Zadnji borac protiv komunizma umro u zatvoru

BOBBY YIP/REUTERS/PIXSELL
Bio je jedan od najvećih živućih intelektualaca nacije od 1,3 milijarde ljudi, tražio je višestranačje
Vidi originalni članak

Samo nekoliko sati nakon posljednjeg zahtjeva za njegovim oslobađanjem iz zatvora u Kini, zato što boluje od raka, umro je najčuveniji kineski politički zatvorenik, nobelovac Liu Xiaobo. Umro je u dobi od 61 godine i po tome je prvi prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je umro u zatvoru još od 1938. Tada je u nacističkom koncentracijskom logoru skončao njemački pacifist Carl von Ossietzky, dobitnik nagrade za 1935. godinu. Za Kinu riječ je o vrlo nezgodnoj podudarnosti. Liu je podlegao raku jetre.

Od 2009. služio kaznu od 11 godina zatvora zbog organiziranja prodemokratskog manifesta "Poglavlje 08" kojim se pozivalo na okončanje jednostranačkog sustava u Kini. Zagovarao je izrazito nenasilni otpor "nasilnoj tiraniji". Prošlog mjeseca premješten je u bolnicu u sjeveroistočnoj Kini, gdje je bio u izolaciji i pod stalnom naoružanom stražom.

Niz državnika, među kojima i Angela Merkel, a sigurno mu nije pomoglo što je apel slao i tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen, nagovarali su Peking da dopuste disidentu da ga se preveze u inozemstvo kako bi mogao primiti najbolju moguću zdravstvenu skrb. Kina je to odbila, što je izazvalo kritike da su partijski vođe time namjerno htjele skratiti život Liuu. On je bio pripadnik prve generacije studenata koji su krenuli na fakultete nakon Mao Zedongove Kulturne revolucije.

Sitne pare Sve za 12 kuna: Koliko zapravo košta jeftina roba

Studirao je književnost i ubrzo postao vrlo ugledan pisac i intelektualac koji se nije ustručavao javno istupati. Imao je 34 godina i bio je u New Yorku, držao je predavanja, kad su u proljeće 1989. izbili prosvjedi na Tiananmenu. Do tada se nije miješao u politiku. "Tamo trebam biti i tamo mogu dati svoj doprinos. Ja idem tamo", ostalo je zapisano da je rekao. Na "Trgu nebeskog mira" imao je središnju ulogu. Malo prije konačnog pohoda vojske na prosvjednike, Liu je organizirao štrajk glađu.

Nakon pokolja nekoliko stotina ljudi 4. lipnja, pojedini izvori tvrde i nekoliko tisuća, Xiaobo je završio u zatvoru na dvije godine zbog sudjelovanja u "proturevolucionarnim neredima". I nakon izlaska nastavio je esejima i intervjuima u kojima je tražio kraj autoritarnog režima, uvijek s pozicija gandijevskog otpora.

Istodobno je bio i briljantan intelektualac, bilo da je pisao o kineskom humoru, povijesti seksa, konfućijanskoj filozofiji, olimpijskim medaljama, Obaminim prvim izborima na kojima je pobijedio ili poeziji Sv. Augustina ili Emanuela Kanta. Glave mu je došao proglas "Poglavlje 08", napisan po uzoru na "Poglavlje 77" koje su čehoslovački disidenti objavili 1977. "Sadašnji sustav postao je toliko nazadan, da je došao do točke u kojoj se promjene ne mogu izbjeći", napisali su kineski disidenti u svom proglasu.

To je bio prvi javni zahtjev za ukidanjem jednostranačkog sustava još od 1949. i to je Liuu natovarilo robiju zbog "izazivanja subverzije državnih vlasti". Već 2010. dobio je Nobelovu nagradu. Pri dodjeli, fotelja laureata bila je prazna, jer je laureat bio u zatvoru i otamo nagradu posvetio žrtvama Tiananmena iz 1989. Odmah nakon dodjele nagrade, kineske vlasti su Liuovu suprugu, umjetnicu Liu Xia, stavili u kućni pritvor u kojem živi već sedam godina.

Posjeti Express