje zalaganja za zabranu pobačaja pod egidom da je „i nerođena osoba osoba“.

Ukoliko je netko osoba u nekoj zemlji, onda treba imati građanska prava, slažu se i jedni i drugi. Međutim, nitko od pro-life aktivista ne zalaže se za pravo državljanstva nerođenih, prema čemu bi, isto kao i s rađanjem u određenoj zemlji kada se na osnovu toga mogu tražiti prava poput državljanstva, samo začeće u određenoj zemlji moglo povlačiti isto takvo pravo.

U slučaju Poljske i Hrvatske vidi se da su u pravilu političke i aktivističke skupine koje se zalažu za zabranu pobačaja, iste one koje se izrazito opiru useljavanju stranaca koji nisu katoličke vjere.

Članovi Udruge 40 dana za život mole ispred KBC Sestre milosrdnice Tradicionalne vrijednosti Life Mračne tajne skrivenih pobačaja u Hrvatskoj

Imena organizacija i pojedinaca na današnjem „Hodu za život“ ne objavljujemo zbog izborne šutnje. U Splitu su se organizatori pohvalili s 10.000 ljudi, što je očito pretjerivanje. U Zadru je nekoliko stotina okupljenih koji pjevaju „Zovi, samo zovi“, bez pretjerane povezanosti s temom povorke.

Na ulazima zgrada u Zagrebu u Praškoj ulici mogu se vidjeti 'osmrtnice' s natpisom "Vječna uspomena i sjećanje na žene preminule zbog liječničkog priziva savjesti i obavljanja pobačaja u nesigurnim uvjetima. Za njih nitko ne hoda". U Zagrebu je povorka oko 12 sati stigla na Trg Sv. Marka i okupljeni su ispunili trg.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • CroatDomobran 15:44 26.Svibanj 2019.

    A nerođenih ubiju 125 000 svaki dan!

  • Božica 20:56 25.Svibanj 2019.

    Ljudski život je iznad zakona, osoba, koliko god mala bila, je osoba. Nema opravdanja za ubojstvo. K tome, mnogo mogućnosti se nudi da se pomogne i majci i djetetu.