Radio Noć – jedinstveni glazbeni roman Jurija Andruhovyča!

U ovo karnevalsko vrijeme roman Radio Noć predstavlja sve ono oslobođenje koje mesopust donosi, zabavu koja pokazuje svu tugu i moralni rasap našeg doba
Vidi originalni članak

Kroz eter se iz bliske daljine Ukrajine već godinu dana probijaju zastrašujuće vijesti, vijesti o ratu, masakrima poput onoga u Buči, gradovima bez struje, raketama koje padaju na civilne ciljeve, vijesti o bezumnom ratu i agresiji na jednu zemlju koja je bila utemeteljica Ujedinjenih naroda i koja se sama odrekla svog nuklearnog oružja. Vijesti o ljudima koji brane svoju domovinu. No jednako tako iz Ukrajine sve to vrijeme stižu i glasovi nade, glasovi umjetnika, pisaca prije svega. Među tim veličanstvenim ukrajinskim glasovima jedan je od najzanimljivijih europskih pisaca današnjice Jurij Andruhovyč. Zahvaljujući prevoditeljicama Dariyi Pavlešan i Ani Dugandžić ubrzo nakon ukrajinskoga i njemačkoga izdanja i na hrvatskom u izdanju nakladničke kuće Fraktura uz potporu agilne ukrajinske House of Europe imamo priliku čitati njegov maestralni roman Radio Noć. 

Radio Noć jedinstveni je glazbeni roman, s mnogo slojeva i tajni, pustolovni romantični roman koji se pretače iz revolucionarne sage u biografsku burlesku s elementima špijunskog trilera. 

Glavni je junak ovoga nezaboravnoga romana Josip Rotski, koji nakon neuspjele revolucije bježi na zapad u švicarske Alpe, gdje preživljava svirajući kao salonski pijanist, no kada u hotel na samit svjetskih lidera stigne i diktator iz njegove domovine, onaj isti zbog kojeg je i morao pobjeći, on odluči pokušati osloboditi svoj narod od tiranina. Po odsluženju kazne vraća se u domovinu i u rodne Karpate, gdje se skriva od tajnih službi i novih progonitelja, koji ga ubrzo tjeraju u novi bijeg diljem Europe kako bi zametnuo svoje tragove dok naposljetku ne završi na zatvorskom otoku na nultom meridijanu, odakle u eter emitira svoju muziku i poeziju, svoju priču.

Andruhovyič kroz priču svoga junaka progovara o političkim previranjima u Ukrajini u proteklih nekoliko desetljeća, stvarajući veliku fresku koja nam pomaže da bolje razumijemo suvremenu Ukrajinu, a sve dok u pozadini slušamo glazbu u kojoj se pretaču Tom Waits i Klaus Nomi, The Rolling Stonesi i David Bowie s nama slabije znanima, ali odličnim ukrajinskim bendovima. I kako kaže kritičar Frankfurter Rundschaua: "Radio Noć upravo je u eteru: roman današnjice, ali i iščašena slika zastrašujućeg beznađa, uza sve to uzor kulture smijeha."

U ovo karnevalsko vrijeme roman Radio Noć predstavlja sve ono oslobođenje koje mesopust donosi, zabavu koja pokazuje svu tugu i moralni rasap našeg doba.

Posjeti Express