Plima otkrila mračnu stranu raja - tu ni sunce ne prodire

Facebook/Caroline Power
Fotografije katastrofe koja pluta kraj idiličnog karipskog otoka šokirala je svijet
Vidi originalni članak

Kristalno čisto more Kariba najčešći je opis koji u te krajeve privlači turiste iz cijelog svijeta, a upravo su tamošnja otočja često sinonim "raja na Zemlji".

No, čini se da priča ima drugu, puno tamniju stranu, koju su uzrokovali ljudi. Naime, fotografije koje je snimila mještanka s otoka Rotan otkrivaju gomilu plastike i smeća koje je donijela plima, piše Independent.

Jedna od fotografija, snimljena ispod morske površine kod honduraškog otoka Rotan, prikazuje kako nevjerojatna količina smeća blokira prodiranje sunčevih zraka u unutrašnjost oceana.

Udruženje Blue Planet poznato po kampanji "spasimo oceane" tvrdi kako plastika u oceanu dolazi iz rijeke Motagua u Gvatemali, čije su nedavne snimke pokazale tone otpada koje iz nje odlaze u ocean.

Caroline Power, autorica fotografija koja živi na malom otoku Rotanu, podijelila je fotografije na Facebooku kako bi podigla društvenu svijest o tom problemu u postu koji je naslovila s OVO MORA PRESTATI.

Do 2050. će u oceanima biti više plastike nego ribe

U njemu poziva ljude na racionalnije korištenje plastike, osobito plastičnih ambalaža.

Pogledajte video o rijeci plastike u Gvatemali:

Više od 8 milijuna tona plastike svake godine završi u oceanima, a znanstvenici predviđaju kako će do 2050. u oceanima biti više plastike nego riba.

Ovakva vrsta onečišćenja nanose štetu više od 600 vrsta koje žive na našem planetu, zbog kojeg se na planetu najavljuje skorašnje šesto masovno izumiranje.

 

 

 

Posjeti Express