Želite smršaviti? Ovo su namirnice koje morate kupovati

Thinkstock
Postoje namirnice koje gotovo svi imaju u kuhinji, a mogu vam pomoći da se riješite suvišnih kilograma
Vidi originalni članak

Kad pokušavate smršaviti bitno je smanjiti broj unesenih kalorija u organizam, ali je još i bitnija kvaliteta namirnica koje konzumirate. Stručnjaci savjetuju da osmislite tjedni plan obroka i stroga ga se pridržavate. 

"Ne možete otići u trgovinu bez popisa. Štoviše, kako bi smršavili bitno je osmisliti jelovnik za cijeli tjedan", objasnila je dijetetičarka Julia Callahan.  Pritom bi se se ove namirnice svakako trebale uzeti u obzir.

Mliječni proizvodi

Sadrže kalcij koji je najzastupljeniji u ljudskom tijelu i čak 99 posto se nalazi u kostima i zubima. Stoga je preporučljivo jesti grčki jogurt, mlijeko s manjim udjelom masnoća, obrano mlijeko i štapiće od mozzarelle.

Postoji rješenje i za osobe koje boluju od intolerancije na mliječne proizvode, imaju alergije ili pak gastrointestinalni poremećaj. Oni mogu piti mlijeko od soje, badema ili indijskog oraha.

Voće

Voće obiluje vlaknima, antioksidansima i vitaminima pa ga treba konzumirati u velikim količinama.  Ako vam se ne sviđa grickati ga svježeg, uvijek možete ubaciti više vrsta u blender i napraviti ukusne smoothieje.
Miksanje ne uništava nutrijente za razliku od kuhanja i pripravljanja soka.

Hrana dobra za sitost

Namirnice koje su bogate vlaknima stvaraju osjećaj sitosti. Prehrana se treba temeljiti na biljkama i cjelovitim žitaricama poput graha, leće i mahuna.

Zdrave masnoće

Iako je teško za povjerovati, postoje masnoće koje su zdrave i potrebne su našem tijelu. Nalaze se u maslinovom ulju, avokadu, orašastom voću i sjemenkama.

Proteini

Mahunarke, riba, piletina i puretina su bogate proteinima, no nije ih zdravo pržiti. Zdravije ih je pripremiti u pećnici, peći na roštilju ili skuhati. Nutricionisti savjetuju da se riba jede barem dva puta na tjedan, a konzumaciju crvenog mesa treba ograničiti.

Povrće

I brašnasto i nebrašnasto povrće je dobro za dijetu. Brašnasto povrće sadrži zdrave ugljikohidrate koje je potrebno tijelu. Toj skupini pripada nekoliko vrsta korijenja, lukovica i zrna poput krumpira, graška, bundeve i tikvice.

Nebrašnasto povrće je niskokalorično, stvara osjećaj sitosti i obiluje vlaknima. Tu se ubrajaju brokula, zelena salata, gljive i rajčica.

"Povrće treba popuniti pola tanjura", istaknula je Callahan.

Ostali prijedlozi

Prilikom kupovine treba proučiti etikete koje se nalaze na hrani. Dobro je znati hranjive vrijednosti onoga što jedemo i izbjegavati zapakiranu i prerađenu hranu. Također, iz prehrane treba izbaciti namirnice s više natrija ili dodanim šećerom.

Ipak, pri planiranju prehrane treba obratiti pažnju i što najbolje odgovara vašem tijelu.

Posjeti Express