Izvor - mjuzikl sastavljen od državnih tajni

REUTERS
Djelo je napravljeno prema tajnim dokumentima koje je u javnost pustila chelsea Manning
Vidi originalni članak

"Najsnažnija reakcija publike nakon gledanja oratorija "Izvor", koji tematizira bivšu američku vojnikinju Chelsea Manning, poznatu po davanju stotina tajnih dokumenata međunarodnoj neprofitnoj organizaciji "WikiLeaks", jest potpuna- tišina" kaže libretist Mark Doten. Doten je inače poznat po svom političkom romanu- prvijencu "Pakleno" ("The Infernal") u kojem kritički, s dozom crne komedije i osebujne satire, progovara o Bushovoj administraciji i američkoj invaziji na Irak. 

"Izvor" tako u sličnoj maniri progovara i o ozloglašenoj američkoj zviždačici Chelsea Elizabeth Manning, koja je svjetskoj je javnosti omogućila uvid u veliki broj tajnih dokumenata (od kojih su najpoznatije snimke zračnih udara u Bagdadu i Granai), 250.000 diplomatskih kablova SAD-a i preko 500.000 vojnih izvještaja iz rata u Iraku i Afganistanu. Manning je uhićena u svibnju 2010. i tri godine držana u samici i mučena, a sredinom 2013. godine konačno je osuđena zbog više kaznenih djela na 35 godina zatvora. 

Oratorij je djelo američkog skladatelja, dirigenta, pjevača  i profesora kompozicije na sveučilištu "University of Southern California" Teda Hearnea, poznatog po korištenju širokog ranga suvremenog glazbenog izričaja, nastalo pod velikim utjecjem jazz-a, pop-a i elektroničke glazbe a temelji se na modernom harmonijskom jeziku kao i nekonvencionalnom korištenju instrumentarija i elektronike. Djelo također sadržava video projekcije u obliku video portreta ljudi raznih rasa i iz svih krajeva svijeta ali i raznih isječaka ratne tematike. 

Libreto je sastavljen od objava na Twitteru, fragmenata vijesti i intervjua, transkripcija osobnih chat razgovora i deklasificiranih vojnih reporta same Chelsea Manning. Česte su i manipulacije zvukom na način da se ljudski glas miješa s kompjuterski modificiranim što skladatelj opisuje kao "evokativnim i prekrasno pogrešnim" a za koje kaže da su "najbolji način za dočaravanje tekstova iz dalekih zemalja i dalekih iskustava" te kako bi najbolje "smjestio Chelseaine riječi i dao im suvremeni kontekst u sadašnjem vremenu i prostoru". Oratorij je praizveden na australskom umjetničkom biennalu  "Next Wave Festival" u listopadu 2014. godine u režiji Daniela Fisha.

Skladatelj kaže kako mu je glavna namjera nije bila osuda Manning i njenih djela o strane publike već da navede svakog slušatelja da si postavi pitanje što bi on sam učinio u njenoj koži i s njenim spoznajama o ratnim užasima. A za to, dodaje, je najbolji medij umjetnost tj. glazba. 

Hearne također dodaje: "Ljudima se može učiniti neugodnim misliti o Manning i o ratu. Naša zemlja je uključena u sve te ratove već dugo vremena i naše breme je plaćanje cijene svega toga."  Također dodaje: "Neke od informacija koje je Chelsea Manning objavila su o aktualnim ratnim zločinima zataškanima od strane vlade. No to nije poput bilokojeg dokumenta o ubojstvu ili nasilnom činu. To je ratni zapis koji se ispisuje svakodnevno. Stoga navesti ljude da pogledaju u sadržaj tih (njenih) dokumenata jest zapravo zahtjevanje da pogledaju u lice rata i daju svoj stav."

Posjeti Express