Express i Bestbook podsjećaju me na Frica

Sandra Šimunović/PIXSELL
Mislim da je nagrada tako brzo postala važna upravo zbog medija koji su stajali iza nje, a to su, uz 24 sata, bili (i jesu) Express i Bestbook
Vidi originalni članak

Tjednik Express, kao i njegov mjesečni književni prilog Bestbook, za mene su, prije svega, podsjetnik na nagradu Fric koju sam dobio za roman “Vošicki”. Vjerujem da bi svakome bili, jer nagrada Fric u samo je nekoliko godina izrasla u jednu od najrespektabilnijih nagrada koju, vjerujem, priželjkuje dobiti svaki prozaik. Razlog sigurno dijelom leži u činjenici da je s iznosom od 75.000 kuna to jedna od najizdašnijih nagrada, ali ipak ne samo u tome. Važnost nagradi daju i njeni dobitnici, ali za to je potrebno vrijeme, tako da trojica dobitnika prije mene - Damir Karakaš, Jurica Pavičić i Darko Cvijetić - nisu bili ti zbog kojih je nagrada tako brzo zaživjela, a živi i danas, obilježivši pet godina postojanja. Lista dobitnika, a nakon mene nagradu je dobio još Damir Uzunović, tek će dakle u budućnosti biti činjenica koja će nagradi dodatno davati na značaju, kao što je daje dugoživotnim svjetskim i domaćim nagradama, poput francuskoga Goncourta, engeskog Bookera (čija je struktura žirija bila nit vodilja i u strukturiranju povjerenstva za Frica) ili hrvatskog Gjalskog, koji se dodjeljuje od 1981.

Mislim da je nagrada tako brzo postala važna upravo zbog medija koji su stajali iza nje, a to su, uz 24 sata, bili (i jesu) Express i Bestbook. Štoviše, ne samo da su ovi mediji nešto što važnim čini nagradu, odnosno dobitnika, oni Frica čine posebnim time što tijekom procesa žiriranja vidljivim čine knjige i autore prvo šireg, a zatim pogotovo užeg izbora, onih šest ili sedam autora, koliko ih već bude odabrano. U odnosu na druge nagrade, to je prava medijska ofenziva i velika prednost nagrade Fric. Za mene je ovakva medijska popraćenost nagrade bila još važnija jer sam nagradu dobio u Hrvatskom narodnom kazalištu one koronske 2021. godine, kad je sama dodjela bila u prisutnosti dvadesetak ljudi, čak bez mogućnosti da bilo koga povedem za sobom. Također, razgovor koji sam povodom nagrade vodio, a koji je objavljen u Expressu, za mene je jedan od najdražih.

Nagradu Fric na stranu, sjećam se kad je počeo izlaziti Bestbook i koliko me to obradovalo. Do tog trenutka prostor za književnost u tiskanim medijima godinama se smanjivao i bio je to opsežan novi prostor za sve koji žele saznati više o suvremenoj domaćoj i stranoj književnoj produkciji. Konačno, počeo sam i pisati za Bestbook pa ga tim više osjećam svojim. Čestitam Expressu rođendan i želim mu da još dugo izlazi, na istoj razini prati nagradu Fric i druge teme iz kulture.

Posjeti Express