Life
50495 prikaza

Tragičan razlog zbog kojeg se šminkala četiri sata dnevno

Margot Robbie kao kraljica Elizabeta
Screenshot
Iako je u mladosti bila lijepa, kasnije je opisuju kao "živući leš", a lice je prekrivala octom, bijelim olovom i glinom

Engleska kraljica Elizabeta I. lice i na portretima je (posebno u starijoj dobi) žena čije je lice bijelo kao kreč. Poznato je kako je čitavo lice oblagala nekom smjesom, prirodno crvenu kosu šišala do kože, te stavljala crvene kovrčave perike.

Elizabeta je na taj način portretirana i u filmovima. U filmu "Elizabeth" Shekhara Kapura iz 1998. godine Cate Blanchett se odlučuje na "metamorfozu" u trenutku kada postaje jasno da se neće udavati te da je njezino biće personifikacija Engleske. 

U novom filmu "Mary, Queen of Scots", u kojem Saoirse Ronan glumi Mary, a Margot Robbie Elizabetu, i Robbie većinu vremena ima "zacementirano" lice.

"Nije to neko iznenađenje, tako je pisalo i u scenariju, a meni na neki način to olakšava da se "ubacim" u ulogu", kaže Robbie o oblaganju. 

Povjesničari tvrde kako je više razloga u pitanju, od odvajanja privatnog identiteta i onoga kraljice, preko starenja koje ju je užasavalo do prikrivanja ožiljaka od malih boginja koje su je skoro ubile kada je bila dijete, piše People.

Navodno u mladosti krasna žena (prema tadašnjima standardima) koja je od oca naslijedila plamenu kosu na lice je stavljala kremu napravljenu od bijelog olova, gline i octa. Na usne je nanosila crvenilo napravljeno od pčelinjeg voska i boje te oko očiju crnu olovku.

Navodno je to nazivala svojom "maskom mladosti" iako je već tada bila poznata činjenica da kombinacija olova, gline i octa neopisivo isušuje kožu (uz dodatak toga i da polagano truje organizam), no Elizabeta se nije dala smesti.

U drugoj polovini njezine duge vladavine njezino je odijevanje i šminkanje trajalo četiri sata, a kada joj je jednom nestrpljivi vojvoda od Essexa uletio u odaje i vidio je bez šminke, isušene kože i s ožiljcima te bez perike, bio je užasnut, pa je prijateljima govorio kako je vladarica "živući leš". Elizabeta mu je skinula glavu (iako je s time imalo veze i to da je bio dio urote protiv nje).

Iako lijepa kao mlada žena, Elizabeta je poznata i kao tašta, često je diplomatske goste iz drugih kraljevstva pitala kako im se čine njezine dvorske dame.

"Kako da pričam o zvijezdama kada je ispred mene sunce", je bio najčešći (i najmudriji) tip odgovora kojeg je Elizabeta i očekivala.

Jedan je njemački diplomat za 60-godišnju kraljicu ustanovio da ima "crne zube jer kao i većina Engleza previše konzumira šećer".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.