Balkan Noir – knjige koje seciraju boljke hrvatskog društva

Express
Prvi krug, u srpnju 2014., otvorio je Hrvoje Šalković krimićem 'Valcer protiv Eintrachta'. Taj slučaj psihopatskog ubojice kojeg istražuju inspektori Grof i Žica osigurao mu je prošlogodišnju nagradu publike, za koju se trenutno natječe šest romana iz drugog kruga
Vidi originalni članak

Stvarnost je uvijek luđa od bilo kakve mašte, što je nesreća naših zemalja, ali sreća naših književnosti, kaže Emir Imamović Pirke, jedan od autora Balkan Noira, edicije koja od 2014. nudi najbolje domaće krimiće.

Svakim svojim novim izdanjem, a dosad ih se skupilo 19 - ta biblioteka, koju je pokrenuo 24sata s Nakladom Ljevak, Frakturom, Mozaikom knjiga, VBZ-om i Algoritmom, potvrđuje Pirkeovu s početka priče. 

Svi odreda sjajni hrvatski i regionalni pisci, koji su se dosad odazvali izazovu Balkan Noira, svojim su kriminalističkim romanima pokazali da je ono naše svakodnevno itekako dostojno punokrvnog trilera i itekako u stanju parirati skandinavskim kraljevima žanra.

Prvi krug, u srpnju 2014., otvorio je Hrvoje Šalković krimićem 'Valcer protiv Eintrachta'. Taj slučaj psihopatskog ubojice kojeg istražuju inspektori Grof i Žica osigurao mu je prošlogodišnju nagradu publike, za koju se trenutno natječe šest romana iz drugog kruga. 

Nagradu žirija 2015. pokupio je pak Josip Mlakić romanom 'Božji gnjev', a uz njega, u prvoj godini biblioteke djela su predstavili i domaći majstori krimi-žanra Pavao Pavličić ('Crveno pile) te Goran Tribuson ('Propali kongres'), koji su se vratili svojim starim detektivima Remetinu, odnosno Vinku Doganu.

Za Balkan Noir, s druge strane, svoje su prve krimiće, uz Šalkovića, 2014. ispisali Merita Arslani ('Pouzdan izvor'), Emir Imamović Pirke ('Vršenje dužnosti'), koji se žanru okrenuo jer su mu, kako je rekao, političari prestali biti smiješni, potom Andrej Nikolaidis ('Devet') i Želimir Periš ('Mima i kvadratura duga'), čiji je nastavak obećan već tada i realiziran u drugom krugu edicije. 

Riječ je o romanu 'Mima i vaše kćeri', u kojem Periš istražuje svijet pornografije i koji opisuje kao roditeljski horor internetske generacije, a koji je jedan od šest romana nominiranih za najbolji krimić 2015.

Ostali kandidati, koje je odabrao žiri sastavljen od urednika i novinara tjednika Express, Tribusonov je novi triler 'Sestrica s jezera', u kojoj je napravio odmak ponudivši sasvim novi tip detektiva te Pavličićev 'Tri petka u travnju', u kojem njegov dobri stari Remetin prvi put istražuje samostalno, izvan Zagreba. Za svog favorita možete glasati u ovoj aplikaciji.

Create your own user feedback survey

Ivančica Đerić napisala je i oduševila knjigom 'Sva je priroda divlja i surova' kojom se vratila u Zagreb osamdesetih, u doba brutalnih ubojstava mladih djevojaka iz provincije. U natjecanju, uz nju, je i Vesna Ćuro Tomić s 'Crnom vrećom', koju je kritika prozvala 'baladom zaklane srednje klase', dok je autorica vodi kao posvetu novoj klasi - tranzicijskih prosjaka,  'obrazovanih,još u neotrcanim odijelima, odnedavno osiromašenih, koji kopaju po kontejnerima'. Posljednji od nominiranih za krimić godine je Nenad Stipanić čiji roman 'Stvarno je odlično baviti se kriminalom' nudi štemera koji je kriminalac jer kuži da mu se u društvu u kakvom živi tako najbolje isplati. 

U drugom krugu biblioteke Balkan Noir krimiće su objavili ponovno Hrvoje Šalković, koji se zbog 'Nove mis Čile' otisnuo do Južne Amerike, hladne Patagonije, do Punta Arenasa, i slučaj prepustio u ruke mladoj detektivki Lari, za koju su ga, kaže, inspirirale hrabre, srčane i pametne žene koje u životu imao sreće upoznavati. 

I jedna od omiljenih hrvatskih spisateljica Milana Vuković Runjić okušala se u prvi put u žanru, na nagovor majke, tvrdi, a rezultat je 'Faraon iz Ilice je mrtav', vremeplov koji prikazuje Zagreb kasnih 1920-ih i također u prvi plan stavlja žensku istraživačicu zločina. Velimir Grgić u svom je krimi-prvijencu 'Bog vas mrzi' ponudio sliku glavnog hrvatskog grada, ali onu današnju, u kojoj su okolnosti takve da običnog čovjeka pretvaraju u sumanutog osvetnika. 

Ove godine Balkan Noir priča se nastavila romanima Ivane Bodrožić 'Crna rupa' te 'Poglavnikovim pudlom' Ede Popovića, koji, svaki na jedinstven način, seciraju najveće boljke hrvatskog društva, vodeći se onom da je pravo i rodoljubna dužnost pisca reći da kaže što mu ide na jetra, kako je Popović parafrazirao Marunine stihove.

Među šest romana koji se natječu za titulu najboljeg krimića objavljenog 2015. u biblioteci Balkan Noir glasujte ispod klikom ili na Zagreb Book Festivalu u sklopu kojeg će se pobjednik proglasiti 21. svibnja. Podravka će ga nagraditi s 50.000 kuna. 

Posjeti Express