Oprez, ove namirnice sadrže najviše pesticida

Thinkstock
Kod plodova s najvećom razinom pesticida, pranje s limunom i octom pomaže i njihovom uklanjanju
Vidi originalni članak

U trinaestom godišnjem izvješću po redu stručnjaci su objavili popis voća i povrća u kojemu ima najmanje i najviše pesticida.
Naime, situacija nije ista iz godine u godinu, jer količina špricanja pesticidima ovisi o vremenskim uvjetima, kao i mogućim bolestima koje mogu napadati plodove.

Plodovi s najviše pesticida:

  • 1. Jagode
  • 2. Špinat
  • 3. Nektarine
  • 4. Jabuke
  • 5. Breskve
  • 6. Kruške
  • 7. Trešnje
  • 8. Grožđe
  • 9. Celer
  • 10. Rajčica
  • 11. Paprika
  • 12. Krumpir

Jesti ili ne jesti?

Iako se količina pesticida iz godine u godinu povećava, znanstvenici ipak tvrde kako dobrobiti voća i povrća u prehrani značajno nadmašuju eventualnu štetu od pesticida. Kod ovakvih plodova, svakako je bolje birati ono iz organskog, a ne tradicionalnog uzgoja, kako bi se moguća šteta na zdravlje svela na najmanju moguću mjeru.

Najvažnije je pranje

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se riješili svih bakterija i kemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno. Pomiješajte dvije šalice vode s pola šalice destiliranog bijelog octa te u mješavini namačite listove povrća pet minuta pa isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim ručnicima. 
Osim octa protiv pesticida i bakterija djeluje i kombinacija soli i limunova soka. Napunite posudu vodom te joj dodajte žlicu soli i sok jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće te pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite. 

Prema istraživanju, ovi plodovi imaju najmanje pesticida:

  1. Kukuruz 
  2. Avokado 
  3. Ananas 
  4. Kupus 
  5. Luk 
  6. Grašak 
  7. Papaja 
  8. Šparoge
  9. Mango 
  10. Patlidžan 
  11. Dinje
  12. Kivi 
  13. Grejpfrut 
  14. Batat 
  15. Gljive
Posjeti Express