Ekonomix
9483 prikaza

Sve za 12 kuna: Koliko zapravo košta jeftina roba

Kupovina u supermarketu
Thinkstock
Negdje, netko, mora platiti danak jeftinih proizvoda i samo je pitanje hoće li to biti potrošač, prodavač ili proizvođač

Svi mi volimo jeftine stvari. Da nije tako ne bi Kina imala najbrže rastuće gospodarstvo. Međutim, iza natpisa "Sve za 12 kuna" krije se nekoliko velikih opasnosti, a portal Listverse odabrao je nekoliko najgorih.

Sigurnost proizvoda

Nedavne studije pokazale su da čak 81% jeftinih proizvoda sadrži opasne i toksične kemikalije u zabrinjavajućim količinama. Riječ je o olovu, kloru i brominu, a ne smije se zanemariti ni opasnost od gušenja djece malim predmetima.

Loša kvaliteta

Brojna istraživanja pokazala su da brdo predmeta iz jeftinih dućana jednostavno nije dovoljno kvalitetno za normalnu upotrebu. Loša kvaliteta nije problem kod stvari za jednokratnu upotrebu kao što su papirnate maramice ili ubrusi, ali kad kupite kuke za vješanje odjeće i one se raspadnu nakon prvog korištenja samo ste platili smeće. Bez obzira koliko malo platite to smeće, ostaje činjenica da ste ga platili.

Upitna isplativost

Iako se može činiti da u jeftinim dućanima štedite, može vam se dogoditi da zapravo platite više nego u "normalnim" dućanima. Često se može dogoditi da određeni proizvodi kao što su sredstva za čišćenje ili konzervirana hrana izgleda jeftino, ali je zapravo skuplje nego u ostalim dućanima.

Kultura konzumerizma

Zapadnjačke kulture sve češće se vrte oko kupovine, konzumacije i posjedovanja sve većih količina bespotrebnih stvari. Jeftini dućani nevjerojatno zarađuju od "kupi, iskoristi, baci i kupi još" mentaliteta koji se uvukao u sve pore našeg društva.

Loši uvjeti rada

Upravo zato što teže prodaji što jeftinijih proizvoda, jeftini dućani sve manje plaćaju svoje zaposlenike. Osim toga, nitko ne zna kakve su zdravstvene posljedice udisanja brojnih štetnih kemikalija povezanih s rakom, astmom, pa čak i neplodnosti.

Lažirana roba

Iako vam na spomen lažirane robe mogu pasti na pamet razne "marke" kao što je Mike ili Adldas, puno veća opasnost su lažirane sigurnosne naljepnice. Uzmimo samo za primjer oznaku CE koja znači da proizvod ispunjava sve standarde Europske unije za sigurno korištenje. Produžni kabeli mogu imati lažirane naljepnice i lako se mogu zapaliti čak i pod minimalnim opterećenjem.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.