Puno rukovanja i poziranja, malo dogovora

JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Unatoč bliskom odnosu dvojice državnika neki veći pomaci u političkim razgovorima nisu poznati
Vidi originalni članak

Blizak odnos dvojice predsjednika, francuskog Emmanuela Macrona i američkog Donalda Trumpa obilježio je njihove sastanke za vrijeme trodnevnog američkog druženja. Opuštenost u komunikaciji i fizička bliskost vjerujemo kako su bili i razlog zbog kojeg je upravo Macron bio prvi državnik koji je posjetio Trumpa i Bijelu kuću

I jedan i drugi svoju naklonost ne skrivaju, a Trump je čak i u službenoj komunikaciji pred medijima rekao kako on "jako voli tog čovjeka". No bliskost i opušteni odnosi dvojici čelnika ne pomažu da 'popeglaju' određena politička neslaganja

Kamen spoticanja je i pitanje iranskog nuklearnog naoružanja, tj. pitanje budućnosti Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, buduća sigurnosna situacija u Siriji, te pitanje trgovinskih odnosa i carina s EU. Trump prijeti kako će napustiti nuklearni sporazum sa Iranom nakon 12. svibnja, a nije ni najavio kako će se postaviti nakon isteka izuzeća EU od posebnih trgovinskih carina. 

Spektakularno! Potvrdili su - Trump je pozvao Putina u posjet Bijeloj kući

Macron tako poziva na novi, prošireni dogovor s Iranom koji bi trebao zamijeniti dosadašnji, a iz Irana pak stižu najave kako će se oni povući iz sporazuma ako Trump ostvari svoje najave.

Unatoč bliskom odnosu dvojice predsjednika čini se kako konkretnih pomaka po pitanju njihovog političkog slaganja nije bilo. 

"Predstavili smo niz prijedloga. Mislim da su proveli raspravu koja ih je odvela u dobrom smjeru", rekao je neimenovani savjetnik francuskog predsjednika za Politico. 

On pak nije htio komentirati kako je Trump odgovorio na Macronova mišljenja i argumente oko trgovinskih tarifa, Irana ili Sirije, dodavši samo kako je Trump potvrdio kako je potrebno globalno rješenje iranskog angažmana u različitim regionalnim konfliktima. 

Oštri odgovor SAD Kini carine na čelik, ovi uzvratili na svinjetinu i vino

Macron je tako najavio 'new deal' po pitanju Irana koji bi trebao biti u okvirima onoga trenutačnog. Macron je tako rekao kako je Francuska predstavila novi okvir za dogovor koji bi zadovoljio američke interese na nekoliko polja - razvoju balističkih raketa,  "sunset clauses" koji bi trebao regulirati isticanje određenih sankcija protiv Irana, verifikaciju njihovog nuklearnog programa i uloge istog u susjednih zemalja, prvenstveno Sirije i Jemena

Takav 'new deal' neće zamijeniti trenutačni, već bi ga trebao proširiti. 

"Nećemo poništiti dogovor i ostati bez ičega, nego ćemo kreirati novi koji će biti puno širi od dosadašnjeg", rekao je Macron i dodao kako i dalje ne vidi Plan B za Obamin sporazum sa Iranom. Trump je pozdravio njegov prijedlog, no nije rekao u kojoj fazi je prihvaćanje tog ugovora. 

"Neću reći što ću napraviti, iako sam vam to nagovijestio", rekao je američki predsjednik francuskom. 

Analiza Padat će neočekivane žrtve Trumpovog rata s Kinom

Umjesto toga Trump je kritizirao sporazum i rekao kako "nikad nije ni trebao biti potvrđen" i tako poništio sve napore koje je poduzela prijašnja administracija na polju rješavanja odnosa s Iranom. Francuske vlasti već su ranije upozoravale kako bi američko povlačenje iz sporazuma nakon 12. svibnja moglo ugroziti regionalnu sigurnost i zapravo pozvati ostale sile, prvenstveno Izrael, da krenu protiv Teherana.

Upitan podržavaju li i drugi čelnici francuski prijedlog, savjetnik je napomenuo kako su razgovori obavljeni sa britanskim i njemačkim dužnosnicima prije Macronovog dolaska u SAD. Po pitanju Sirije, gdje je francuski predsjednik rekao kako je 'uvjerio' Trumpa da američke snage ostanu tom području i dalje. Trump je pak napomenuo kako je unatoč tome što ih je htio povući, shvatio je kako će odlazak američke vojne sile omogućiti drugim zemljama, prvenstveno Iranu da povećaju svoj utjecaj u Siriji. 

Posebno pitanje bili su i trgovinski odnosi, a iako su obojica naglasila kako je potrebno zadržati reciprocitet u odnosu, Trump nije govorio hoće li europsko izuzeće produžiti ili učiniti stalnim. 

Ljubo Jurčić 'Trump će u trgovinskom ratu ipak uzimati zarobljenike'

"Naš je stav bio da se isključenje treba produžiti", rekao je neimenovani savjetnik francuskog predsjednika. 

Razgovarali su i o najavljenim sankcijama koje bi trebale biti usmjerene prema ruskim oligarsima. Francuska strana zalaže se da se implementacija tih sankcija odgodi za šest mjeseci zbog francuskog straha kako će takve mjere naštetiti funkcioniranju njihovih kompanija. 

Čini se kako jasnih i konkretnih, zasada, dogovora dvojice čelnika, nije bilo. U takvom ozračju SAD će dočekati posjet njemačke kancelarke Angele Merkel, koja bi u posjet Trumpu trebala stići u petak. Sigurno je kako Trump i Merkel ne njeguju tako bliske odnose, a pravo pitanje je hoće li taj posjet smanjiti nesigurnost i neizvjesnosti koja je obilježila odnose SAD i EU.

Posjeti Express