Tehno
1695 prikaza

Kako brutalni saudijski režim prati disidente

Mohammed bin Salman
REUTERS
Tehnologija je snažni saveznik na polju špijunaže i manipulacije, posebno disidenata

U lipnju ove godine Omar Abdulaziz dobio je poruku od dostavljačke tvrtke DHL, koja ga je time obavijestila kako će njegov paket biti dostavljen za nekoliko dana i da ako želi može pratiti put pošiljke na priloženom linku. 

U tom trenutku ovaj saudijski disident koji živi u egzilu u Kanadi nije puno razmišljao o toj poruci. No nekoliko mjeseci kasnije kanadski Citizen Lab zaključio je kako je taj link mogao biti zapravo snažan alat nadzora preko kojeg se moglo pratiti sve njegove pozive, čitati poruke i uključiti kameru i mikrofon na mobitelu. 

U svom izvješću objavljenom početkom ovog mjeseca naglašavaju kako je telefon Abdulaziza i stvarno bio zaražen upravo tim nadzornim sistemom. Kao najvjerojatnijeg krivca za nadzor proglasili su Saudijsku Arabiju

Abdulaziz je pro demokratski aktivist s velikom bazom pratitelja na Twitteru. Na nizu projekata surađivao je sa ubijenim saudijskim novinarom Jamal Khashoggijem prije njegove smrti. Saudijske vlasti potvrdile su kako je Khashoggi ubijen, navodno u tučnjavi koja je izbila u konzulatu u Istanbulu iz kojeg nije izašao živ. 

Jamal Khashoggi Zadnji članak Top News Raskomadani novinar uoči smrti: S. Arabija dno neslobode!

Nakon ovo stravičnog događaja nadzor kojem je izložen Abdulaziz posebno je važan jer potencira način špijuniranja onih koji se ne slažu s postojećim režimom, i objašnjava način na koji Saudijska Arabija koristi modernu tehnologiju i njezine dostupne mogućnosti kako bi ušutkala disidente, piše Foreign Policy. 

Stručnjaci tako kažu kako Rijad koristi modernu tehnologiju u svrhu nadzora i propagande. Saudijska Arabija upotrijebila je špijunski softver protiv kritičara režima i koristila botove na Twitteru kako bi osigurala ostanak na moći, pratila glasove disidenata i kontrirala domaću javnu sferu.

Jedan od Saudijaca jako dobro upoznat s takvim softverom za nadzor je i Maher Abdulaziz Mutreb, blizak princu Mohammed bin Salmanu. Po dokazima turskih vlasti čini se kako je odigrao i ključnu ulogu u ubojstvu Khashoggija. 

Upravo Mutreb je primijećen kako ulazi u konzulat u Istanbulu netom prije Khashoggija. Po emailovima otkrivenima tijekom afere WikiLeaks iz 2015. godine Mutreb i ostali saudijski dužnosnici trebali su proći edukaciju upotrebe špijunskog softvera slične onoj koju izraelska tvrtka NSO proizvodi.

Abdulaziz se na radaru saudijskih vlasti našao tijekom arapskog proljeća nakon što je pokrenuo satirični kanal na YouTubeu na kojem su mu glavne mete bile upravo članovi kraljevske obitelji. I njemu samom je bilo jasno da ga najvjerojatnije špijuniraju i prate. Početkom ove godine posjetili su ga u Montrealu i nudeći novac i posao pokušali nagovoriti da se vrati u zemlju. Nakon što je on taj prijedlog odbio, saudijske vlasti često su hvatale njegovog brata. 

"Govorio mi je molim te prestani s tim što radiš. Prekini sve svoje aktivnosti! Znaju sve o tebi", rekao je Abdulaziz prisjećajući se razgovora s bratom.

Mohammad bin Salman NEVJEROJATNO Top News Što ako Saudijci krenu ubijati kritičare na stranom tlu?

Nadzor pod kojim je bio Abdulaziz otkrio je početkom ovog mjeseca već spomenuti Citizen Lab, udruženje hakera i akademika sa Sveučilišta u Torontu kojima je cilj otkriti špijunske kampanje s državnim protektoratom. Špijunski softver koji je najvjerojatnije završio na njegovu telefonu kreirao je izraelski NSO i nazvan je Pegasus. Iako nije moguće u potpunosti zaključiti kako je riječ o saudijskoj vlasti, svi dokazi upućuju na Rijad. 

Ovaj sofisticirani softver našao je svoje korisnike diljem svijeta, a među najvećim korisnicima je upravo Saudijska Arabija. Postoje dokazi kako je ovaj softver Saudijska Arabija upotrebljavala i su slučaju saudijskog disidenta koji je živio u Londonu. Da je Pegasusa Saudijska Arabija upotrijebila u nizu zemalja smatra Bill Marczak, a među njima ističe i Bahrein, Kanadu, Egipat, Francusku, Irak, Jordan, Libanon, Maroko, Katar, Saudijsku Arabiju, Tursku i Veliku Britaniju. 

"Moguće je da ga koriste jako nemarno", objašnjava. 

Uz pomoć robota, botova, osigurali su da postovi i tredovi koji podržavaju režim poput #UnfollowEnemiesOfTheNation, #MessageOfLoveForMohammedBinSalman, dominiraju društvenim mrežama, smatra Marc Owen Jones, sa Sveučilišta Exeter koji proučava bliskoistočnu propagandu. 

Nedavno je Twitter ukinuo jednu takvu stranicu koja promovira saudijske propagandne misli.

Jamal Khashoggi Može li gore? Top News 'Princa rata' sada krive da je ubio novinara u konzulatu

Čak gotovo 80 posto tvitova na arapskom jeziku objavljenih u posljednjih četiri mjeseca koji su sadržavali riječ "saudijski" došli su od botova. Oni su zaslužni i za uznemiravanje, posebno aktivista. U takvom moru režimu naklonjenih glasova, robotski glasova, teško je onima koji imaju nešto negativno za reći o režimu, doći do glasa. 

"Ima puno ljudi na tim područjima kojima je više dosta Twittera koji je postao poput neke pustoši. Ne samo zato što ga nadziru sigurnosne službe, već i zato što je prepuno spamova i botova", naglašava Jones. 

Saudijski aktivisti takve račune nazvali su "letećom vojskom". 

Prije nego je ubijen Khashoggi i Abdulaziz razmišljali su o kreiranju stranice koja bi mogla odgovoriti velikoj propagandnoj mašineriji. To je trebala biti mreža, platforma, za glasove pro demokratskih aktivista koji su trebali objavljivati postove i proširiti tuđe poruke o političkim pitanjima u Saudijskoj Arabiji. 

"Govorit ćemo o disidentima, političkim zatvorenicima, slobodi govora, ljudskim pravima. Pokazat ćemo ljudima ono što se zapravo događa", naglasio je Abdulaziz. 

Ime koje su smilili za tu početnu snagu onih koji će pustiti svoje glasove u svijet, bilo je "vojska pčela".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.