Njegova smrt bila je 'okidač' za masakr studenata

Screenshot Youtube
Dvije godine prije nego što će vojska pobiti tisuće ljudi, kozervativci su srušili premijera koji je komunističku državu htio uvesti u kapitalizam
Vidi originalni članak

Hu Yaobang umro je prije 30 godina, ali njegov utjecaj i danas se osjeća u Kini, posebno u danima kad se ta velika nacija prisjeća pokolja na Trgu nebeskog mira. Hu je stradao od srčanog udara tijekom sastanka Politbiroa Kine, a umro je od posljedica udara tjedana dana poslije, 15. travnja 1989. Bio je ekonomski reformator i blizak suradnik Dengu Xiaopingu, vodio je napore da se Kina usmjeri prema kapitalizmu, sve kako bi se oporavila od godina vladavine Mao Zedonga. No, tvrdolinijaši srušili su ga s položaja generalnog tajnika KP Kine 1987., optuživši ga da provodi buržoasku liberalizaciju koja je dovela do studentskih protesta te godine.

Njegovu smrt u dobi od 74 godine obilježilo je 100.000 studenata koji su izašli na ulice Pekinga kako bi mu odali počast i zahtijevali transparentniji sustav vlasti i kraj korupcije, dva cilja kojima je stremio Hu. Na Trgu nebeskog mira studenti su nosili veliki crno-bijeli plakat s njegovim portretom i natpisom "duh Kine".

In memoriam Smrću tog pisca kineski režim dosegnuo je dno dna

11 dana nakon njegove smrti list "Narodni dnevnik", glavno glasilo KP Kine, izašlo je s uredničkim komentarom u kojem se studente optužuje za urotu za rušenje vlasti. Studenti su zbog toga bili gnjevni, odgovorili su rekavši da su zapravo oni pravi patrioti, i to zato što žele da Kina bude bolja zemlja. Izbijali su sve veći protesti, a vrhunac je bilo okupljanje na Trgu nebeskog mira i štrajk glađu, što je okončano pokoljem 4. lipnja. 1. listopada ove godine Kina će proslaviti 70 godina postojanja Narodne Republike.

"Mi sada ulazimo u politički najbremenitije razdoblje ove godine", napisao je Bill Bishop u kolumni u Axiousu, prenio je Washington Post. "Očekujte da bude još i više zabrana nego obično, a to uključuje i ekonomiju i tržišta."

Hu je bio visok samo 152 centimetra i nosilo je odijela u zapadnom stilu te kravate. Imao je tako revolucionarna razmišljanja da je svojedobno zastupao korištenje noža i vilice, govoreći da korištenje štapića za jelo pri objedovanju iz iste zdjele pridonosi širenju zaraza. Na obilježavanju obljetnice njegove smrti malom privatnom ceremonijom u Pekingu gdje je živio, njegovom sinu Huu Dehuau pridružio se Du Daozheng, nekoć član reformističkih krugova i bivši izdavač liberalnog časopisa Yanhuang Chunqiu.

Mračna prošlost Tajna prve dame: Pjesmom je dočekivala vojnike nakon krvoprolića

"Iako je drug Hu Yaobang prije 30 godina napustio svijet, ostao je vjeran i savjestan stari prijatelj svim običnim ljudima. Ostao je predan znanosti i demokraciji i dandanas je odličan primjer budućim generacijama u tom pogledu", kazao je Du na komemoraciji.

Ceremonija je bila mala, oko 20 ljudi u Gongqingchengu (u prijevodu "Grad mladeži Komunističke partije") u provinciji Jiangxi. Ceremoniju su prenosili i na internetu. Diljem društvenih mreža Kine mase mladih objavljivale su poruke sjećanja i divljenja Huu Yaobangu. No, neke su i cenzurirane, primjerice na Weibou, kineskoj verziji Twittera. Hashtag "#胡耀邦逝世三十周年" ("30. godišnjica smrti Hua Yaobanga") je izbrisan.

Istini za volju, danas u Kini i nema puno mladih koji bi znali za tog čovjeka. Uopće, iz udžbenika i povijesnih knjiga pokolj na Trgu nebeskog mira je izbrisan, a na internetu je zabranjeno svako spominjanje tog događaja. S druge strane, zanimljivo je da je krajem prošle godine u njegovom rodnom gradu Liuyangu podignut spomenik Huu, i to kao dio proslave 40 godina otvaranja Kine i njenih reformi.

Masovna amnezija Kako su Kinezi zaboravili masakr na Tiananmeskom trgu

To je dijelom posljedica i toga da je on danas od velike koristi kao simbol u borbi predsjednika Xija Jinpinga protiv korupcije i zloporaba, što je do sada dovelo do već 1,5 milijuna uhićenih državnih službenika u posljednjih šest godina otkako je stupio na vlast. Drugim dijelom to je posljedica i toga što je Hu, navodno, u vrijeme Mao Zedonga, odigrao ključnu ulogu u spašavanja Jinpingovog oca, partijskog veterana i u to doba potpredsjednika vlade Xia Zhongxuna.

Tako je prije četiri godina sadašnji predsjednik o pokojnom kineskom reformatoru govorio biranim riječima na 100. godišnjicu njegovog rođenja, kao o velikom političaru, istaknutom vođi Partije, velikom državniku i lojalnom komunistu. No, istodobno South China Morning Post upozorava da je takvo isticanje Hua donekle rizično jer je Hu zastupao i političke slobode, što danas u Kini nije slučaj.

Posjeti Express