Tajno zanimanje Agathe Christie: Bila je stručnjak za otrove!

Youtube
Najprodavanija spisateljica svih vremena pisala je o zločinima, ali i sama je znala smućkati ubojite koktele
Vidi originalni članak

Kraljica krimića, Agatha Christie, drži Guinnessov svjetski rekord kao najuspješniji romanopisac svih vremena. Naime, više od njezinih djela prodane su jedino Biblija i Shakespearova djela (iako je ona prevedena na više jezika od navedenog barda), a njezina predstava 'Mišolovka' najdulje je prikazivana na svijetu.

Uz to, stvorila je ne jednog, nego dvoje najpoznatijih fikcijskih detektiva, Poirota i Miss Marple. Osvojila je brojna priznanja i nagrade, te njezine knjige obožavaju milijuni čitatelja svih generacija diljem svijeta.

Mnogi su pokušali proniknuti u tajnu njezina uspjeha (i kopirati je), dok je ona samu sebe smatrala popularnom spisateljicom, te je objavila da je svjesna da ne piše velika djela s dubokim pogledom u ljudsku psihu.

Ona nije planirala šokirati svoje čitatelje bezrazložnim nasiljem, unatoč brojnim leševima na stranicama njezinih knjiga. Reakcija koju su oni trebali izazvati bila je znatiželja i osmijeh pri nailasku na potencijalne tragove.

Christie je bila pripovjedačica, zabavljačica i žena koja je odgovarala na zagonetke koje na prvi pogled nisu imale nikakvo rješenje.

Ono što mnogi ne znaju jest da je Christie iskorištavala svoje detaljno opasnih lijekova i otrova kako bi 'začinila' svoje priče. U većini knjiga je koristila otrove, i to u daleko većoj mjeri od svojih suvremenika, i to s velikom preciznošću i točnosti, iako nije očekivala da će njezini čitatelji biti zdravstveni stručnjaci.

Tako je simptome i dostupnost otrova opisivala jednostavnim, svima lakorazumljivim jezikom. A shvaćanje znanosti iza otrova Christie je koristila samo kako bi pružila bolje razumijevanje svoje pameti i kreativnosti pri stvaranju zavjere u romanima.

Njezino poznavanje otrova bilo je u najmanju ruku nevjerojatno, jer tek nekolicina drugih pisaca može se pohvaliti činjenicom da su ih patolozi spominjali kao referentni materijal u stvarnim slučajevima otrovanja. 

Nemali broj ljudi znao se stoga pitati: 'Kako je znala sve to?', a odgovor je da je njezino znanje potjecalo izravno iz iskustva s trovanjem i vječnim zanimanjem za to područje, iako ne u zločinačkom smislu. 

Iskustvo iz prve ruke

Tijekom Prvog svjetskog rata Christie je volontirala kao medicinska sestra u lokalnoj bolnici u Torquayju. Uživala je na poslu, a kad se u bolnici otvorila nova ambulanta, preporučeno joj je da se prebaci u nju. Nova uloga zahtijevala je učenje i polaganje ispita kako bi se kvalificirala kao asistentica ljekarnika ili dozatorica, što je i učinila 1917. godine. 

A kako bi se pripremila za svijet farmacije, morala je steći puno praktičnog, ali i teorijskog znanja, te naučiti kemijske i farmaceutske strane posla. Dok ju je privatno podučavao komercijalni farmaceut u Torquayju, kao dio zadatka morala je naučiti izrađivati čepiće, što je dosta kompliciran posao koji zahtijeva dosta spretnosti.

On je rastopio kokosovo ulje i dodao lijek unutra, te joj je pokazao točan trenutak kad treba čepiće izvaditi iz kalupa, staviti u kutiju i profesionalno ih etiketirati, kao jedna u stotinu. Christie je bila uvjerena da je on pogriješio i dodao dozu jedna u deset, što je bila deset puta jača doza i potencijalno jako opasan lijek. 

Još jednom je sve pregledala i shvatila da je on zaista pogriješio, no bilo ju je strah sukoba s njim, koliko i posljedica odašiljanja opasnog lijeka u ljekarne. Na kraju se dosjetila i odglumila da se poskliznula i slomila bočice s lijekom, te se ispričala i počistila nered. Ubrzo je napravljen novi lijek, u ispravnoj dozi.

Do 1917. godine, Christie je napisala ponešto pjesama i kratkih priča, od kojih je nekoliko bilo prevedeno. Ali tek nakon što je pročitala knjigu Gastona Lerouxa, pomislila je kako bi mogla i sama pokušati napisati detektivsku priču, što je rekla i sestri Madge.

No Madge, koja je u to vrijeme bila uspješnija spisateljica od Agathe, rekla joj je da će to biti težak posao i željela se kladiti da Agatha neće uspjeti u svojoj zamisli. A tek je to dodatno potaknulo Agathu da se užurbano baci na posao.

Radeći u ambulanti počela je smišljati priču i oblikovati likove, a budući da je bila okružena bočicama otrova, odlučila je da će njezino oružje u romanu svakako morati biti otrov.

I tako je nastao 'Zagonetni događaj u Stylesu', Agathin prvi kriminalistički roman, u kojem ona predstavlja Herculea Poirota, Arthura Hastingsa i inspektora Jappa.

Ostatak pročitajte u Daily Beastu.

Posjeti Express