Popularni dječji proizvod uzrokuje rak jajnika

Getty images
Krenule su tužbe protiv proizvođača, a stručnjaci su godinama uzalud upozoravali da dječji proizvod nije bezazlen
Vidi originalni članak

Gotovo 12.000 žena tužilo je Johnson & Johnson i tvrde kako je njihov najpoznatiji proizvod, dječji puder, glavni uzročnik raka jajnika. I čini se kako sada njihove tvrdnje imaju pravno uporište.

U posljednjem slučaju grupa tužitelja tvrdi kako je taj puder zagađen azbestom, kancerogenom tvari koja se smatra opasnom u bilo kojoj količini. Porota je uvažila njihove argumente i nagradila ih sa 4, 69 milijardi dolara odštete prije nekoliko mjeseci. Ovaj kancerogeni proizvod brine i samu kompaniju već desetljećima, a niz njihovih internih dokumenata potvrdio je upravo taj strah. Brinuli su se oko moguće zabrane tog pudera, sigurnosti proizvoda i kako bi se to moglo odraziti na imidžu brenda Johnson’s Baby Powder koji je izgrađen na dobroj reputaciji pouzdanosti i zdravlja, piše The New York Times.  

Što je puder i zašto azbest?

Talk je jedan od najmekših minerala koji se nalazi u glinenim podzemnim naslagama. To je najmekši mineral nama poznat i zato je jako koristan i prisutan u nizu potrošačkih i industrijskih proizvoda. Azbest se također nalazi ispod zemlje, a njegove vene mogu se naći u naslagama talka, što dovodi do opasnosti od kontaminacije, kako kažu geolozi. 

Izvor zarade Industrija ljepote: Vodi se rat za 52 milijarde dolara

Talk se nalazi u nizu kozmetičkih proizvod, kao što je ruž, maskara, puder za lice, rumenilo, sjenilo, pa čak i u dječjoj kozmetici. On apsorbira vlagu i daje taj svilenkasti osjećaj. Koristi se i u nekim prehrambenim proizvodima, dodacima prehrani, lijekovima, gumi za žvakanje itd. Može ga se pronaći i u dječjim bojicama. Neki brendovi nude proizvode bez njega. 

U kirurškim rukavicama i prezervativima upotrebljavao se do 90-ih, kada ga je Američka organizacija za hranu i lijekove (FDA) zabranila, zbog mogućih posljedica na zdravlje. Najčešće je temeljni sastojak dječjih pudera.  

Da li bi ga trebalo držati podalje djece?

Da, kao što pedijatri već desetljećima upozoravaju da se ne koristi na djeci zbog opasnosti da bi ga dijete moglo udahnuti, što može dovesti do gušenje, respiratornih kroničnih bolesti, te do problema s plućima. I to nema nikakve veze sa azbestom. Slučajevi djece koja su se puderom ugušila poznati su od 60-ih, a od 1981. godine američko udruženje pedijatara proglasilo ga je opasnošću bez medicinske vrijednosti. 

Postoji li sigurna alternativa?

Pedijatri će reći kako je najbolja zaštita od pelenskog osipa često mijenjanje pelena, a umjesto pudera, ako je potrebno, savjetuju upotrebu uljnih pripravaka. Tinejdžerima i odraslima savjetuje se upotreba proizvoda na bazi kukuruznog škroba kako bi se održala suhoća i spriječila iritacija. 

Ako je to proizvod za djecu, zašto su žene te koje podižu tužbe?

One tako kažu da im je uzrokovao rak jajnika budući da ga desetljećima koriste za higijenu, a mnoge su ga i udahnule. Neke tvrde kako minerali talka uzrokuju karcinom, no u posljednje vrijeme, sve češća je tvrdnja kako je azbest zapravo kontaminirao talk. 

Kako na te tvrdnje odgovara Johnson & Johnson?

Ova kompanija više do stoljeća prodaje dječji puder i slične proizvode, i vlasnici su najvećeg udjela na tom tržištu. Tvrde kako talk ne sadrži azbest, da su tvrdnje kako talk uzrokuje karcinom utemeljene na lošoj znanosti i na odluku će se žaliti.

Je li FDA testirala proizvode sa talkom na azbest?

Testiranje su proveli 2010. godine i nisu pronašli nikakvih tragova azbesta, no ispitivanje su proveli na 24 proizvoda od ukupno četiri proizvođača. Stručnjaci koji su u ime tužitelja testirali puder Johnson & Johnson kažu kako su pronašli azbest u proizvodima. FDA ne testira kozmetiku, uz iznimku boja koje se dodaju, ni jedna vrsta kozmetičkog proizvoda ili sastojka ne zahtjeva provjeru agencije. 

Elizabeta I Tragičan razlog zbog kojeg se šminkala četiri sata dnevno

Kažu kako mogućnost azbesta u tim proizvodima smatraju jako ozbiljnom, no da su proizvođači ili oni koji takve proizvode prodaju odgovorni za njihovu sigurnost. Skrenuli su pozornost na standarde prihvaćene na dobrovoljnoj bazi iz 1976. godine, koje je odredila trovačka udruga.

Naložili su tada da svi takvi proizvodi moraju biti bez azbesta. No to udruženje, vijeće, nema nikakvih mogućnosti da bilo koga prisili na pridržavanje tog standarda.

Posjeti Express