Ekonomix
2075 prikaza

U javnost se vratio tašti princ koji voli Dubrovnik

Princ Mohammed bin Salman i al-Waleed bin Talal
1/4
Handout/REUTERS/PIXSELL
Princ al-Waleed bin Talal bio je jedan od uhićenih u Ritz Carltonu, i tamo je proveo tri mjeseca, a sad se vratio da bi kraljevskoj obitelji osvjetlao obraz

Saudijski milijarder, princ al-Waleed bin Talal vratio se u javni život na velika vrata. Još prije godinu dana njegova budućnost je bila neizvjesna, jer je zajedno s još 20-ak saudijskih milijardera bio uhapšen po naredbi princa Mohammada bin Salmana, i osumnjičen za korupciju. No, ovaj put javlja se kao spasitelj obraza kraljevske obitelji zbog okrutnog ubojstva novinara Jamala Khashoggija. Princ al-Waleed bin Talal prihvatio se uloge pregovarača o globalnim investicijama u Saudijsku Arabiju. 

Al-Waleed je jedan od međunarodno najpoznatijih poslovnih ljudi. U nekoliko navrata posjećivao je Hrvatsku i Zagreb, te kako je rekao, prema našoj zemlji gaji iznimne simpatije. No, u studenom prošle godine, zajedno s vladinim dužnosnicima i prinčevima proveo je u pritvoru u Hotelu Ritz Carlton u Riyadu tri mjeseca. Kako se kasnije saznalo, jedino njega nisu javno i optužili, piše Wall Street Journal. 

Prosvjedi zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija Ubojstvo Khashoggija Top News Zadnji trenuci života: "Gušim se, skinite mi vrećicu s glave!"

U mjesecima nakon što je pušten na slobodu, nakon nagodbe s vladom, držao se podalje od javnosti. No, ovih dana predstavlja Saudijsku Arabiju stranim ulagačima i stranim dužnosnicima umjesto samog princa Mohammeda bin Salmana, kojeg povezuju s ubojstvom kolumniste 'Washington Posta.

Princ Waleed dobio je ulogu da predstavlja umivenu Saudijsku Arabiju iz najvišeg mjesta - iz samog Salmanovog ureda, i to još u listopadu. Zamolili su ga da sudjeluje na poslovnoj konferenciji koju su, nakon Khashoggijevog ubojstva međunarodni biznismeni uglavnom bojkotirali, kažu upućeni izvori Wall Street Journala.

Princ al-Waleed bin Talal u Hrvatskoj s predsjednikom Ivom Josipovićem | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Slijedeći dan, milijarder je stajao pred utučenim saudijskim vladarom - u istom onom hotelu - Ryad Ritz Carltonu, u kojem ga je princ držao zatočenog.  Na konferenciji se pridružio princu Mohammedu, dok su se rukovali s ostalim sudionicima, pa je čak s njim radio i selfieje, a ta je gesta trebala ohrabriti strane investitore. 

Još jedan znak rehabilitacije princa Al-Waleeda i povratak u milost kraljevske obitelji su i ugovori koje je napravio sa stranim investitorima. Pored ostalog to je i prošlotjedna francuska investicija u Saudijsku Arabiju od 300.000.000 dolara, a uložili su i dodatnih 500.000.000 dolara u tehnološke tvrtke. Osim toga, Al-Waleed je sudjelovao u razgovorima s Leonardom Blavatnikom, vlasnikom grupe Warner Music i ostalim rukovoditeljima da ulože u njegovu tvrtku Roana Media Group iz Riyada, koja se bavi zabavnom industrijom.

Sinovi Jamala Khashoggija Khashoggi Top News Sinovi ubijenog novinara: "Nadamo se da ga nije boljelo"

Prince al-Waleed, danas 63-godišnjak, bio je poznato međunarodno lice prije nego što su princ Mohammed i njegov otac, kralj Salman, došli na vlast 2015. godine. Princ al-Waleed sastao se i sa šefovima država, potpisao je ono što je nazvao strateškim poslovnim ugovorima za Saudijsku Arabiju, pojavio se na američkim televizijskim postajama, a zauzima i važne pozicije u američkim tvrtkama, uključujući Twitter Inc. i Citibank.

