U javnost se vratio tašti princ koji voli Dubrovnik

Handout/REUTERS/PIXSELL
Princ al-Waleed bin Talal bio je jedan od uhićenih u Ritz Carltonu, i tamo je proveo tri mjeseca, a sad se vratio da bi kraljevskoj obitelji osvjetlao obraz
Vidi originalni članak

Saudijski milijarder, princ al-Waleed bin Talal vratio se u javni život na velika vrata. Još prije godinu dana njegova budućnost je bila neizvjesna, jer je zajedno s još 20-ak saudijskih milijardera bio uhapšen po naredbi princa Mohammada bin Salmana, i osumnjičen za korupciju. No, ovaj put javlja se kao spasitelj obraza kraljevske obitelji zbog okrutnog ubojstva novinara Jamala Khashoggija. Princ al-Waleed bin Talal prihvatio se uloge pregovarača o globalnim investicijama u Saudijsku Arabiju. 

Al-Waleed je jedan od međunarodno najpoznatijih poslovnih ljudi. U nekoliko navrata posjećivao je Hrvatsku i Zagreb, te kako je rekao, prema našoj zemlji gaji iznimne simpatije. No, u studenom prošle godine, zajedno s vladinim dužnosnicima i prinčevima proveo je u pritvoru u Hotelu Ritz Carlton u Riyadu tri mjeseca. Kako se kasnije saznalo, jedino njega nisu javno i optužili, piše Wall Street Journal. 

Ubojstvo Khashoggija Zadnji trenuci života: "Gušim se, skinite mi vrećicu s glave!"

U mjesecima nakon što je pušten na slobodu, nakon nagodbe s vladom, držao se podalje od javnosti. No, ovih dana predstavlja Saudijsku Arabiju stranim ulagačima i stranim dužnosnicima umjesto samog princa Mohammeda bin Salmana, kojeg povezuju s ubojstvom kolumniste 'Washington Posta.

Princ Waleed dobio je ulogu da predstavlja umivenu Saudijsku Arabiju iz najvišeg mjesta - iz samog Salmanovog ureda, i to još u listopadu. Zamolili su ga da sudjeluje na poslovnoj konferenciji koju su, nakon Khashoggijevog ubojstva međunarodni biznismeni uglavnom bojkotirali, kažu upućeni izvori Wall Street Journala.

Slijedeći dan, milijarder je stajao pred utučenim saudijskim vladarom - u istom onom hotelu - Ryad Ritz Carltonu, u kojem ga je princ držao zatočenog.  Na konferenciji se pridružio princu Mohammedu, dok su se rukovali s ostalim sudionicima, pa je čak s njim radio i selfieje, a ta je gesta trebala ohrabriti strane investitore. 

Još jedan znak rehabilitacije princa Al-Waleeda i povratak u milost kraljevske obitelji su i ugovori koje je napravio sa stranim investitorima. Pored ostalog to je i prošlotjedna francuska investicija u Saudijsku Arabiju od 300.000.000 dolara, a uložili su i dodatnih 500.000.000 dolara u tehnološke tvrtke. Osim toga, Al-Waleed je sudjelovao u razgovorima s Leonardom Blavatnikom, vlasnikom grupe Warner Music i ostalim rukovoditeljima da ulože u njegovu tvrtku Roana Media Group iz Riyada, koja se bavi zabavnom industrijom.

Khashoggi Sinovi ubijenog novinara: "Nadamo se da ga nije boljelo"

Prince al-Waleed, danas 63-godišnjak, bio je poznato međunarodno lice prije nego što su princ Mohammed i njegov otac, kralj Salman, došli na vlast 2015. godine. Princ al-Waleed sastao se i sa šefovima država, potpisao je ono što je nazvao strateškim poslovnim ugovorima za Saudijsku Arabiju, pojavio se na američkim televizijskim postajama, a zauzima i važne pozicije u američkim tvrtkama, uključujući Twitter Inc. i Citibank.

Prošlogodišnjim hapšenjem, princ Mohammed je pokušao ukloniti neke od saudijskih milijardera, poput princa al-Waleeda i zamijeniti ih tvrtkama i ljudima povezanim s Javnim investicijskim fondom kojeg vladar koristi da bi diverzificirao gospodarstvo kraljevine koja najviše ovisi o proizvodnji nafte.

Nakon što je princa al-Waleeda u siječnju pustio iz pritvora, Mohammed bin Salman mu je zabranio putovanja u inozemstvo bez njegovog odobrenja. Mohammed je zadržao i pravo veta nad ulaganjima u al-Waleedovu tvrtku Kingdom Holding Co.

Vojska pčela Kako brutalni saudijski režim prati disidente

Mnogi zaposlenici pozdravili su povratak al-Waleeda u tvrtku jer ga smatraju nezamjenjivim. 

"Bez njega, svi naši poslovni razgovori bili su na čekanju", rekla je druga osoba uključena u nedavne poslovne pregovore. No, mnogi tvrde da al-Waleed nije oduševljen ovom ulogom.

"Gospodin Khashoggi bio je prijatelj koji je nekoć radio za jedan od prinčevih televizijskih projekata. Ono što se dogodilo u Saudijskom konzulatu bilo je užasno i tragično", rekao je princ al-Waleed za Fox News, te dodao kako je siguran da princ Mohammed nije krivac za tu smrt.

"Vjerujem da će se uskoro dokazati 100 posto da saudijska kraljevska obitelj nema s tim nikakve veze", rekao je al-Waleed.

Ljudi koji poznaju Princea al-Waleeda kažu kako je odlučio podržati princa Mohammeda i podupirati kraljevsku obitelj u vrijeme krize. Kažu da podupire promjene koje je princ Mohammed poduzimao, kao što je dopuštanje ženama da voze i otvaranje gospodarstvo stranim ulaganjima.

U međuvremenu, princ al-Waleed ubrzano obnavlja poslovnu suradnju s Francuskom i SAD-om. 

U svoj ured u Riyadu u listopadu, pozvao je predstavnike francuskog fonda 'Caisse des Depots et Consignations' da s njim investiraju u Saudijsku Arabiju, rekli su izvori koji su nazočili sastanku tijekom kojeg je al-Waleed na stolu držao najnoviju fotografiju s princom Mohammadom, na kojoj se obojica srdačno smiju dok poziraju kraj makete aviona. 

No, al-Waleed nije stao samo na pregovorima s investitorima, nego je dovršio i potpisao dva dugoročna ulaganja. Fond, zajedno s francuskim start-upom Webedia, dogovorili su kupovinu saudijske najveće streaming platforme Uturn, najavio je predsjednik uprave Webediine tvrtke Diwanee. 

Despot Zatvori i likvidacije: Mračna strana najmoćnijeg princa

Diwanee će se spojiti s tvrtkom Uturn u transakciji vrijednoj oko 100 milijuna dolara čim se dionice prenesu novim vlasnicima, a to će se dogoditi kroz nekoliko dana. 

Al-Waleed je rekao kako zadržava kontrolu nad svojom imovinom, za razliku od ostalih koji su bili zatočeni u Ritz-Carltonu, uključujući i njegov 95% udjel u Kingdom Holdingu. 

Tijekom ljeta, njegove tvrtke Kingdom i Rotana nastavile su investirati u tehnološke tvrtke. U platformu Snapchat i pariški Deezer uložili su ukupno 500.000.000 dolara.

Posjeti Express