Znanstvenici tvrde: Suci imaju Napoleonov kompleks!

Znanstvenici su našli i takorekuć obrnuti sindrom – tvrde da je krupniji nogometni sudac posebno milostiv prema nižim igračima. Kažnjavaju ih 16 posto manje nego nogometaše svoje visine, piše Deutsche Welle
Vidi originalni članak

Znanstvenici Hendrik Sonnabend i Giulio Callegaro s Dopisnog sveučilišta u Hagenu i Mario Lackner sa Sveučilišta Johannesa Keplera u Linzu sedam godina proučavali su reakcije sudaca i sad su objavili rezultate analize utakmica njemačke Bundeslige između 2014. i 2021. godine. Pogledali su 2.340 utakmica i utvrdili da suci možda pate od - Napoleonova kompleksa!

Naime, Napoleonov kompleks ponekad niže muškarce vodi do viška agresije kojom "kompenziraju" nedostatak visine. 

Zaključuju da niži suci lakše sude prekršaj kad krupniji igrač navodno faulira - a lakše potežu i žuti karton, piše Deutsche Welle.

- Tendencija da se oštrije kazni igrača je deset posto veća ako je taj igrač bitno krupniji od suca, u usporedbi sa situacijom kad su slične tjelesne građe - kaže Sonnabend.

Prema studiji, navodni „Napoleonov kompleks" dolazi do izražaja pogotovo u prvom poluvremenu utakmica.

"Očito je da se kazne koriste da demonstriraju autoritet. Kad to ne uspijeva fizičkom dominacijom, onda slijede kazne po devizi – ovdje imate plesati kako ja sviram", smatra Sonnabend.

Pretpostavlja da oštrina sankcija u drugom poluvremenu kod nižih sudaca opada jer igrači shvaćaju da je sudac oštar.

Teorija o „Napoleonovom kompleksu" nazvana je po francuskom caru Napoleonu Bonaparteu i počiva na popularnoj pogrešci. Jer, Napoleon je sa svojih 169 centimetara u ono vrijeme bio prosječno ili čak natprosječno visok.

Ali, znanstvenici su našli i takorekuć obrnuti sindrom – tvrde da je krupniji nogometni sudac posebno milostiv prema nižim igračima. Kažnjavaju ih 16 posto manje nego nogometaše svoje visine.

 

Posjeti Express