Prošlogodišnjim hapšenjem, princ Mohammed je pokušao ukloniti neke od saudijskih milijardera, poput princa al-Waleeda i zamijeniti ih tvrtkama i ljudima povezanim s Javnim investicijskim fondom kojeg vladar koristi da bi diverzificirao gospodarstvo kraljevine koja najviše ovisi o proizvodnji nafte.

Nakon što je princa al-Waleeda u siječnju pustio iz pritvora, Mohammed bin Salman mu je zabranio putovanja u inozemstvo bez njegovog odobrenja. Mohammed je zadržao i pravo veta nad ulaganjima u al-Waleedovu tvrtku Kingdom Holding Co.

Mohammed bin Salman Vojska pčela Tehno Kako brutalni saudijski režim prati disidente

Mnogi zaposlenici pozdravili su povratak al-Waleeda u tvrtku jer ga smatraju nezamjenjivim. 

"Bez njega, svi naši poslovni razgovori bili su na čekanju", rekla je druga osoba uključena u nedavne poslovne pregovore. No, mnogi tvrde da al-Waleed nije oduševljen ovom ulogom.

"Gospodin Khashoggi bio je prijatelj koji je nekoć radio za jedan od prinčevih televizijskih projekata. Ono što se dogodilo u Saudijskom konzulatu bilo je užasno i tragično", rekao je princ al-Waleed za Fox News, te dodao kako je siguran da princ Mohammed nije krivac za tu smrt.

"Vjerujem da će se uskoro dokazati 100 posto da saudijska kraljevska obitelj nema s tim nikakve veze", rekao je al-Waleed.

Princ al-Waleed bin Talal u Hrvatskoj | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Ljudi koji poznaju Princea al-Waleeda kažu kako je odlučio podržati princa Mohammeda i podupirati kraljevsku obitelj u vrijeme krize. Kažu da podupire promjene koje je princ Mohammed poduzimao, kao što je dopuštanje ženama da voze i otvaranje gospodarstvo stranim ulaganjima.

U međuvremenu, princ al-Waleed ubrzano obnavlja poslovnu suradnju s Francuskom i SAD-om. 

U svoj ured u Riyadu u listopadu, pozvao je predstavnike francuskog fonda 'Caisse des Depots et Consignations' da s njim investiraju u Saudijsku Arabiju, rekli su izvori koji su nazočili sastanku tijekom kojeg je al-Waleed na stolu držao najnoviju fotografiju s princom Mohammadom, na kojoj se obojica srdačno smiju dok poziraju kraj makete aviona. 

No, al-Waleed nije stao samo na pregovorima s investitorima, nego je dovršio i potpisao dva dugoročna ulaganja. Fond, zajedno s francuskim start-upom Webedia, dogovorili su kupovinu saudijske najveće streaming platforme Uturn, najavio je predsjednik uprave Webediine tvrtke Diwanee. 

Mohammad bin Salman Despot Top News Zatvori i likvidacije: Mračna strana najmoćnijeg princa

Diwanee će se spojiti s tvrtkom Uturn u transakciji vrijednoj oko 100 milijuna dolara čim se dionice prenesu novim vlasnicima, a to će se dogoditi kroz nekoliko dana. 

Al-Waleed je rekao kako zadržava kontrolu nad svojom imovinom, za razliku od ostalih koji su bili zatočeni u Ritz-Carltonu, uključujući i njegov 95% udjel u Kingdom Holdingu. 

Tijekom ljeta, njegove tvrtke Kingdom i Rotana nastavile su investirati u tehnološke tvrtke. U platformu Snapchat i pariški Deezer uložili su ukupno 500.000.000 dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.