Znanost
23836 prikaza

Plima otkrila mračnu stranu raja - tu ni sunce ne prodire

Obala otoka na Karibima
Facebook/Caroline Power
Fotografije katastrofe koja pluta kraj idiličnog karipskog otoka šokirala je svijet

Kristalno čisto more Kariba najčešći je opis koji u te krajeve privlači turiste iz cijelog svijeta, a upravo su tamošnja otočja često sinonim "raja na Zemlji".

Obala otoka na Karibima | Author: Facebook/Caroline Power Facebook/Caroline Power
No, čini se da priča ima drugu, puno tamniju stranu, koju su uzrokovali ljudi. Naime, fotografije koje je snimila mještanka s otoka Rotan otkrivaju gomilu plastike i smeća koje je donijela plima, piše Independent.

Jedna od fotografija, snimljena ispod morske površine kod honduraškog otoka Rotan, prikazuje kako nevjerojatna količina smeća blokira prodiranje sunčevih zraka u unutrašnjost oceana.

Obala otoka na Karibima | Author: Facebook/Caroline Power Facebook/Caroline Power
Udruženje Blue Planet poznato po kampanji "spasimo oceane" tvrdi kako plastika u oceanu dolazi iz rijeke Motagua u Gvatemali, čije su nedavne snimke pokazale tone otpada koje iz nje odlaze u ocean.

Caroline Power, autorica fotografija koja živi na malom otoku Rotanu, podijelila je fotografije na Facebooku kako bi podigla društvenu svijest o tom problemu u postu koji je naslovila s OVO MORA PRESTATI.

Do 2050. će u oceanima biti više plastike nego ribe

U njemu poziva ljude na racionalnije korištenje plastike, osobito plastičnih ambalaža.

Pogledajte video o rijeci plastike u Gvatemali:

Više od 8 milijuna tona plastike svake godine završi u oceanima, a znanstvenici predviđaju kako će do 2050. u oceanima biti više plastike nego riba.

Obala otoka na Karibima | Author: Facebook/Caroline Power Facebook/Caroline Power
Ovakva vrsta onečišćenja nanose štetu više od 600 vrsta koje žive na našem planetu, zbog kojeg se na planetu najavljuje skorašnje šesto masovno izumiranje.

 

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar sonyča
    sonyča 21:23 26.Listopad 2017.

    Ne postoji toliko veliki okean koji čovek ne može da zatrpa svojim đubretom! Tužno i ružno do bola!