Zapovjednici Hezbolaha desetljećima su ubijali Židove i Amerikance i živjeli u sjeni

Canva
Ibrahim Aqil i Ahmed Wahabi ubijeni su na tajnom sastanku dva kata ispod zemlje u Bejrutu. Krajem srpnja Izraelci su smaknuli i Fuada Shukra za čiju je glavu bila raspisana nagrada od pet milijuna dolara.
Vidi originalni članak

Dva sigurnosna izvora u Libanonu rekla su za Reuters da je u izraelskom napadu na Bejrut u utorak ubijen zapovjednik Hezbolaha Ibrahim Qubaisi, prenosi SkyNews. Ova vijest dolazi nakon što je u petak ubijen još jedan Hezbolahov zapovjednik, Ibrahim Aqil.

Izraelski borbeni zrakoplovi F-35 ispalili su u petak četiri projektila na stambenu zgradu u predgrađu Dahieh u Bejrutu gađajući jednog od šefova Hezbolaha Ibrahima Aqila koji je navodno bio ozlijeđen tijekom eksplozija dojavljivača i pušten iz bolnice na dan atentata. Iako je Aqil bio na sastanku dva kata ispod zemlje izraelski napad bio je smrtonosan. 

U zračnom napadu poginulo je najmanje 45 ljudi, uključujući i višeg zapovjednika Hezbolaha Ahmeda Mahmouda Wahabija, 14 drugih visokorangiranih militanata Hezbollaha, troje djece i sedam žena, ozlijeđeno je još 68, a dvije zgrade su se srušile.

Izraelska vojska priopćila je da je Aqil, koji je služio u najvišem vojnom tijelu Hezbolaha, šijitske paravojne skupine koju podržava Iran, bio vršitelj dužnosti zapovjednika elitnih Radwanovih snaga skupine te da je ubijen zajedno s drugim višim zapovjednicima postrojbe. U slučaju izraelske invazije na Libanon, Aqilova postrojba planirala je provesti protuoperaciju, sličnu napadima 7. listopada 2023. godine, u sjevernom Izraelu. Jedinica bi također bila uključena u obranu južnog Libanona.

Taj napad nanio je još jedan udarac Hezbolahu nakon što je ta teroristička skupina pretrpjela napad bez presedana u kojem su eksplodirali dojavljivači i voki-tokiji koje su koristili njeni članovi, ubivši 37 ljudi i ranivši tisuće. Vjeruje se da je taj napad izveo Izrael, koji nije niti potvrdio niti opovrgnuo njegovu umiješanost.

Za Aqilovu glavu ili za informacije koje bi dovelo do  njegova uhićenja, prema web stranici američkog State Departmenta, bila je raspisana nagrada od sedam milijuna dolara zbog njegove povezanosti sa smrtonosnim bombardiranjem marinaca u Libanonu 1983. godine. 

Nekoliko sati kasnije, Hezbolah je potvrdio Aqilovu smrt. U izjavi koju je objavila skupina, on je opisan kao "veliki vođa džihadista". U izjavi se također navodi da se "pridružio povorci svoje braće, vođa velikih mučenika, nakon blagoslovljenog života punog džihada".

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je atentat zadovoljio pravdu za Aqila, rekavši: "svaki put kada se terorist koji je ubio Amerikance izvede pred lice pravde, vjerujemo da je to dobar ishod".

Ibrahim Aqil je tijekom 80-ih bio stariji član Islamske džihadske organizacije, skupine povezane s Hezbolahom. Organizacija je 1983. godine izvela bombaški napad na američko veleposlanstvo u Bejrutu, usmrtivši 63 osobe, a napadi na baze multinacionalnih snaga u Bejrutu rezultirali su smrću 305 ljudi. Tijekom 1980-ih Aqil je bio odgovoran za otmice američkih i njemačkih talaca.

Za dlaku se izvukao

Ttijekom sukoba u Južnom Libanonu 4. veljače 2000. godine, izraelski helikopteri AH-64 Apache ispalili su projektile AGM-114 Hellfire na Aqilov automobil u selu Barish, gdje je služio kao zapovjednik Hezbolahova sektora Južnog Libanona. Prvi je projektil pogodio zadnji dio automobila i izbacio ga iz vozila. Pobjegao je i sakrio se iza zgrade. Drugi je projektil uništio automobil. Nakon što je uočen kako se skriva, na njega je ispaljen još jedan projektil koji je pogodio zid. Aqil je lakše ozlijeđen i uspio je pobjeći. Ozlijeđeno je i pet civila, uključujući jedno dijete.

Tijekom Libanonskog rata 2006. godine bioje odgovoran za koordinaciju obavještajnih podataka između Hezbolaha i sirijske vojske. U rujnu iste godine dok je bio šef sigurnosne i obavještajne službe Hezbolaha, "Intelligence Online" izvijestio je da je Aqil s Hassanom Nasrallahom i Mustafom Badreddineom tijekom 1980-ih i ranih 1990-ih  na nekoliko mjeseci posjetio Sjevernu Koreju radi  obuke. 

Ministarstvo financija SAD-a označilo ga je 2015. godine kao blisko povezanog s vodstvom Hezbolaha i da djeluje u njegovo ime, zajedno s drugim višim osobama u organizaciji - Mustafom Badreddineom, Fuadom Shukrom i Abd al-Nur Shalaanom. Utvrđeno je da igra ključnu ulogu u Hezbolahovoj vojnoj kampanji u Siriji pomažući borcima te organizacije i snagama prosirijskog režima protiv sirijskih oporbenih snaga tijekom Sirijskog građanskog rata. Aqil je također bio tražen putem nekoliko 'crvenih tjeralica' od strane Interpola.

