Razvijaju 'lažno' meso koje će prehraniti svijet

Screenshot
Financial Times se u svojih "Pedeset ideja koja će promijeniti svijet" bavi proteinskim alternativama koje će zamijeniti meso
Vidi originalni članak

Zapadnjački način prehrane, bogat proteinima iz mesa, neće biti održiv nakon 2050. kada svijet "naraste" na više od 9 milijardi ljudi. To je ponukalo znanstvenike da potraže alternativne izvore proteina.

Ekološki je otisak uzgoja stoke za mesnu industriju golem i neće biti još dugo održiv. U isto vrijeme globalna populacija raste i sve je bogatija, te je potražnja za mesom i konzumacija mesa sve veća.

"Jako je važno pronaći alternativne izvore proteina koji, po mogućnosti, maksimalno nalikuju mesu", kaže novinarka Chloe Cornish iz Financial Timesa.

U okolici San Francisca djeluje start-up imena Impossible Foods čiji je glavni cilj razviti meso za burger koji ima isti okus, teksturu i aromu pravoga. Pet su godina svog rada posvetili tom zadatku. 

"Kada smo razmišljali o tome kako riješiti taj zadatak tri su nam faktora bila najvažnija - okus, tj. ono što dobivamo preko jezika, ona tekstura ili ono kako se to raspada u našim ustima, a treće je izgled i način na koji to sve izgleda dok se termički obrađuje. To su tri najvažnija faktora koja smo htjeli replicirati, ali uz pomoć sastojaka koje se temelje na biljkama", kaže Chris Davies iz Impossible Foods.

PADA U VODU? Napali mediteransku hranu - studija o njoj puna je grešaka

Najzeznutija je, kaže, bila aroma jer je aroma nešto teško objašnjivo, gotovo metafizičko, i to je s danim sastojcima bilo najteže postići. Napravili su, kažu, bazu podataka u koju, laički rečeno, bilježe "formule" i kombinacije koje su uspješne i fine.

"Ljudi su jako dobri u tome da odrede kada je nešto biljnog podrijetla, jako ih je teško zavarati. Problem je u tome što minimalna količina brokule ili soje radikalno mijenja okus koji onda više ne nalikuje na meso. Zato smo iz biljaka ekstrahirali protein koji će vas sa gotovo stopostotnom sigurnošću uvjeriti da je riječ o govedini", kaže Davies.

UN pak sugerira kako bi se svijet trebao okrenuti entomofagiji ili jedenju insekata. Time se bavi start-up Aspire na čijim stranicama piše kako insekte na dnevnoj bazi konzumira preko 2 milijarde ljudi diljem planete, a postoji više od 2.000 vrsta koje su jestive, te više od milijun koje će se uskoro pronaći u toj kategorizaciji.

Kukci se mogu konzumirati cijeli, sa ili bez začina, ili pak, što je mnogima prihvatljivije, samljeveni u svojevrsno brašno. Za uzgoj kukaca treba mnogo manje prostora, energije i vode negoli za uzgoj krda goveda ili svinja.

"Meso, a posebno govedarstvo, je najmanje efikasan način prehrane, a ekološki je otisak golem. No, svjesni smo da se mora pronaći alternativa koja je ista po okusu", kaže Davies.

Posjeti Express