Ekonomix
630 prikaza

SAD Kini carine na čelik, ovi uzvratili na svinjetinu i vino

Vinske boce
Thinkstock
Trgovinski rat se zakotrljao, ovom protumjerom pogodit će tri milijarde dolara uvoza

Kina je najavila protumjere kojima će odgovoriti na američko podizanje carina na aluminij i čelik. Tako su najavili povećanja carina i do 25 posto na 128 američkih proizvoda, uključujući svinjetinu i vino. Podizanje carine pogodilo je više do 3 milijarde dolara uvoza. 

Peking koji je prošlog mjeseca najavio kako razmišlja o uvođenju carina, objasnio je takvu reakciju potrebom "da zaštite kineske interese i uravnoteže gubitke" koje su uzrokovale američke carine. Kina je već ranije naglasila kako ne želi trgovinski rat ali kako neće sjediti prekriženih ruku dok joj ekonomija pati. 

Novi kineski porezi utjecat će na različite proizvode između ostalog i na svinjetinu dok će nekoliko namirnica uključujući orašaste plodove, svježe i sušeno voće, ginseng i vino, biti pogođeno povećanjem od 15 posto.

Hrvatske kovanice kune PREDVIĐANJE Ekonomix Upozorenje ekonomista: "Čeka nas nova kriza i kaos"

Trump je pak ponavljao da su "trgovinski ratovi dobri" i kako će SAD "lako" pobijediti u jednom. Dok Kinezi počinju sa svojim protumjerama, američki dužnosnici najavljuju i nove planove za carinjenje još desetaka milijardi teškog kineskog uvoza, piše BBC

Trump | Author: Twitter Twitter

Kažu kako je to odgovor na nepoštenu kinesku trgovinsku praksu koja pogađa američke kompanije no zapravo je i prijetnja da izazove još jednu brzu reakciju u ovoj bitci. Kako piše BBC-ev dopisnik iz Hong Konga kineska krađa inozemne intelektualne imovine potakla je ovakve postupke, ako je vjerovati Washingtonu. Naime ako neka inozemna kompanija želi djelovati u Kini mora se odreći svoje intelektualne imovine što dovodi do toga da, poput nekih njemačkih tvrtki, tehnološki razvoj zapravo pada u ruke kineskih inženjera

I nakon što je Kina iz odmazde uvela svoje carinske tarife javljaju se kritičari koji se brinu kako ovaj novi potencijalni carinski rat neće riješiti problem. Naravno ima i onih koji smatraju kako je Kina godinama iskorištavala ovakvo stanje pa kako su oštre mjere koje bi trebale nametnuti promjenu u odnosu snaga, dobrodošle. 

Donald Trump Ljubo Jurčić Ekonomix 'Trump će u trgovinskom ratu ipak uzimati zarobljenike'

Neuravnoteženost u trgovini SAD i Kine, u kojoj Kina odnosi prevagu, moglo bi dovesti i do njezine veće izloženosti negativnim posljedicama ovakvog odnosa. Iz tog razloga Peking će pregovarati i tražiti izlaz iz ovog eskalirajućeg stanja. Njihove prve carine dosta su blage i odgovor su na prvi krug američkih podizanja carina, a već stižu najave i drugog. Postoji još veliki broj kompanija koje mogu biti pogođene ovim mjerama. U sukob bi uskoro mogle biti uvučene i druge države posebno iz Europe i Azije.

22. ožujka Donald Trump je najavio kako će SAD uvesti nove carine na oko 60 milijardi dolara uvezene kineske robe, što je izazvalo nemir na svjetskim financijskim tržištima. Ostaje za vidjeti koji će potez Kina povući u ovoj igri nakon najava uvođenja strožih mjera. 

U teoriji Peking bi mogao nametnuti porez američkim tehnološkim tvrtkama kao što je Apple. To bi njih pak moglo prisiliti da povećanju cijenu svojih proizvoda kako bi kompenzirali negativne učinke. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.