Čudo: Neboder od 32 km koji visi s asteroida

Clouds AO
Arhitektonsko-dizajnerska tvrtka koja se i inače poigrava s mogućnostima gradnje na Marsu, otišla je korak, dva dalje...
Vidi originalni članak

Riječ je prije o umjetničkom konceptu nego o planovima, ali, opet, tko zna... Newyorška dizajnerska tvrtka Clouds Architecture Office objavila je koncept za neboder koji bi, umjesto da se s tla pruža u nebo, visio s asteroida u Zemljinoj orbiti.

Neboder koji su dizajneri zamislili, zvao bi se Analemma, bio bi bez premca najviša zgrada ikada izgrađena i svakog bi dana putovao tisućama kilometara između sjeverne i južne hemisfere Zemlje u skladu s osmicama koje bi radio njen vrh koji bi u nekom trenutku prolazio i iznad New Yorka. Donji dio nebodera, najbliži Zemljinoj površini, bio bi rezerviran za urede i kakve dvije trećine vremena prolazio bi iznad ruralnih područja i područja u kojima bi bila noć.

Sam vrh ovakvog nebodera bi zbog svoje visine uživao 42 minute dulji danjeg svjetla od onog na površini planeta. Neboder bi se njihao obješen s asteroida, a na svom gornjem kraju dosezao bi visinu od 32.000 metara, morao biti biti savršeno izoliran i zbog temperatura od -40°C i od vrlo razrijeđenog zraka. Do asteroida bi se kabeli morali pružati još oko 49.950 ne metara nego kilometara.

INDUSTRIJA BUDUĆNOSTI Jeff Bezos ima genijalan plan kako privući više ljudi u svemirsku industriju

"Smještajući veliki asteroid u orbiti Zemlje", kažu oni, "s njega bi se spustili dugi kabeli prema Zemljinoj površini o koji bi se mogao okačiti supervisoki neboder. Kako bi neboder visio u zraku, moglo bi ga se izgraditi bilo gdje u svijetu i potom transportirati na predviđeno mjesto." Ostaje upitno koliko su se dizajneri pritom savjetovali s astrofizičarima i stručnjacima iz svih ostalih relevantnih znanosti. Sigurno jest da njihova ideja donekle nalikuje konceptu "orbitalnog lifta".

To bi bio projekt u kojem bi se svemirska stanica u geostacionarnoj orbiti sa Zemljom s jedne strane povezala dugim i teškim kabelima. Po njima bi u orbitu jurilo dizalo. S druge strane, zbog protuteže, ti bi se kabeli isto toliko morali pružati u svemir dalje od Zemlje. "Orbitalni lift" značio bi da bi se svemirske letjelice mogle raditi u svemiru, da se ne bi moralo trošiti ni vrijeme ni trud ni novac ni energiju na gradnju raketa, lansiranje i kojekakve rizike.

Neboder koji visi s asteroida, međutim, ne bi bio vezan za Zemlju. I zato je to sasvim neistraženo u smislu koliko bi bilo ikada izvedivo. Neboder bi se električnom energijom napajao iz solarnih fotonaponskih panela u svemiru. Za vodu bi se koristio sustav recikliranja koji bi se eventualno mogao dopunjavati kondenzatom iz oblaka te kišnicom.

Ovakav dizajnerski koncept ipak je zasad čisti ZF. To pokazuje i dio popratnog teksta u kojem se između redova iščitava tračak zafrkancije: "Ako sadašnji uzlet stambenih nebodera pokazuje da cijena po metru četvornom raste s visinom kata, onda će Neboder Analemma bilježiti rekordne cijene, opravdavajući time visoke cijene gradnje."

Posjeti Express