Austrijanci: "Kaptol odgovara za ustaše na Bleiburgu"

Sanjin Strukić/PIXSELL
Katolička biskupija iz Koruške složila je neviđeno oštro upozorenje kolegama iz Hrvatske
Vidi originalni članak

Organizatore ovogodišnje obljetnice Bleiburga 1945., među ostalima i katoličku crkvu iz Hrvatske, ove je godine čak i Biskupija Gurk upozorila da neće trpjeti ustašovanje pod krinkom vjerskog okupljanja. Katolička tiskovna agencija Austrije prenosi da se "katolička crkva u Koruškoj nedvosmisleno i odlučno ograđuje od svih desničarskih ekstremnih i fašističkih skupova u okviru obilježavanja sjećanja na mrtve u Bleiburgu".

Već ranije o manifestaciji koja je najavljena 12. svibnja vrlo se oštro očitovao niz austrijskih političara, od gradonačelnika Bleiburga, preko koruškog guvernera, do europarlamentaraca iz tri stožerne centrističke stranke u Austriji. Dalje se u priopćenju ističe da Biskupija Gurk javno istupa u dogovoru s državnim vlastima, a podsjećaju i na ulogu Kaptola u organiziranju odavanja počasti pobijenima iz 1945.

"Proslava svete mise održava se na privatnom zemljištu, čime  potpada pod crkvenu nadležnost i proteklih godina nije otvarala prostor za kritike", stoji u vijesti. U nastavku slijedi kvalitetan primjer crkvenog diplomatskog rječnika. "Kako bi se osiguralo da okruženje pri služenju mise s molitvom za preminule, kao i procesije, ubuduće ne nudi temelj za kritike, odgovorne crkvene vlasti u Hrvatskoj ove su godine pismeno pozvane da provedu mnoštvo mjera", stoji u priopćenju.

Ako se obrati pažnja, uočava se da biskupija iz Koruške navodi da proteklih godina nikada nije bilo neprimjerenih sadržaja na misi, dok ove godine poziva Kaptol, pismeno, da poduzme sve što može da ne bude "ekstremnih" pojava niti na misi niti tijekom procesije. Crkva iz Koruške, očito, nije navela da problema s ekstremističkim pojavama ranijih godina nije bilo tijekom procesije.

Oštre kritike Strani mediji: Hrvati od Bleiburga rade naci skup

Posljedično, to znači da crkva u Koruškoj jest uočavala ekstremističke pojave tijekom procesija, za razliku od svete mise, te sada ima potrebu Kaptol pismeno upozoriti da to izvoli ove godine spriječiti. Pozivanje na nadležnost crkve u Austriji kad je riječ o katoličkim vjerskim obredima na privatnom zemljištu, može značiti samo to da je katolički kler iz Austrije spreman prijaviti Kaptol ravno Vatikanu kao odgovornog ukoliko ove godine bude ustaških uniformi, zastava, skandiranja ili sličnog.

Slijedi popis konkretnih zahtjeva Biskupije Koruške: zabrana političkih govora tijekom svete mise, i to izrijekom od početka do kraja, uklanjanje nošenja političkih oznaka na plakatima i transparentima, uklanjanje vojnih odora, vojnim odorama nalik odjeće, tako i odjeće s inkriminirajućim natpisima, zabrana podizanja šatora i prodajnih mjesta, uključujući i šank za posluživanje alkohola.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

"Odgovornima u katoličkoj crkvi u Hrvatskoj" biskupija objašnjava da je ovaj poziv u pismenom obliku "kako bi se zadržali svi uvjeti da se i ubuduće osigura suglasnost za proslavu svete mise". Pritom se ističe da i za obilježavanje na Loibacher Feldu vrijede kazneni zakoni Republike Austrije. U prijevodu, ovo je posljednja opomena crkve u Koruškoj kolegama iz Hrvatske, jer je austrijski kler odlučio do kraja surađivati s pravosuđem Austrije, koje također više, kao ni politika, neće zatvarati oči pred scenama iz ranijih godina. A ukoliko ove godine bude bilo problema, onda...

U nastavku se u priopćenju objašnjava povijesni kontekst tragičnih događaja kod Bleiburga iz 1945. "Slovenski, hrvatski i srpski vojnici, koji su se borili na strani Hitlerove Njemačke i koji su se već predali britanskim trupama, predani su partizanskim vlastima Jugoslavije. U narednim marševima i masakrima stradali su deseci tisuća ljudi", iznosi Biskupija Gurk svoje viđenje povijesnih činjenica koje se u određenoj mjeri razlikuje od tumačenja dosadašnjih organizatora obilježavanja tragedije kod Bleiburga iz 1945. i svega što je potom uslijedilo.

Katolička tiskovna agencija Austrije navodi, također, izjavu Othmara Karasa, europarlamentarca Austrijske narodne stranke (ÖVP), stranke desnog centra, zapravo sestrinske i vrlo bliske stranke HDZ-u, koju je dao očito u dogovoru s vodstvom ÖVP-a. Rekao je da svih ovih godina nacistički simboli u Bleiburgu nisu ništa izgubili na svojoj pojavnosti. Rekao je i to da nije problem niti misa niti obilježavanja žrtava ratnog zločina kod Bleiburga.

Brend Croatia Morali smo platiti Britancu da nas 'opere' od ustaša

"Problem je zloupotreba oko odavanja počasti na skupu", kazao je. S njim po ovom pitanju već nekoliko dana istupaju i liberalka Angelika Mlinar te socijalist Josef Weidenholzer (SPÖ), također europarlamentarci i očito također u dogovoru sa svojim stranačkim središnjicama. Katolička tiskovna agencija navodi i to da se ove godine i Zemaljska policijska uprava Koruške i koruški odjel Zemaljske službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma pripremaju okupiti velike snage kako bi nadzirali, snimali i pratili sve što se događa, a po potrebi i intervenirali u provođenju ustava i zakona Republike Austrije.

Također, ove godine Austrija je već pokazala da ubuduće "ustaške uniforme" namjerava tretirati prema zakonu o zabrani nacističkog znakovlja, što ranijih godina nije bio slučaj. Express je već pisao o tome da je nekolicina mladića hrvatskog porijekla nedavno završila s kaznenim prijavama upravo po tom zakonu i po toj logici.

Posjeti Express