U trinaestom godišnjem izvješću po redu stručnjaci su objavili popis voća i povrća u kojemu ima najmanje i najviše pesticida.
Naime, situacija nije ista iz godine u godinu, jer količina špricanja pesticidima ovisi o vremenskim uvjetima, kao i mogućim bolestima koje mogu napadati plodove.
Plodovi s najviše pesticida:
- 1. Jagode
- 2. Špinat
- 3. Nektarine
- 4. Jabuke
- 5. Breskve
- 6. Kruške
- 7. Trešnje
- 8. Grožđe
- 9. Celer
- 10. Rajčica
- 11. Paprika
- 12. Krumpir
Jesti ili ne jesti?
Iako se količina pesticida iz godine u godinu povećava, znanstvenici ipak tvrde kako dobrobiti voća i povrća u prehrani značajno nadmašuju eventualnu štetu od pesticida. Kod ovakvih plodova, svakako je bolje birati ono iz organskog, a ne tradicionalnog uzgoja, kako bi se moguća šteta na zdravlje svela na najmanju moguću mjeru.
Najvažnije je pranje
Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se riješili svih bakterija i kemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno. Pomiješajte dvije šalice vode s pola šalice destiliranog bijelog octa te u mješavini namačite listove povrća pet minuta pa isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim ručnicima.
Osim octa protiv pesticida i bakterija djeluje i kombinacija soli i limunova soka. Napunite posudu vodom te joj dodajte žlicu soli i sok jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće te pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.
Prema istraživanju, ovi plodovi imaju najmanje pesticida:
- Kukuruz
- Avokado
- Ananas
- Kupus
- Luk
- Grašak
- Papaja
- Šparoge
- Mango
- Patlidžan
- Dinje
- Kivi
- Grejpfrut
- Batat
- Gljive