Top News
211 prikaza

Znanstvenici tvrde: Suci imaju Napoleonov kompleks!

Znanstvenici su našli i takorekuć obrnuti sindrom – tvrde da je krupniji nogometni sudac posebno milostiv prema nižim igračima. Kažnjavaju ih 16 posto manje nego nogometaše svoje visine, piše Deutsche Welle

Znanstvenici Hendrik Sonnabend i Giulio Callegaro s Dopisnog sveučilišta u Hagenu i Mario Lackner sa Sveučilišta Johannesa Keplera u Linzu sedam godina proučavali su reakcije sudaca i sad su objavili rezultate analize utakmica njemačke Bundeslige između 2014. i 2021. godine. Pogledali su 2.340 utakmica i utvrdili da suci možda pate od - Napoleonova kompleksa!

Naime, Napoleonov kompleks ponekad niže muškarce vodi do viška agresije kojom "kompenziraju" nedostatak visine. 

Zaključuju da niži suci lakše sude prekršaj kad krupniji igrač navodno faulira - a lakše potežu i žuti karton, piše Deutsche Welle.

- Tendencija da se oštrije kazni igrača je deset posto veća ako je taj igrač bitno krupniji od suca, u usporedbi sa situacijom kad su slične tjelesne građe - kaže Sonnabend.

Prema studiji, navodni „Napoleonov kompleks" dolazi do izražaja pogotovo u prvom poluvremenu utakmica.

"Očito je da se kazne koriste da demonstriraju autoritet. Kad to ne uspijeva fizičkom dominacijom, onda slijede kazne po devizi – ovdje imate plesati kako ja sviram", smatra Sonnabend.

Pretpostavlja da oštrina sankcija u drugom poluvremenu kod nižih sudaca opada jer igrači shvaćaju da je sudac oštar.

Teorija o „Napoleonovom kompleksu" nazvana je po francuskom caru Napoleonu Bonaparteu i počiva na popularnoj pogrešci. Jer, Napoleon je sa svojih 169 centimetara u ono vrijeme bio prosječno ili čak natprosječno visok.

Ali, znanstvenici su našli i takorekuć obrnuti sindrom – tvrde da je krupniji nogometni sudac posebno milostiv prema nižim igračima. Kažnjavaju ih 16 posto manje nego nogometaše svoje visine.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.