Tajni arhiv: Luther King imao 40 žena i tolerirao silovanje

Wikipedia Commons
U dokumentima je opisano kako je King "gledao i smijao se" dok je pastor navodno silovao ženu u hotelskoj sobi
Vidi originalni članak

Po novim dokumentima, navodno dokumentima koje je prikupljao FBI, Martin Luther King Jr. navodno je imao afere sa 40 žena i gledao pastora koji je silovao ženu tijekom 60-ih, stoji to u tajnim dokumentima FBI-a. Oni opisuju tajne snimke koje će biti u zatvorenim arhivima sve do 2027. godine, a nastale su u hotelskim sobama koje je FBI prisluškivao, jer su mislili da je Kingov pomoćnik Stanley Levison, komunist. 

Dio je to nelegalnog projekta praćenja i snimanja Martina Luthera Kinga Jr. koje je započelo 1955. godine i nastavilo se sve do njegovog atentata 1968. godine. FBI je pokušavao prikupiti negativne informacije vezane za Kinga u nadi da će ga time diskreditirati, a time je posebno bio opsjednut direktor FBI-a  J. Edgar Hoover. 

Njegov biograf David Garrow opisao je detaljno te dokumente u svom članku Standpoint, koji će uskoro biti objavljen u UK magazinu. No kako on sam nije imao pristup tim snimkama postavlja se pitanje koliko su ti dokazi istiniti i koji su bili motivi agenata FBI-a koji su kreirali te dokumente. U posebnom članku kojim se objašnjavaju motivi te objave, urednik Standpointa Michael Mosbacher kaže kako su njegov članak odbili The Guardian, The Atlantic i The Washington Post. Ne objašnjava zašto su ga odbili, iako implicira da im je bio kontroverzan, piše Business Insider. 

Martin Luther King Jr. FBI ga je mrzio: Podmetali su mu orgije, ljubavnice...

Garrow je napisao biografiju Kinga koja je 1986. godine osvojila Pulitzerovu nagradu, pa njegov novi uradak neće biti lako ignorirati. Piše kako je FBI stavio prislušne uređaje u dvije lampe u njegovoj sobi u hotelu Willard u Washingtonu u siječnju 1964. godine. 

U tekstu koji prati te zapise opisano je kako je King "gledao i smijao se" dok je pastor iz Baltimore Cornerstone baptističke crkve navodno silovao ženu u hotelskoj sobi. Pastor je preminuo 1991. godine. Ti FBI dokumenti opisuju konverzaciju u kojoj je King "raspravljao koje žene među župljanima bi bile dobre za neka prirodna ili neprirodna seksualna djela", kako stoji u tom članku. 

"Kada je jedna žena protestirala i rekla kako ona to nije odobrila, pastor ju je odmah silovao", navodno stoji u dokumentima. 

Garrow napominje i kako agenti FBI-a nisu intervenirali tijekom navodnog silovanja. Po njegovom članku koji citira i dokumente "u tom istom hotelu večeri nakon King i ostali sudjelovali su seksualnim orgijama".

"Kad je jedna žena odobrila sudjelovati u neprirodnom činu, King i nekoliko ostalih muškaraca raspravljali su kako bi ju se trebalo naučiti i inicirati po tom pitanju. King joj je rekao da bi takav čin "pomogao njezinih duši", stoji u dokumentima. 

O njegovoj navoda nevjeri prema supruzi Coretti Scott King već se ranije pisalo, no nikada toliko kako to tvrdi Garrow, koji je mislio da je bilo "oko 10 do 12 žena", a "ne njih 40 do 45". Garrow kaže kako nove informacije "predstavljaju temeljni izazov Kingovoj povijesnoj ličnosti i zahtijevao kompletnu i ekstenzivnu povijesnu analizu". 

U njegovom članku bit će još nekoliko navoda njegovog ponašanja. 

Garrow piše kako je 1964. godine William Sullivan, tadašnji suradnik direktora FBI-a napisao je memo u kojem je parafrazirao Kingove snimke. U njima se navodno King šali kako je pokrenuo "međunarodnu organizaciju ljubitelja oralnog seksa". 

U jednom drugom dokumentu piše kako se jedna prostitutka prisjetila susreta kojeg je imala sa Kingom i drugom ženom u Sands hotelu u Las Vegasu u travnju 1964. godine. Navodno je King nazvao prijatelje i rekao mu "da se dovuče dolje jer ima lijepu bjelkinju".

Tajne psihologije Bivši FBI-ov pregovarač: "U interesu vam je da vam ljudi odgovaraju 'ne'"

King i dvije žene imali su seksualni odnos, a kada se njegov prijatelj pojavio King je "akciju promatrao iz blizine".

U dokumentu se citira izjave prostitutke koja kaže kako se "jako preplašila jer su bili jako pijani i koristili prljav jezik". Istražiteljima FBI-a je rekla da su to bile "najgore orgije u kojima je ikada sudjelovala". 

King je bio vođa pokreta za ljudska prava od prosinca 1955. godine do travnja 1968. godine kada je ubijen u Memphisu, što je potaknulo niz pobuna diljem SAD-a. 

Posjeti Express