U svibnju 2016. godine, nakon atentata na Mustafu Badreddinea, Aqil je bio jedan od dvojice kandidata (uz Fuada Shukra) za koje se smatralo da će ga naslijediti na mjestu ministra obrane Hezbolaha. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a označilo ga je u rujnu 2019. godine kao posebno označenog globalnog terorista. Program "nagrada za pravdu" ponudio je nagradu do sedam milijuna dolara za informacije o njemu.

Hezbolah je potvrdio i da je u napadu na Bejrut u petak ubijen još jedan od njihovih viših zapovjednika Ahmed Wahbi, koji je bio zadužen za nadziranje vojnih operacija specijalnih snaga Radwan tijekom rata u Gazi do početka 2024. godine, objavio je Sky News. Viši čelnik Hezbolaha obučavao je elitnu borbenu jedinicu skupine i predvodio njihovu podršku Hamasu nakon napada 7. listopada 2023. godine, rekla je libanonska milicija.

Podrijetlo i sastav postrojbe Radwan su nejasni, ali njezini su borci odigrali ključne uloge u operacijama poput otmice izraelskih vojnika 2006. godine, što je dovelo do razornog jednomjesečnog rata s Izraelom. Postrojba se također borila protiv džihadista iz Islamske države u Siriji.

Wahbi se Hezbolahu pridružio tijekom građanskog rata u Libanonu 1980-ih kako bi se borio protiv izraelske okupacije juga zemlje. Izraelska vojska ga je zarobila 1984. godine, iako skupina nije rekla zašto ili koliko dugo je bio u zarobljeništvu. Prema Hezbolahovoj osmrtnici bio je vođa Hezbolahove zasjede koja je 1997. godine ciljala izraelske mornaričke komandose u blizini grada Ansarija u južnom Libanonu. Pripadnici Hezbolaha ubili su desetak izraelskih časnika u toj operaciji.

Izraelska vojska u izjavi je rekla da je pogodila "glavne umove" plana za napad na sjeverni Izrael kao što je Hamas napao blizu Gaze 7. listopada.

Za Shukrovu glavu nudili su 5 milijuna dolara

Mjesec i pol dana ranije Izraelci su u Bejrutu smaknuli  još jednog zapovjednika Hezbolaha - Fuada Shukra. To se dogodilo nekoliko sati prije atentata na političkog vođu Hamasa, Ismaila Haniyeha, u Iranu, za što je palestinska skupina okrivila Izrael. 
Izrael je Shurka ubio kao odmazdu za raketni napad od 27. srpnja u kojem je ubijeno 12 djece i tinejdžera u selu Druza na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom.

Govoreći putem video veze na njegovu sprovodu šef Hezbollaha Hassan Nasrallah rekao je da je Shukr bio središnja figura u Hezbollahu od njegova osnutka.

"Najvažnije sposobnosti koje pokret otpora danas ima izgradio je Sayyed Fuad", rekao je Nasrallah, opisujući ga kao mentora borcima i zapovjednicima Hezbollaha i zaduženog za operacije Hezbollaha protiv Izraela od 8. listopada. "Deset mjeseci bili smo u kontaktu svaki dan, svaki sat", rekao je Nasrallah.

“Shukr je bio jedan od brojnih veterana dužnosnika Hezbolaha koji su bili među osnivačima vojnog krila skupine”, rekao je Nicholas Blanford, stručnjak za Hezbolah iz think-tanka Atlantic Council.

"Uvijek su živjeli u sjeni", rekao je o vojnim vođama skupine. Unatoč tome, izraelski vojni dužnosnici opisali su Shukra kao bliskog savjetnika glavnog tajnika Hezbolaha, Hassana Nasrallaha, i čovjeka odgovornog za nabavu većine naprednijeg oružja skupine, “uključujući precizno navođene projektile, krstareće projektile, protubrodske projektile, dugotrajne projektile. rakete dometa i bespilotne letjelice”.

"Shukr je bio istaknuti prijatelj Hezbolahovog bivšeg vojnog zapovjednika Imada Mughniyeha, kojeg je Izrael ubio u Damasku 2008. godine, nakon čega je Shukrov ugled unutar grupe porastao", rekao je Hezbollah. 

Sjedinjene Države optužile su ga da je nadgledao bombardiranje vojarne američkih marinaca u Bejrutu 1983. godine. Tijekom sljedećeg desetljeća, prema izraelskoj vojsci, nadzirao je brojne napade na izraelsku vojsku i njenog bivšeg saveznika, Vojsku južnog Libanona (SLA).

Izraelski dužnosnici optužili su ga da je tijekom sljedećeg desetljeća organizirao otmicu i ubojstvo tri izraelska vojnika tijekom napada Hezbolaha na regiju Shebaa Farms.  U 2017. godini odredili su nagradu od pet milijuna dolara za Shukrovu glavu. Najavljujući nagradu za njegovu glavu američki program "Nagrada za pravdu" rekao je da je igrao ključnu ulogu u vojnim operacijama Hezbolaha u Siriji, gdje je skupina rasporedila borce kao potporu predsjedniku Basharu al-Assadu u prvim godinama sirijskog građanskog rata. .
Hezbllah je u to vrijeme odbacio optužbe protiv Shukra i drugog operativca Hezbollaha za kojeg je ponuđena nagrada, Talala Hamiyaha, rekavši da su "odbačene i ništavne".

"Kao vrhovni zapovjednik Hezbolaha od 1985. do sredine 1990-ih Shukr je nadgledao evoluciju napada Hezbolaha od bombaša samoubojica do operacija koje su uključivale napad na izraelske položaje, dok je gradio Hezbolahov arsenal s dodatkom oružja kao što su protutenkovske rakete", izvijestio je al-Akhbar .

 

 


 

Posjeti Express