10 top namirnica ako želite izgledati još bolje
Starenje je prirodan proces i ne možemo ništa učiniti kako bi ga zaustavili. No, postoje namirnice koje vam pomažu da se osjećate i izgledate bolje.
Pravilna prehrana neće samo učiniti čuda za vaš struk nego može i poboljšati vaš imunitet. Ovo je 10 namirnica koje trebate konzumirati kako bi se osjećali mladoliko, iznutra i izvana.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Ovo ulje je jedno od najzdravijih masnoća. Znanstvenici se slažu kako njegova redovita upotreba može spriječiti određene bolesti povezane sa starenjem.
Djevičansko maslinovo ulje snižava krvni tlak, smanjuje rizik od srčanih bolesti i može biti djelotvorno u borbi s rakom. Također, pozitivno utječe na kožu.
Maslinovo ulje ima i jaka protuupalna svojstva koja čuvaju elastičnost kože i smanjuju rizik od sunčevog oštećenja.
Zeleni čaj
Zeleni čaj je prepun antioksidansa koji vam mogu pomoći u borbi s dijabetesom i srčanim bolestima. Također, može smanjiti tragove starenja na koži.
Ribe pune omega-3 masnim kiselinama
Ribe poput lososa, tune i sardina ključne su u borbi protiv srčanih bolesti. Studije pokazuju i da štite od upala te štetnog djelovanja Sunca.
Losos ima i dodatnu vrijednost zbog koje vaša koža djeluje mlađe. Sadrži dodatni hranjivi nutrient astaksantin koji je moćan antioksidans.
Tamna čokolada/kakao
Stručnjaci kažu kako tamna čokolada snižava tlak, poboljšava arterijsku funkciju i elastičnost. Također, ako je redovito konzumirate, poboljšat će hidratizaciju kože te ju zagladiti.
Povrće
Povrće je bogato nutrijentima, a niskokalorično. Sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka. Također, povrće je bogato vitaminom C, koji je važan za stvaranje kolagena.
Sjemenke lana
Sjemenke lana imaju gotovo magično djelovanje na organizam. Snižavaju kolesterol, šećer u krvi te snižavaju rizik od raka dojke i prostate.
Istraživanje je pokazalo da se žene koje su konzumirale sjemenke lana 12 tjedana imale bolje hidratiziranu i zaglađeniju kožu.
Nar
Bogat je fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadržava i vitamin B3 (niacin), te vitamine B1, B2, B6 i B5.
Mnoge su studije potvrdile, da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu, zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav. Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola. Znanstvenici smatraju da smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 posto.
Avokado
Avokado ima brojna ljekovita svojstva. Štiti od raka dojke i prostate, te je bogat izvor vitamina E. Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje koje je dobro za njegu kože. Također, mnogi kuhari ga koriste umjesto maslinova ulja u pripremi jela.
Rajčice
Ljekovito djelovanje nalazi se prije svega u plodovima, koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, olakšava probavu.
Začini
Začini osim u kulinarstvu, imaju mnogostruku korist, pa se koriste i u medicinske svrhe, u smislu mogućnosti spriječavanja mnogih bolesti današnjice, kao što visoki krvni tlak, prehlade, snižavanje šećera, snižavanje masnoća, poboljšanja probave, čišćenje organizma, umirujuće djelovanje, te ostalih zdravstvenih tegoba današnjeg vremena i načina života.
Određeni začini potiču proizvodnju kolagena, te štite od sunčevog zračenja.