Znanost
13745 prikaza

Znanstvenici: Već imamo lijek za rak pluća

Ilustracija operacije u kiruškoj sali
Thinkstock
Nova znanstvena otkrića mogla bi pomoći u borbi protiv različitih vrsta tumora

Rak pluća jedan je od najčešćih uzročnika smrti. U Hrvatskoj je vodeći uzrok obolijevanja od raka kod muškaraca i treći u žena, a SAD-u u prošloj godini bio odgovoran za 26 posto svih smrtnih slučajeva ljudi oboljelih od raka.

Upravo njihovo liječenje mogla bi poboljšati nova znanstvena otkrića koja pokazuju veliku uspješnost kombinacije dva dosad već poznata lijeka. Kombinacija lijekova, od kojih je jedan namijenjen 'napadu' na ciljani receptor epidermalnog faktora rasta (EGFR) a drugi na faktor tumorske nekroze (TNF) - učinkovito blokira rak i onemogućava mu da TNF-a koristi kao 'rute za bijeg'. Istraživanja su tako pokazala kako u trenutku blokade TNF-a tumorske stanice postaju osjetljive na tretman EGFR, piše Science daily.

"Posljednjih godina ulaže se dodatan napor u pokušaju blokiranja EGFR-a kao dio liječenja raka pluća, no ova se terapija pokazala učinkovitom samo na malom broju pacijenata. Tumorske stanice uzvraćaju udarac upravo preko zaobilaznog puta", rekao je autor dr. Amyn Habib, profesor neurologije i neuroterapije sa sveučilišta Southwestern.

Aldi Suganda, nekoć dvogodišnjak koji puši Pošast Life Dijete pušač: S osam godina je pušio četiri kutije dnevno

"Blokiranje ovih proteina može biti tretman koji će pomoći većini pacijenata koji boluju od raka pluća", naglašava Habib.

Karcinom pluća nemalih stanica (NSCLC), tip raka pluća za koji bi kombinacija inhibitora EGFR / TNF bila učinkovita, obuhvaća otprilike 85 posto svih karcinoma pluća. Još jedna prednost ove strategije liječenja je u tome što pacijenti dobro ponose ovu terapiju. I EGFR i TNF inhibitori dio su kategorije lijekova koji mogu utjecati na specifične molekule u tumorskim stanicama pa zato i nemaju tako puno nuspojava. Tradicionalni lijekovi koji se koriste u liječenju i kemoterapiji imaju široke efekte, no ubijaju zdrave i tumorske stanice i dovode do niza neugodnih nuspojava.

Do sada su se inhibitori EGFR pokazali djelotvorni samo u liječenju 10 do 15 posto karcinoma pluća nemalih stanica koji imaju varijantu EGFR-a. Kombinacija dva lijeka može potencijalno funkcionirati za sve karcinome pluća nemalih stanica, objasnio je dr. sc. John Minna, direktor Hamonovog centra za terapijsku onkologiju i profesor interne medicine i farmakologije.

Mlada žena oboljela od raka VELIKO OTRKIĆE Znanost Rak pluća uskoro će detektirati iz daha

"Ova otkrića mogla bi dramatično izmijeniti način na koji tretiramo rak pluća", naglasio je.

Posljednja otkrića nastavljaju se na prijašnja istraživanja koji su pokazala kako su se slične kombinacije lijekova pokazale uspješne u liječenju posebno smrtonosnog raka mozga, glioblastoma.

"Ako se ova strategija pokaže učinkovitom, njezina primjena mogl abi biti i puno šira, ne samo protiv raka pluća, nego i protiv drugih tumora s EGFR-om, između ostalih i tumora mozga, debelog crijeva i vrata i glave", rekao je dr. Gerber, izvanredni profesor interne medicine i kliničke znanosti.

Istraživači sad planiraju i drugu fazu kliničkih istraživanja kombinacije ovakvih lijekova, koje je Američka agencija za hranu i lijekove već odobrila, pa se nadaju kako će klinička istraživanja moći pokrenuti tijekom godine dana.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 09:12 09.Travanj 2018.

    moš mislit