Znanost
7970 prikaza

Čudo: Neboder od 32 km koji visi s asteroida

Super neboder Analemma koji bi visio s asteroida
1/6
Clouds AO
Arhitektonsko-dizajnerska tvrtka koja se i inače poigrava s mogućnostima gradnje na Marsu, otišla je korak, dva dalje...

Riječ je prije o umjetničkom konceptu nego o planovima, ali, opet, tko zna... Newyorška dizajnerska tvrtka Clouds Architecture Office objavila je koncept za neboder koji bi, umjesto da se s tla pruža u nebo, visio s asteroida u Zemljinoj orbiti.

Neboder koji su dizajneri zamislili, zvao bi se Analemma, bio bi bez premca najviša zgrada ikada izgrađena i svakog bi dana putovao tisućama kilometara između sjeverne i južne hemisfere Zemlje u skladu s osmicama koje bi radio njen vrh koji bi u nekom trenutku prolazio i iznad New Yorka. Donji dio nebodera, najbliži Zemljinoj površini, bio bi rezerviran za urede i kakve dvije trećine vremena prolazio bi iznad ruralnih područja i područja u kojima bi bila noć.

Sam vrh ovakvog nebodera bi zbog svoje visine uživao 42 minute dulji danjeg svjetla od onog na površini planeta. Neboder bi se njihao obješen s asteroida, a na svom gornjem kraju dosezao bi visinu od 32.000 metara, morao biti biti savršeno izoliran i zbog temperatura od -40°C i od vrlo razrijeđenog zraka. Do asteroida bi se kabeli morali pružati još oko 49.950 ne metara nego kilometara.

Jeff Bezos INDUSTRIJA BUDUĆNOSTI Znanost Jeff Bezos ima genijalan plan kako privući više ljudi u svemirsku industriju

"Smještajući veliki asteroid u orbiti Zemlje", kažu oni, "s njega bi se spustili dugi kabeli prema Zemljinoj površini o koji bi se mogao okačiti supervisoki neboder. Kako bi neboder visio u zraku, moglo bi ga se izgraditi bilo gdje u svijetu i potom transportirati na predviđeno mjesto." Ostaje upitno koliko su se dizajneri pritom savjetovali s astrofizičarima i stručnjacima iz svih ostalih relevantnih znanosti. Sigurno jest da njihova ideja donekle nalikuje konceptu "orbitalnog lifta".

To bi bio projekt u kojem bi se svemirska stanica u geostacionarnoj orbiti sa Zemljom s jedne strane povezala dugim i teškim kabelima. Po njima bi u orbitu jurilo dizalo. S druge strane, zbog protuteže, ti bi se kabeli isto toliko morali pružati u svemir dalje od Zemlje. "Orbitalni lift" značio bi da bi se svemirske letjelice mogle raditi u svemiru, da se ne bi moralo trošiti ni vrijeme ni trud ni novac ni energiju na gradnju raketa, lansiranje i kojekakve rizike.

Neboder koji visi s asteroida, međutim, ne bi bio vezan za Zemlju. I zato je to sasvim neistraženo u smislu koliko bi bilo ikada izvedivo. Neboder bi se električnom energijom napajao iz solarnih fotonaponskih panela u svemiru. Za vodu bi se koristio sustav recikliranja koji bi se eventualno mogao dopunjavati kondenzatom iz oblaka te kišnicom.

Ovakav dizajnerski koncept ipak je zasad čisti ZF. To pokazuje i dio popratnog teksta u kojem se između redova iščitava tračak zafrkancije: "Ako sadašnji uzlet stambenih nebodera pokazuje da cijena po metru četvornom raste s visinom kata, onda će Neboder Analemma bilježiti rekordne cijene, opravdavajući time visoke cijene gradnje."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.