Slijepa je, a bolje otkriva rak od liječnika

Screenshot
Potpuno nova metoda ranog otkrivanja smrtonosne bolesti mogla bi značajno poboljšati stopu preživljavanja
Vidi originalni članak

Kao dijete je Francia Papamija postupno gubila vid zbog odvajanja retine. Danas je njen svijet u potpunom mraku, piše britanski Guardian. Jedina svijetla točka njenog života je njen posao u jednoj klinici u Kolumbiji, a posao teško može biti važniji. Ona, naime, pomaže liječnicima u ranom otkrivanju raka.

Papamija je medicinski kontrolor dodirom (MTE) što je posebno zanimanje u Kolumbiji za žene s vidnim poteškoćama koje imaju povećanu osjetljivost u vršcima prstiju. Kako priča ginekolog Frank Hoffman, idejni začetnik programa Discovering Hands za poboljšanje ranog otkrivanja raka, žene s problemima s vidom mogu otkriti 30% više promjena u tkivu od liječnika. Što je možda čak i važnije, te promjene su i do 50% manje nego kada ih otkrivaju liječnici. 

Ona pregledava desetak žena dnevno i vjeruje da joj lakše stvoriti opuštenu atmosferu s pacijenticama "zato što su manje nervozne i lakše se otvore o osjetljivim stvarima". Vršcima prstiju ona ženama pregledava grudi, pazuha i vrat. Sve to traje 45 minuta, a navodi je pet ljepljivih traka označenih Brailleovim pismom kako bi ona mogla prijaviti liječnicima točnu lokaciju svake kvržice koju napipa.

Spas Rak dojke - otkrili kako ubijati stanice otporne na kemoterapije

Ako i osjeti koju kvržicu, ona će samo zakazati sastanak s liječnikom koji će izreći dijagnozu.

Papamija je trenutačno tek jedna od tri žene koje rade kao MTE u nekoliko klinika u gradu Cali na sjeveroistoku Kolumbije. Njihova obuka traje devet mjeseci, a zasad su jedine takve stručnjakinje u državi. Da postoje mogućnosti za napredak govori i činjenica da je Meksiko nedavno pokrenuo sličan projekt.

"One imaju dar u svojim prstima. Ako su ispravno obučene njihov problem može postati talent, snaga, možemo ga usredotočiti na pomaganje drugim ljudima", tvrdi koordinator projekta Luis Alberto Olave. "Kvržice su prvi simptomi raka. Što prije ih pronađemo, prije možemo utjecati na bolest, a to u konačnici može dovesti i do spašavanja života", kazao je on.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da više od dva milijuna žena godišnje dobije dijagnozu raka dojke, a prošle godine umrlo 627.000 žena od te bolesti. 

Ima nade! Znanstvenici: Već imamo lijek za rak pluća

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su 2015. godine zabilježene 2748 novooboljele žene  (stopa 126,3/100.000), a od ove je zloćudne bolesti 2017. godine umrlo 853 žena (stopa 40,0/100.000). Rak dojke je drugi maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka. U posljednje dvije godine bilježimo pad mortaliteta od raka dojke u svim dobnim skupinama, a najvećim dijelom u starijim dobnim skupinama  (70-79, 80+), stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Uključeni u projekt napominju da je preventivna mamografija najbolja metoda rane detekcije raka, ali da je i skupa. S druge strane, MTE nikad neće zamijeniti mamograf već može samo pomoći pri otkrivanju bolesti, ali i edukaciji žena. "Žene i djevojke ovdje počinju učiti o važnosti samopregleda kad je riječ o raku dojke", tvrdi Paubla Lucumi, glavna medicinska sestra u bolnici La Rivera.

Leidy Garcia izgubila je vid prije osam godina nakon cerebralne tromboze, ali sada joj se vraća nada u život. "Imam jako puno samopouzdanja zbog ovog posla. Sada se osjećam slobodnom i korisnom. Osjećam da doprinosim zajednici", kazala je ona.

Posjeti Express