Life
867 prikaza

Tajna prve dame: Pjesmom je dočekivala vojnike nakon krvoprolića

Peng Liyuan, supruga kineskog predsjednika Xi Jinpinga
Press Association/PIXSELL
Danas je prozivaju ikonom stila, ali prva dama Kine nema tako blistavu prošlost

Dok kineski premijer Xi Jinping putuje zapadom i druži se s predsjednicima vodećih svjetskih velesila, puno više pozornosti izaziva njegova supruga.

Elegantna Peng Liyuan mnogo se puta već dokazala kao ikona stila i moderna žena političara. Nešto poput suvremene Jackie O, koja je u domovini popularnija od supruga i o kojoj pišu svi lifestyle časopisi u zemlji, kao o velikoj pop zvijezdi.

Peng Liyuan, supruga kineskog predsjednika | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Liyuanino pretvaranje u zapadu naklonjenu obitelj s izvanrednim smislom za modu sjajno je postignuće. Pogotovo ako se uzme u obzir da je postala popularna nakon što je pjevala serenade kineskim trupama, i to nakon što su uspješno odradile patriotsku dužnost gušenjem prodemokratskih prosvjeda na Tiananmenskom trgu u Pekingu, prije 26 godina.

Naime pronađena je fotografija iz 1989. godine, na kojoj se vidi kako Peng pjevama vojnicima nakon poznatog pokolja u kojem je ubijeno između 2000-3000 prosvjednika, većinom studenata.

Nakon te spoznaje, kulturna i elegantna žena automatski djeluje drugačije. A na fotografiji 27-godišnja Peng, u vojnoj jakni, s kosom zavezanom u rep koju nosi vjetar, drži mikrofon dok pjeva pjesmu naziva 'Najvoljeniji ljudi', hrpi naoružanih vojnika koji su nedugo prije toga iza sebe ostavili tolike leševe.

Nije nimalo čudno da su kineski cenzori radili punom parom ne bi li navedenu fotografiju maknuli s interneta, te joj je, primjerice, nemoguće pristupiti s popularne kineske mikro-blogerske stranice Weeibo.

Kontrola medija u Kini je toliko učinkovita da mnogi mladi Kinezi imaju tek nejasnu predodžbu o masakru koji se dogodio u njihovom glavnom gradu.

U vrijeme prosvjeda, Pengin suprug Xi bio je šef stranke istočnog grada, dok se njegova buduća supruga uspinjala ljestvicom komunističke partije.

Na putu prema gore

Rođena u malom selu u Shandong provinciji, imala je oca intelektualca i majku glumicu. Otac joj je rukovodio lokalnim kulturnim centrom i učio seljake čitati.

Nažalost, njegov rad nije ostao nezamijećen, pa su mu vlasti oduzele posao i osudile ga na 'reforme putem rada', tj. morao je čistiti javne wc-e. 

Liyuanina majka je također ostala bez posla, te se obitelj našla na crnoj listi vladajućih, 'uživajući' u plodovima kineske kulturne revolucije. Vjerojatno je tad buduća prva dama odlučila da će učiniti što god treba kako bi se uspela u životu.

A njezin uspon je bio brz. S 18 godina pridružila se narodnooslobodilačkoj armiji Kine (čija je danas je glavna tajnica) kao redoviti vojnik, prije nego se specijalizirala kao zabavljačica, pri čemu je pjevala domoljubne pjesme vojnicima. 

Počela se redovito pojavljivati na televiziji, te je do sredine 1990-ih bila poznato ime u svakom kućanstvu.

Peng Liyuan sa suprugom, kineskim predsjednikom Xi Jinpingom | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Kad joj je prije dvije godine suprug zasjeo na čelo države, njezin javni profil je za kineske vođe postao svojevrsni krizni projekt. No zatim su odlučili prigrliti nove mogućnosti i u potpunosti izbrisati prošlost i starinske modele.

Tako je u zemlji u kojoj su se supruge političara rijetko pojavljivale u javnosti, Liyu an odjednom počela iskakati iz paštete.

Ona je počela predstavljati sve što se željelo postići novim kineskim imidžem: djelovala je otvoreno, zabavno i samouvjereno - prema zapadnjačkim trendovima, piše Daily Beast.

Isticanje Liyuan pri trenutačnim službenim posjetima drugim državnicima, pokazuje koliko se brzo situacija mijenja u Kini.

10 godina mlađa od supruga, 52-godišnja Liyuan, izuzetno je popularna kod kuće. Njezina elegantna ljepota,uz suprugovu istaknutu muškost, pokazuje skladan par u kojeg su oči uperili svi sa zapada.

I tako uživaju u slikama sadašnjice, umjesto da svrgnu pogled i prisjete se nemilih događaja prije 26 godina, tj. najvećeg kineskog masakra, kojem je čast odala upravo ista ta elegantna žena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.